حجم بدهی‌ها در جهان از مرز ۲۵۵ تریلیون دلار گذشت

موسسه مالی بین‌المللی می‌گوید انتظار می‌رود حجم بدهی‌ها در جهان طی سال ۲۰۲۰ به شدت افزایش یابد.

موسسه مالی بین‌المللی (IIF) در تازه‌ترین گزارش خود که روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین منتشر کرد، می‌گوید حجم بدهی‌های دولتی و غیردولتی در جهان طی سال گذشته میلادی ۱۰ تریلیون دلار افزایش یافت و از مرز ۲۵۵ تریلیون دلار گذشت.

بیش از یک سوم رشد بدهی‌ها در جهان طی سال ۲۰۱۹ مربوط به کشورهای در حال توسعه بوده است.

این رقم بیش از سه برابر (۳۲۲ درصد) کل تولید ناخالص جهانی طی سال گذشته میلادی است و نسبت به سطح بدهی‎‌ها در بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ حدود ۸۷ تریلیون دلار افزایش نشان می‌دهد.

اوج‌گیری بدهی‌ها در جهان طی سال گذشته در حالی است که بعد از شیوع ویروس کرونا در جهان، تریلیون‌ها دلار برای مبارزه با کرونا توسط دولت‌ها، نهادهای مالی و بانک‌های بین‌المللی اختصاص داده شده است و بدین ترتیب انتظار می‌رود در سال جاری میزان بدهی‌ها افزایش چشمگیری داشته باشد.

این وضعیت برای کشورهای در حال توسعه به مراتب بدتر است، به‌طوری که تنها حجم بدهی‌های خارجی این کشورها به ۵.۳ تریلیون دلار رسیده است.

نکته مهم دیگر این است که حجم بدهی‌های جهانی که در سال ۲۰۲۰ سررسید آنها فرا‌ می‌رسد و باید تسویه شود، به ۲۰ تریلیون دلار می‌رسد که ۴.۳ تریلیون دلار آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است.

بیشتر در این باره: بدهی مردم جهان به بانک‌ها به «۴۷ تریلیون دلار» رسیده است

موسسه مالی بین‌المللی که مقر آن در فرانسه است، می‌گوید انتظار می‌رود حجم بدهی‌ها در جهان طی سال ۲۰۲۰ به شدت افزایش یابد.

این گزارش می‌افزاید تنها در ماه گذشته بدهی‌های ناخالص دولت‌ها ۲.۱ تریلیون دلار افزایش یافت که بیش از دو برابر متوسط رشد بدهی‌های دولتی در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ است.

در کل، انتظار می‌رود در سال جاری حجم بدهی‌ها در جهان معادل ۳۴۲ درصد کل حجم اقتصاد جهانی باشد.

این نهاد بین‌المللی روز ۱۲ فروردین نیز گزارش داده بود، حجم بدهی‌های بخش خانگی (مردم) جهان به بانک‌ها به حدود ۴۷ تریلیون دلار رسیده است.

چنین حجم عظیمی از بدهی‌ها در حالی است که هم اکنون تقریبا نیمی از مردم جهان در قرنطینه هستند و دهها میلیون نفر شغل و درآمد خود را کلا از دست داده و تنها امید به کمک‌های دولتی دارند.

در ایران، دولت اعلام کرده که ۱۰۰ هزار میلیارد تومان، معادل ۲۰ درصد از کل بودجه عمومی دولت را برای مبارزه با کرونا اختصاص خواهد داد و بانک مرکزی اعلام کرده که بسته‌ وام ۷۵ هزار میلیارد تومانی برای کمک به فعالان اقتصادی و مردم آماده کرده است.

بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی ایران، بدهی‌های دولتی و غیردولتی به سیستم بانکی در آذرماه پارسال به ترتیب به حدود ۳۸۸ هزار میلیارد تومان و حدود ۱۱۴۱ هزار میلیارد تومان رسیده که مجموعا معادل بیش از دو برابر تولید ناخالص داخلی ایران است.

از آذرماه پارسال تاکنون، بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بدهی‌ها در ایران نداده است.

ایران همچنین ۹ میلیارد دلار بدهی خارجی دارد.