توافق ارتش ترکیه و نیروی نظامی متحد کردها با برقراری آتش‌بس

پس از چند روز درگیری و تنش بین ارتش ترکیه و نیروهای کرد در شمال سوریه، گزارش‌ها حاکی است که دولت ترکیه و نیروهای «مجلس نظامی جرابلس» روز سه‌شنبه ۹ شهریور بر سر آتش‌بس توافق کرده‌اند.

«مجلس نظامی جرابلس» طی بیانیه‌ای اعلام کرد که این آتش‌بس با وساطت آمریکا و ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش و از نیمه شب دوشنبه برقرار شده است.

در این بیانیه همچنین تأکید شده است که از دید مجلس نظامی جرابلس، این آتش‌بس به معنای «پذیرش اشغال‌گری ترکیه در جرابلس» نیست.

هنوز جزئیات بیشتری در خصوص این آتش‌بس اعلام نشده است.

یکی از منابع «یگان‌های مدافع خلق» که نخواست نامش فاش شود، به رادیو فردا گفت که توقف درگیری‌ها در نزدیکی «رود ساجور» یکی از محورهای اصلی این آتش‌بس است.

وی افزود از محورهای دیگر توافق آتش‌بس این است که ارتش ترکیه و نیروهای وابسته به آن، به نیروهای سوریه دمکراتیک در شمال منبج حمله نکنند.

پیشتر، احمد عثمان، فرمانده گروه شبه نظامی سلطان مراد که از حمایت ترکیه برخوردار است، به خبرگزاری رویترز گفته بود که نیروهایش «انشاءالله ظرف چند روز» شهر منبج را از کنترل گروه «ائتلاف نیروهای دموکراتیک سوریه» خارج خواهند کرد.

درگیری ارتش ترکیه و یگان‌های مدافع خلق با انتقاد مقام‌های آمریکایی مواجه شده‌ است. در همین ارتباط، وزیر دفاع آمریکا از مقام‌های ترکیه خواسته بود که به جای هدف قراردادن نیروهای کرد، بر مبارزه با داعش متمرکز شوند.

مجلس نظامی جرابلس که یکی از طرفین این آتش‌بس است، تشکل نظامی متحد «نیروهای سوریه دموکراتیک» محسوب می‌شود.

نیروهای سوریه دموکراتیک ائتلافی از یگان‌های مدافع خلق و متحدان عرب و ترکمن آن است و متحد اصلی «ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش» در سوریه به شمار می‌رود.

ترکیه از روز سوم شهریور، پس از حملات هوایی و آتش‌بار توپخانه‌ای به جرابلس، با چند دستگاه تانک وارد خاک سوریه شد و روز ششم شهریور چند تانک دیگر را نیز به نزدیکی شهر جرابلس در سوریه فرستاد.

آنکارا اعلام کرده بود این عملیات که «سپر فرات» نام دارد، با هدف پاکسازی منطقه از نیروهای گروه «حکومت اسلامی» و شبه‌نظامیان کرد صورت می‌گیرد.

رجب طیب اردوغان، ریيس جمهوری ترکیه، روز دوشنبه گفته بود که عملیات برون‌مرزی ارتش ترکیه تا مهار تهدیدهای گروه «حکومت اسلامی» (داعش) و یگان‌های مدافع خلق، ادامه خواهد داشت.

دولت ترکیه، خواستار عقب نشینی نیروهای کرد به شرق رود فرات شده و گفته است که تشکیل خودگردانی کردها در شمال سوریه را تحمل نخواهد کرد.

در جریان حملات ارتش ترکیه به روستاهای اطراف جرابلس، دستکم ۳۵ غیرنظامی کشته شدند و چهار تن از اعضای «یگان‌های مدافع خلق» نیز به اسارت نیروهای نزدیک به ارتش ترکیه در آمدند.

درگیری ارتش ترکیه و کردهای سوریه، علاوه بر آمریکا واکنش‌ برخی از کشورهای دیگر را نیز برانگیخته است.

فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه، روز سه‌شنبه ضمن انتقاد از عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه اعلام کرد که این موضوع می‌تواند به تشدید درگیری‌ها دامن بزند.

فرانسوا اولاند با بیان اینکه «دفاع ترکیه از خود در مقابل داعش قابل درک است» گفت: «ترکیه به کردهایی حمله می‌کند که خودشان تحت حمایت ائتلاف بین‌المللی، در حال مبارزه با داعش هستند».