نطق روحانی و ترامپ در سازمان ملل؛ توئیتر فارسی داغ کرد

  • بهنام قلی‌پور

سخنرانی‌های حسن روحانی (راست) و دونالد ترامپ از بحث‌های داغ در توئیتر فارسی بود.

توئیتر فارسی پیش٬ حین و پس از نطق حسن روحانی و دونالد ترامپ، روسای‌جمهوری ایران و آمریکا، در هشتادوسومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با هشتگ‌‌‌هایی مربوط به «صلح»٬ «تحریم»٬ «جنگ»٬ «تغییر» و «مذاکره» داغ شد.

هشتگ «صلح» را گروهی از اصلاح‌طلبان و حامیان حسن روحانی پیش از سخنرانی وی در سازمان ملل به راه انداختند و در توئیت‌های خود تلاش کردند جمهوری اسلامی را «منادی صلح» در جهان معرفی کنند.

مهدی بابایی٬ روزنامه‌نگار در این رابطه توئیت کرد «او {حسن روحانی} شاید جزو آخرین مردانی باشد که {در سازمان ملل} به زبان صلح با دنیا صحبت کرد».

حامد سیاسی‌راد٬ روزنامه‌نگار هم نوشت که «صلح زرادخانه ماست. این جمله‌ای از مقاله رئیس‌جمهوری است که کشورش دویست سال است آغازگر هیچ جنگی با کشور دیگری نبوده است».

مخالفان و موافقان با «تحریم و جنگ» بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی، نیز هر یک با دو هشتگ جداگانه توئیتر فارسی را داغ کردند.

مخالفان با هشتگ «نه تحریم٬ نه جنگ» تلاش کردند نشان دهند جنگ و تشدید تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی نه‌تنها سیاست «کارآمدی» نیست٬ بلکه تاثیر «منفی» بر مردم ایران می‌گذارد.

میرا قربانی‌فر در این زمینه توئیت کرد: «تحریم، جنگ اقتصادی است که طبقه متوسط شهری را نابود می‌کند و امکان تغییرات هدفمند را زیر این فشار از بین می‌برد».

مصطفی تاج‌زاده هم نوشت که «نه جنگ مادر دموکراسی است و نه حقوق شهروندی فرزند تحریم. نتیجه آن دو انباشت کینه و خشم و نفرت است که گرایش‌ها و گروه‌های تروریستی از آن تغذیه می‌کنند».

بهمن احمدی عمویی چنین نوشته: «با افزایش تحریم‌ها، فساد و ناکارآمدی دولت‌ها و کنترل آنها بر شهروندان بیشتر می‌شود. تحریم تاکنون هیچ دولتی را به زیر نکشیده است. جز ضعیف‌تر کردن مردم و نهادهای مدنی».

در میان برخی دیگر هم‌چون مهدی محمودیان طور دیگری توئیت کرده و نوشتند: «نه به جنگ و نه به تحریم به معنای چشم‌پوشی بر بی‌کفایتی برخی مدیران و ناکارآمدی سیستماتیک جمهوری اسلامی نیست».

در مقابل٬ موافقان تشدید تحریم‌ها و افزایش سخت‌گیر‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی و طرفداران تغییر نظام نیز با هشتگ «مردم ایران در پی تغییر رژیم هستند» توئیت‌های خود را فرستادند.

اکانت تواناتک وابسته به موسسه «توانا» در واکنش به سخنان حسن روحانی در سازمان ملل چنین توئیت کرد که جمهوری اسلامی شبکه‌های اجتماعی را فیلتر کرده «و در تریبون‌های جهانی دم از آزادی بیان و حقوق بشر می‌زند».

عباس خسروی فارسانی هم توئیت کرد: «ایرانیان، خواستار تغییر رژیم هستند؛ البته واقع‌بینانه‌تر آن است که جمهوری اسلامی سرنگون شده است و فقط جنازه گندیده آن بر روی زمین و در انتظار دفن در قبرستان تاریخ مانده است».

مصطفی عزیزی، تهیه‌کننده سابق و فیلم‌نامه‌نویس هم در این رابطه توئیت کرد «دانستن این که مردم ایران جمهوری اسلامی را می‌خواهند یا نمی‌خواهند بسیار ساده است به آنان اجازه‌ی سخن گفتن، انتخابات آزاد و همه‌پرسی را بدهیم نطرشان را همه‌ جهان خواهند شنید».

کاوه شیرزاد هم در توئیتی نوشت: «در این چهل سال بلایی که جمهوری اسلامی سر مردم در آورد هیچ دشمن خارجی نمی‌توانست در بیاورد. هر روز ادامه حیات این حکومت به بهای تاراج یک روز از زندگی تک تک ماست. ما خواستار تغییر این حکومت هستیم و به خواسته خود دست خواهیم یافت».

گروهی از منتقدان داخلی حسن روحانی که متعلق به جریان محافظه‌کاران هستند نیز با هشتگ «نه جنگ٬ نه مذاکره» در توئیتر به سخنرانی روحانی و ترامپ واکنش نشان دادند.

محتوای بیشتر این توئیت‌ها شامل حملات تند علیه دونالد ترامپ و انتقاد از سیاست‌های آمریکا در جهان به خصوص در مورد جمهوری اسلامی است.

حسین دلیریان٬ خبرنگار خبرگزاری «تسنیم» در این‌باره توئیت کرد: «نه جنگ خواهد شد و نه ما مذاکره می‌کنیم؛ بلکه با اقتدار کامل، هم برنامه موشکی و دفاعی را پیش خواهیم برد و هم نفوذ منطقه‌ای را افزایش خواهیم داد».

زهره الهیان٬ نماینده سابق مجلس هم توئیت کرد: «تهدیدهای ترامپ بی‌اثر است. رهبری فرمودند جنگ نمی‌شود یعنی آمریکا جربزه این حرف‌ها را ندارد و فرمودند مذاکره نمی‌کنیم یعنی آمریکا عددی نیست».

علیرضا زاکانی دیگر نماینده سابق مجلس است که نوشت: «سخنان آقای روحانی و ترامپ نشانگر التماس آمریکا در قالب تهدید و تزویر و اقتدار ایران در پرتو قانون و تاکید بر حقوق ملت‌ها بود».

شهریار زرشناس هم در توئیتر خود نوشت که «ما باید تقابل انقلابی‌گری و نئولیبرالی را در دیپلماسی متوقف کنیم، اگر به دنبال استقلال، رفاه، امنیت، حفظ هویت، معیشت آسوده، سرافرازی هستیم».

توییت‌های پراکنده و فاقد هشتگ معین نیز بخشی از واکنش‌ها به سخنرانی روسای جمهوری ایران و آمریکا در سازمان ملل است.

این توئیت‌ها بیشتر شامل برخی انتقاد‌ها از روحانی و ترامپ هستند.

عبد‌الرضاداوری یکی از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد هم توئیت کرد: «روحانی هیچ طرح نوينی در نيويورك درنينداخت. سخنان او هیچ تناسبي با بحران فراگیر اقتصادی كشور نداشت. روحانی رسما در نيويورك پایان يافت».

احمد حق‌نگار هم در توئیتی نوشت: «آقای جمهوری اسلامی! ۴۰سال همراهی کردیم، تحمل کردیم، گفتیم این دولت و آن مجلس و فلان مسئول برود و بعدی بیاید دیگر مشکلات حل می‌شود، نه تنها نشد بلکه هر روز بدتر شد، هرروز جیب مسئولان و آقازاده‌ها پُرتر و سفره ما ملت،خالی تر شد معلوم شد شما اصلاح ناپذیرید».

پویان حسین‌پور از فعالان سایبری حزب‌الله بدون اشاره به نام روحانی و حامیانش توئیت کرد: «ژست نمایشی گرفتن، به همان‌اندازه که برای خود شما آزاردهنده است، برای افکار عمومی هم غیرقابل‌ قبول است».

کمال لطفی هم نوشت: «شما می‌تونید برا یه سخنرانی روحانی اونم از سر استیصال به دلیل به فرجام نرسیدن همه نیرنگ‌های پنج سال گذشته‌اش غش و ضعف برید ولی … برا ما روحانی واقعی همون روحانی همیشگی هست نه این روحانی ده دقیقه‌ای».

محمدرضاکردلو هم در توئیتی حامیان روحانی را خطاب قرار داد و نوشت: «نمی‌گم روحانی بد یا خوب حرف زد، من متنشو خوندم و به‌نظرم خوب بود، اما از‌ ذوق خوشحال‌ها در عجبم».

نیما سیروس‌ کبیری نیز توئیت کرد: «ارائه حداقلی از شعور و منطق در یک سخنرانی نباید مایه مباهات ما باشه. هیچ دلیلی برای ذوق‌زده شدن از عرایض حسن روحانی در سازمان ملل نمی‌بینم».

توئیت مهدی سجادی‌فر آخرین توئیت منتخب این گزارش است که در آن آمده «موقعی که حسن روحانی داشت از صلح صحبت می‌کرد یاد چهره زندانیانی افتادم که سال‌ها بدون مرخصی، مریض و با فرزندان کوچک در خانه از طریق تلویزیون‌های سلول‌های‌شان در ساعت خاموشی اجباری زندان به چهره او نگاه می‌کنند».