حسن روحانی: مذاکره کنندگان ایرانی فراتر از پرونده اتمی دستاورد داشتند

رییس جمهوری ایران گفته است که مذاکره کنندگان ایرانی فراتر از پرونده اتمی دستاور داشتند و تحریم‌ها علیه صنایع هوایی ایران را کنار گذاشتند.

حسن روحانی در مراسم «ضیافت افطاری» با ورزشکاران که چهارشنبه‌شب ۲۴ تيرماه برگزار شد، اظهار داشت: «اين مذاکرات دستاوردهايی فراتر از تحريم‌های هسته‌ای داشته است. قرار بود که فقط تحريم‌های هسته‌ای برداشته شود، اما تيم مذاکره کننده‌مان موفق شد تحريم هواپيمايی را که جزو تحريم‌های هسته‌ای نبود رفع کند».

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ایران، نیز اظهار داشت بر اساس توافق هسته‌ای ایران و با کنار گذاشتن تحریم‌ها، امکان خرید هواپیماهای دست اول برای ایران وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای آخوندی روز پنجشنبه ۲۵ تیرماه و پس از جلسه هیات دولت گفت: «بعد از توافق هسته‌ای در حوزه حمل و نقل می‌توانيم حمل و نقل مستقيم به ايران داشته باشيم».

وی افزود: «به طور مثال کشتی‌هايی که در جنوب خليج فارس پهلو می‌گرفتند، حالا می‌توانند در سواحل ايران پهلو بگيرند و به اين ترتيب هزينه حمل ونقل برای ايران کاهش می‌يابد».

مذاکرات ایران با بوئینگ و ایرباس

آقای آخوندی با تایید بر این که کشور در حوزه هواپیماهای کوتاه برد دچار مشکل است گفت: «در اين حوزه با دو شرکت بزرگ هوايی در فرانسه مذاکره کرده و پس از توافق می‌توانيم ناوگان هواپيماهای کوتاه برد خود را مجهز کنيم».

وی افزود: «با بويينگ و ايرباس نيز مذاکره داشتيم و می‌توانيم توافق اوليه را در ماه‌های آتی عملياتی کنيم».

وزیر راه و شهرسازی ایران گفته است: «هواپيماهای دست اول را برای ايران تامين می‌کنيم و در اين راستا به نوسازی و بازسازی دو شرکت هواپيمايی هما و آسمان خواهيم پرداخت».

وی همچنین افزود: «با توافق هسته‌ای می‌توانیم محصولات کشاورزی و صنایع دستی را بدون ممنوعیت به آمریکا صادر کرده و اقدامات مثبتی در حوزه حمل و نقل داشته باشیم».

وزیر راه و شهرسازی ایران در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال از سرگیری خطوط هوایی ایران و آمریکا وجود دارد گفت: «الان برای اظهارنظر در این خصوص زود است».

ماکسیم سوکولوف، وزیر ترابری روسیه، روز ۲۴ تیرماه خبر داده بود که این کشور در حال مذاکره با ایران برای صادرات هواپیماهای مسافربری سوپرجت از نوع سوخو است.

سوپرجت سوخو تنها هواپیمای مسافربری روسی است که بعد از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در این کشور ساخته شده و توسعه یافته‌است.

وزیر ترابری روسیه به خبرنگاران گفت که «به غیر از هواپیماهای سوخو، دیگر فناوری‌های روسی نیز وجود دارد که پاسخ‌گوی علایق ایرانی‌ها باشد».

تهران و شش قدرت جهانی در گروه موسوم به ۵+۱، ۲۳ تیر ماه پس از ماه‌ها مذاکره به توافق جامع رسیدند. توافقی که به معنای لغو تحریم‌های مالی ایران در ارتباط با فعالیت‌های اتمی آن است. در همین حال ایران نیز برنامه اتمی خود را محدود می‌سازد.

تحریم‌های آمریکا و اروپا و شورای امنیت در سال‌های گذشته محدودیت‌های زیادی بر صنایع هوایی و حمل و نقل ایران در نظر گرفته بود و شماری از شرکت‌های هوایی بین‌المللی ارتباط خود با ایران را قطع کرده بودند.

وزیر راه و شهرسازی ایران از این شرکت‌های هوایی خواسته که با اجرای توافق اتمی، پروازهای خود به ایران را از سربگیرند.

هفته گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داد که شرکت‌های غربی نیز انتظار ورود به بازار هواپیمایی ایران را دارند، کشوری که اکثر هواپیماهای مسافربری آن فرسوده شده و به گفته مقامات ایران، هم‌اکنون نیاز به خرید ۴۰۰ هواپیما دارد.

خبرگزاری رویترز پیشتر گزارش داده بود هواپیماهای بوئینگ ۷۸۷ و ایرباس ای۳۵۰ در فهرست فروش این شرکت‌ها به ایران قرار دارند.