ابراز نگرانی ایران از «خشونت های اخير» در عربستان سعودی

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سه شنبه از بروز خشونت های اخیر در عربستان سعودی ابراز نگرانی کرده و از دولت این کشور خواسته از به کارگیری خشونت در مقابل «خواست مردم»، خودداری کند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای مهمانپرست گفته است: «ايران از اقدامات خشونت‌آميز اخير نيروهای دولتی عليه شخصيت‌های دينی و مردم منطقه شرقيه عربستان که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم آن منطقه شده شديدا ابراز نگرانی می کند.»

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ايران، همچنين اظهار اميدواری کرد دولت عربستان سعودی «مطالبات مشروع مردم» را مورد توجه جدی خود قرار داده و از به کارگيری «خشونت در مقابل خواست مردم احتراز» کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه در آخرین درگیری ها در عربستان سعودی در یکشنبه شب گذشته در رویارویی نیروهای امنیتی با معترضان، دو تن از شهروندان عربستان در شرق این کشور کشته شده اند.

طبق این گزارش فعالان سیاسی گفته اند، در «نمر النمر» و در جریان تلاش پلیس برای متفرق کردن معترضان، شماری از آن ها در پی ضرب و شتم نیروهای پلیس زخمی شده و عده ای هم دستگیر شده اند. این گزارش به آمار دقیق زخمی ها و دستگیرشدگان اشاره ای نکرده است.

خبرگزاری مهر نیز در گزارشی نوشته طی روزهای گذشته، نيروهای سعودی شيخ هشام عبدالواحد الخنيزی ۴۵ ساله ساکن منطقه القلعه در شهر القطيف را هنگام بازگشت از ايران در فرودگاه بازداشت کردند.

منصور ترکی، سخنگوی وزارت کشور عربستان سعودی گفت: با هرکسی که عامل فتنه باشد برخورد می کنیم و هیچ گونه انعطافی در مقابل آن ها و دشمنان ملت نخواهیم داشت.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، در حدود دو میلیون شیعه مذهب در عربستان سعودی زندگی می کنند که بیشتر آنها در شرق این کشور سکونت دارند و از این که مورد تبعیض و سرکوب قرار می گیرند، ابراز نارضایتی کرده اند.

حکام سنی در کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای عربی، تمایلی به دادن فضای باز به اقلیت ها از جمله شیعیان نشان نمی هد.

خانواده سلطنتی بحرین هم که بر اکثریت شیعه حکومت دارد در دو سال گذشته با هرگونه جنبش اعتراضی مردم این کشور برخورد شدید داشته و حتی از عربستان سعودی نیروی نظامی کمکی گرفته است.

روابط ایران و عربستان در دو سال گذشته و با شروع حرکت های موسوم به بهار عربی دچار چالش های جدی شده است. عربستان در جریان تحریم نفت ایران اعلام آمادگی کرده که کمبود بازار نفت را به عهده بگیرد که این امر هم واکنش ایران را در پی داشت.

عربستان سعودی همچنین در جریان طرحی که از آن به عنوان نقشه عوامل مرتبط با ایران برای ترور سفیر این کشور در واشینگتن یاد شده، شکایتی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کرد.