قهرمانی و رکوردشکنی رافائل نادال، يک نقره هم برای ايران

رافائل نادال با برتری ۳-۰ مقابل هموطن خود ديويد فرر موفق شد برای هشتين بار عنوان قهرمانی تنيس آزاد فرانسه موسوم به رولان گاروس را نصيب خود کند.

نادال که پس از ماه‌ها مصدوميت، بازگشت پرشکوهی به زمين‌های تنيس داشته موفق شد رکورد «تعداد قهرمانی در يک تورنمنت گرنداسلم» را فرو بريزد. او پيش‌ از اين به اتفاق شش ورزشکار ديگر از جمله پيت سامپراس و راجر فدرر دارای ۷ قهرمانی در يک تورنمنت بود.

در جريان اين رکوردشکنی، يکی از تماشاگران که پيراهن به تن نداشت و نقابی هم به صورت زده بود، در اعتراض به قانون ازدواج همجنس‌گراها با مواد آتش‌زا به روی محوطه مسابقه آمد و توسط پليس بازداشت شد.

نادال از سال ۲۰۰۵ تاکنون غير از سال ۲۰۰۹ که فدرر اول شد، بی وقفه در اين مسابقات قهرمان شده است. او در همان نخستين سال حضورش که ۱۹ ساله بود، جام را نصيب خود کرد که از اين حيث هم رکوردی کم نظير به جا گذاشته. تنها شکست نادال طی ۹ دوره حضور در فرنچ اوپن، سال ۲۰۰۹ و مقابل رابين سودرلينگ سوئدی رقم خورد.

جالب آن‌که قبل از سال ۲۰۰۵ هم آلبرتو کاستا و خوان کارلوس فررو هر دو از اسپانيا، فاتح اين مسابقات شده بودند. آخرين قهرمان غير اسپانيايی اين مسابقات - به استثنای فدرر- گوستاو کوئرتن برزيلی است که سال ۲۰۰۱ جام را بالای سر برد. از قضا در فينال هم آلکس کورتخا از اسپانيا را شکست داد.

نادال در مسابقات امسال برای راهيابی به فينال، در زيباترين بازی اين تورنمنت که پنج ست به طول انجاميد موفق شد نوواک جوکوويچ مرد شماره يک جهان را از مغلوب کند.

ديويد فرر هم با برتری مقابل جو ويلفريد سونگا، اميدهای کشور ميزبان برای حفظ جام را بر باد داد. فرر اما در فينال برای بيستمين بار به پادشاه خاک رس جهان باخت.

شگفتی بزرگ امسال، شکست راجر فدرر مقابل سونگا بود. در يکی از معدود روزهای کاملاً آفتابی و بدون باد مسابقات امسال، شرايط جوی نيز به سود سونگا بود تا فدرر که اگر نه در رنکينگ، اما در باد و باران، بهترين بازيکن جهان است.

فدرر اولين بار در سال ۱۹۹۹ با کارت ويژه در اين مسابقات حاضر شد و در سن ۱۸ سالگی در دور نخست به پاتريک رافتر استراليايی باخت. فهرست ساير قهرمانان مسابقات امسال در ادامه آمده است.

انفرادی زنان: سرينا ويليامز پس از ۱۱ سال موفق شد بار ديگر در رولان گاروس به قهرمانی برسد و برای رسيدن به اين موفقيت از سد ماريا شاراپووا مدافع عنوان قهرمانی گذشت. شاراپووا از ۱۷ سالگی به بعد نتوانسته رقيب آمريکايی خود را شکست دهد.

ويليامز از پرافتخارترين بازيکنان تنيس در تاريخ است و موفق شده شانزدهمين جام گرنداسلم انفرادی را بالای سر ببرد. سرينا ۱۳ بار به اتفاق خواهرش ونوس در مسابقات دو نفره گرانداسلم حرف اول را زده است. او دو بار نيز جام دو نفره مختلط را به دست آورده يعنی در مجموع، ۳۱ قهرمانی گرنداسلم.

دو نفره زنان: اکاترينا ماکارووا و النا وسنينا از روسيه در فينال از سد سارا ارانی و روبرتا وينچی از ايتاليا گذشتند. زوج ايتاليايی در رده‌بندی جهانی نيز جايگاه شماره يک را در اختيار دارند.

دو نفره مردان: باب و مايک برايان که اسطوره‌های تنيس دو نفره هستند، فرانسوی‌ها را در کسب جام قهرمانی ناکام گذاشتند. برادران آمريکايی موفق شدند مايکل لودرا و نيکولاس ماهو را از پيش رو بردارند و برای چهاردهمين بار، جام گرنداسلم را نصيب خود کنند. آن‌ها جمعاً ۱۰ گرنداسلم نيز از مسابقات مختلط برده‌اند.

مختلط: جام به جمهوری چک رفت. آقای فرانتيسک چرماک و خانم لوسی هرادچکا فاتحان مسابقات مختلط ۲۰۱۳ بودند.

دختران: مسابقات جوانان را بليندا بنسيچ فتح کرد. دختر ۱۶ ساله سوئيسی در فينال مقابل آنتونيا لوتنر از آلمان به برتری رسيد تا اميدها را در کشورش برای کشف استعدادی جديد زنده کند؛ از اين رو که يادآور دوران درخشش مارتينا هينگيس شده. گرچه هينگيس وقتی همسن بنسيچ بود، تمام علاقمندان تنيس در جهان او را می‌شناختند.

پسران: کريستين گارين ۱۷ ساله از شيلی حرف اول را زد. او در مسابقات دو نفره پسران هم درخشيد و به اتفاق هموطنش به فينال رسيد.

پيشکسوتان: در رده پيشکسوتان زير ۴۵ سال، سرانجام فرانسوی‌ها يک جام را به خود اختصاص دادند! زوج سدريک پيولين و فابريس سانتورو موفق شدند بر تيم اسپانيايی آلبرتو کاستا و کارلوس مويا غلبه کنند. گاستون گائوديو، گوران ايوانيسويچ، مايکل چانگ و سرجی بروگوئرا از ديگر نخبگان ديروز دنيای تنيس بودند که در رده زير ۴۵ سال بازی کردند.

پيشکسوتان ۴۵+ : يک نقره برای ايران! منصور بهرامی ستاره ايرانی و مشهور دنيای تنيس در رده بالای ۴۵ سال بازی کرد. بهرامی ۵۷ ساله که همچنان به نام ايران در مسابقات حاضر می‌شود، به اتفاق پت کش استراليايی که ۴۸ ساله است، پا به فينال گذاشتند.

رسيدن به فينال زمانی محقق شد که مقابل متس ويلاندر ۴۸ ساله سوئدی برنده هفت گرنداسلم و مشهورترين کارشناس حال حاضر تنيس جهان به اتفاق ميکائيل پرنفورس به برتری رسيدند.

گای فورژه و هنری لاکونت فرانسوی نيز ديگر رقبای مغلوب زوج ايرانی و استراليايی بودند. عنوان قهرمانی اما نصيب مارک وودفورد استراليايی و آندرس گومز اکوادوری شد.

بهرامی که مسن‌ترين بازيکن حاضر در تورنمنت بود، در رده سنی خودش برترين بازيکن حال حاضر دنياست. سال ۱۹۷۴ در بازی‌های آسيايی تهران، منصور بهرامی و کامبيز درفشی جوان مدال طلای تنيس دو نفره را بردند. بهرامی و درفشی جوان در سال ۱۹۷۵هم برای دفاع از عنوان قهرمانی بر زوج اندونزيايی غلبه کردند.