ظریف: درباره ۶۰ درصد از موارد پیش‌نویس نهایی به توافق رسیده‌ایم

محمدجواد ظریف همراه با کاترین اشتون در کنفرانس خبری مشترک در وین-۲۰ فروردین

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه، ۲۰ فروردین در وین گفت که ایران و قدرت‌های جهانی درباره ۶۰ درصد از معامله هسته‌ای میان طرفین درباره فعالیت‌های اتمی تهران به توافق رسیده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وی اظهار داشت: «ما درباره ۵۰ تا ۶۰ درصد پیشنویس (نهایی) توافق داریم... اما بخش‌های باقیمانده بسیار مهم هستند و شامل موضوعات مختلفی می‌شوند».

ایران و کشورهای آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در قالب گروه پنج به علاوه یک در روزهای سه شنبه و چهارشنبه- ۱۹ و ۲۰ فروردین- سومین دور مذاکرات خود را برای کاهش اختلافات و ایجاد تفاهم درباره مسائل باقیمانده در برنامه هسته‌ای ایران برگزار کردند.

در حالی که ایران می‌گوید برنامه هسته‌ایش ماهیت صلح آمیز دارد، غرب نگران فعالیت‌های اتمی- نظامی تهران و تلاش برای ساخت بمب هسته‌ای است. کشورهای غربی خواستار راستی آزمایی برنامه اتمی ایران و همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند.

طرفین گفته‌اند که امیدوارند از ماه می‌- اردیبهشت ماه- کار نوشتن توافق جامع و نهایی برای پایان دادن به ده سال بحران اتمی ایران را آغاز کنند. ضرب الاجل طرفین برای امضای چنین توافقنامه‌ای روز ۲۰ ژوئیه است که دوره توافق شش ماهه ژنو به پایان می‌رسد.

بر اساس توافق ژنو ایران پذیرفت که غنی‌سازی بالای پنج درصد اورانیوم را متوقف کرده و از طرح‌های توسعه در راکتور آب سنگین اراک خوددداری کند. همچنین ذخایر بالای ۲۰ درصدی اورانیوم خود را رقیق کند. در مقابل، کشورهای عضو گروه پنج به علاوه یک حدود چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران را آزاد کرده و اجازه فروش قطعات هواپیما و خودرو به ایران را صادر کنند.

آن گونه که کا‌ترین اشتون، مسوول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عصر چهارشنبه در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه ایران گفته است، «هدف از مذاکرات کاهش اختلافات برای رسیدن به یک توافق کلیدی است و در همین راستا دور بعدی مذاکرات در تاریخ ۱۳ می‌ (۲۳ اردیبهشت ماه) در وین برگزار خواهد شد».

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، وی اظهار داشت: «در این دور از مذاکرات گفت‌وگوهای اساسی و تفصیلی داشتیم و تمام مسائلی را که می‌باید بخشی از توافق جامع باشند را پوشش دادیم اما هنوز کارهای زیادی در پیش داریم تا اختلافات موجود را حل و فصل کنیم».

آقای ظریف نیز گفته است: «با جدیت و به صورت مشترک از ۲۳ اردیبهشت با دیدار پایان کار، نگارش مشترک را آغاز خواهیم کرد».

وزیر امور خارجه ایران افزود: از ۲۴ اردیبهشت و در جلسه رسمی و بعد در جلسه نگارش میان ما و اشتون، مرحله تدوین را آغاز خواهیم کرد.

وی گفت: «در مرحله تدوین، چارچوبی را مبنای تفاهم قرار می‌دهیم و بعد جزئیات را وارد چارچوب می‌کنیم تا به بهترین شکل مراحل مختلف رسیدن به تفاهم را به پیش ببریم».

به گفته آقای ظریف، «از اکنون سه ماه برای تدوین محصول نهایی فرصت است و برای اینکه در این مرحله حداکثر دقت را داشته باشیم، کمیته‌ای مشورتی - حقوقی از استادان برجسته حقوق بین الملل و فارغ التحصیلان حقوق بین الملل دانشگاه‌های معتبر تشکیل دادیم که در این اجلاس برخی از آن‌ها به ما پیوستند و در تهران این کمیته شکل نهایی را خواهد یافت».

در همین حال، یک دیپلمات ارشد چینی در مذاکرات هسته‌ای با ایران گفته که نسبت به دستیابی به توافق نهایی هسته‌ای با تهران در روز ۲۰ ژوئیه خوشبین است.

به گزارش رویترز، وانگ کیون در پایان مذاکرات دو روزه وین به خبرنگاران گفت که «همه به دنبال چنین توافقی هستند».

وی افزود که به رغم تنش میان مسکو و قدرت‌های غربی بر سر اوکراین، روسیه نقش سازنده‌ای در مذاکرات ایفاء کرده است. این دیپلمات ارشد چینی اظهار داشت: «این مسئله قطعا در برآیند نهایی مذاکرات بسیار کمک کننده است».