همزمان با پیشروی نیروهای بشار اسد به سمت مرز ترکیه، آنکارا روز سهشنبه ۲۷ بهمن از ائتلاف بینالمللی از جمله آمریکا خواست تا در عملیات زمینی در سوریه شرکت کند. چنین عملیاتی میتواند احتمال رویارویی مستقیم یک عضو ناتو با روسیه را افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با این حال احتمال عملیات نظامی زمینی گسترده در سوریه غیرمحتمل است. واشینگتن انجام عملیاتی در سطح گسترده را رد کرده است. ولی درخواست ترکیه بیانگر آن است پیشرویهای منظم هفتههای اخیر ارتش سوریه که مورد حمایت هوایی روسیه است، وضع را به گونهای رقم زده است که قدرتهای جهانی و منطقهای را به شدت درگیر خود کرده است.
ارتش سوریه همراه با شبه نظامیان حزبالله لبنان و نیروهای ایرانی با پشتیبانی هوایی روسیه هم اکنون به ۲۵ کیلومتری مرز ترکیه رسیدهاند. گروههای چریکی کرد که ترکیه از آنها با عنوان «تروریست» نام میبرد نیز مواضع سایر گروههای شورشی و اسلامگرا را به تصرف خود در آورده و مناطق تحت کنترل خود را در مرز با ترکیه توسعه دادهاند.
این پیشروی احتمال درگیری میان روسیه و ترکیه را افزایش داده است. توپخانه ارتش ترکیه روز سهشنبه برای چهارمین روز متوالی نوار مرزی سوریه را گلولهباران کرد و مواضع چریکهای کرد «یپگ» را هدف قرار داد.
به گزارش رویترز، یک مقام ترک به خبرنگاران در استانبول گفت: «ما خواستار عملیات زمینی هستیم. اگر توافق عمومی وجود داشته باشد ترکیه (در این عملیات) شرکت خواهد کرد. غیرممکن است که بدون یک عملیات زمینی بتوان جنگ را متوقف کرد».
به گفته وی، «ترکیه قصد ندارد تا یکجانبه دست به عملیات زمینی بزند... ما این موضوع را با متحدانمان در میان گذاشتهایم».
ترکیه روز دوشنبه روسیه را پس از حملات موشکی به شمال سوریه که شماری کشته برجای گذاشت، به «جنایت جنگی آشکار» متهم کرد و به گروههای کرد هشدار داد که اگر تلاش کنند یک شهر نزدیک به ترکیه را تصرف کنند با «شدیدترین واکنش» روبرو خواهند شد.
حملات هوایی روسیه ظرف سه هفته گذشته توازن قوا در سوریه را پس از پنج سال جنگ داخلی به نفع نیروهای حکومت بشار اسد تغییر داده است.
قدرتهای بزرگ جهانی جمعه گذشته در نشست مونیخ بر سر توقف درگیریها توافق کردند هرچند که زمان اجرای آن را یک هفته بعد تعیین کردند. با این حال به نظر میرسد که دمشق قصد دارد تا هرچه سریعتر شهر حلب را تصرف کرده و مرزهایش با ترکیه را مسدود کند تا از ورود تدارکات و نیروی جنگجو به صحنه نبرد این کشور جلوگیری نماید.
در صورت موفقیت این عملیات، بزرگترین پیروزی ارتش سوریه پس از پنج سال رقم خواهد خورد و امیدهای مخالفان مسلح برای ساقط کردن بشار اسد، رییس جمهوری، بر باد خواهد رفت.
در همین حال، استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، که به دمشق سفر کرده بود روز سهشنبه تاکید کرد حکومت سوریه موظف است که به سازمان ملل اجازه دهد تا کمکهایش را به دست مردم سوریه برساند و این تعهد از روز چهارشنبه به محک آزمون گذاشته خواهد شد.
وی در بیانیهای با اشاره به دیدارش با ولیدالمعلم، وزیر امور خارجه سوریه، گفت که در این نشست اولویت دسترسی و ارسال کمکهای انساندوستانه به تمام مناطق تحت محاصره مورد بحث قرار گرفت.
وی افزوده است: «دسترسی به این مناطق توسط کاروانها که از سوی تیم مستقر سازمان ملل هماهنگی شده، امکان پذیر است... واضح است که این وظیفه حکومت سوریه است تا دستیابی سوریها به این کاروانها و ارسال کمکهای انساندوستانه سازمان ملل را فراهم کند... ما فردا این مسئله را به محک آزمون خواهیم گذاشت».