رییس کمیسیون اروپایی گفته است، اروپا باید برای ایالات متحده روشن کند که خروج از معاهده تغییرات آبوهوایی پاریس فورا اتفاق نخواهد افتاد و خروج کامل این کشور از این توافق سالها به درازا میکشد.
ژان کلود یونکر روز چهارشنبه ۱۰ خرداد تصریح کرد: «وظیفه اروپا این است که اعلام کند: این طور نیست، آمریکاییها نمیتوانند فورا از معاهده حفاظت از تغییرات آبوهوایی خارج شوند. آقای ترامپ این طور فکر میکند چون از جزئیات خبر ندارد».
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی افزود: سالها برای ایالات متحده طول خواهد کشید تا از زیر بار مسوولیتهایی که به دنبال امضای این معاهده پذیرفته است رها شود.
در همین حال، یک مقام ارشد اتحادیه اروپا خبر داد که این اتحادیه و چین در هفته جاری تعهد خود مبنی بر اجرای معاهده تغییرات آبوهوایی پاریس را مورد تاکید مجدد قرار میدهند.
این خبر پس از آن منتشر شد که گزارشهای منتشر شده حاکی است دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در حال برنامهریزی برای خارج کردن واشینگتن از این معاهده اقلیمی پاریس است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این مقام اروپایی به خبرنگاران گفت که اتحادیه اروپا و چین در نشست روز جمعه خود در بروکسل همچنین «توضیح خواهند داد» که برنامه آنها برای اجرای تعهداتشان در چارچوب این معاهده بینالمللی به منظور مقابله با گرمایش زمین چیست.
وی که درگیر فراهم کردن مقدمات نشست بین دونالد توسک، رییس شورای اروپایی، ژان کلود یونکر، رییس کمیسیون اروپایی و لی کیکیانگ، نخستوزیر چین، است خواست نامش فاش نشود، چون بیانیه نشست هنوز نهایی نشده است. لی و هیات همراه چینی قرار است اواخر روز پنجشنبه به بروکسل سفر کنند.
پیشتر یک مقام کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرده بود که دونالد ترامپ قصد دارد تا ایالات متحده را از معاهده پاریس بیرون بکشد. با این حال، وی در زمینه استفاده از کلمه «خارج شدن» احتیاط به خرج داد چون هنوز تصمیم ترامپ قطعی نشده است.
اعلام این خبر با واکنش شدید قانونگذاران اروپایی روبرو شده است. آنتونیو تایان، رییس پارلمان اروپایی، گفت که «تغییرات آبوهوایی داستان جن و پری نیست. این یک واقعیت عریان است که روی زندگی روزمره مردم تاثیر میگذارد».
وی افزود: «مردم میمیرند یا مجبور میشوند خانه و کاشانه خود را به خاطر بیابانزایی، کمبود آب، شیوع بیماری و وضعیت حاد آبوهوایی ترک کنند. اگر ما فورا و قاطعانه در این زمینه اقدامی نکنیم، تلفات انسانی و هزینههای اقتصادی بالا خواهد رفت».
در مادرید، نخستوزیران هند و اسپانیا، تعهد خود برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی را مورد تاکید قرار دادند و از اجرای پیمانهای کیوتو و پاریس حمایت کردند.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، روز سهشنبه نیز در برلین گفته بود که نابودی محیطزیستِ نسلهای آینده یک «جنایت» است.
از سوی دیگر، یک مقام کانادایی از آمریکایی خواست تا از معاهده پاریس خارج نشود. وی با این حال گفت که بود و نبود آمریکا تفاوتی در تعهد کانادا در قبال این معاهده ایجاد نخواهد کرد.
کاترین مککنا، وزیر محیط زیست کانادا، به خبرنگاران گفت که کشورش به راه خود در این زمینه ادامه میدهد.
معاهده تغییرات آبوهوایی پاریس در سال ۱۳۹۴ و با حضور نمایندگان ۱۹۶ کشور، درباره محدود کردن گرمایش زمین با کاهش تولید دی اکسید کربن و کاهش سوزاندن سوختهای فسیلی به امضاء رسید.
آقای ترامپ روز چهارشنبه در توئیتی نوشت که «ظرف چند روز آینده» تصمیم خود را درباره پایبندی به معاهده پاریس اعلام خواهد کرد.