نتانیاهو: احزاب چپ و میانه درصدد ساقط کردن دولت من هستند

شانزده روز مانده به موعد برگزاری انتخابات پارلمانی اسرائيل، در حالی که رهبران احزاب ميانه و چپ اسرائيل در حال تشکيل اتحادی در برابر محور راستگرايان هستند، بنيامين نتانياهو، نخست وزير فعلی، راستگرايان اسرائيل را به حمايت از خود فراخواند.

آقای نتانياهو رهبر حزب حاکم ليکود در صفحه فيسبوک خود نوشته است که اگر حاميان ديدگاه‌های راستگرايانه در رای دادن به محور ائتلافی «ليکود- بيتينو» ترديد کنند، ممکن است که دولت بعدی دست چپگرايان و «سازشکاران» بيفتد.

آقای نتانياهو يکشنبه هفدهم دی نيز در مصاحبه‌ای با راديوی اسرائيل گفت که چپ و ميانه درصدد «ساقط کردن» دولت وی است.

بنیامین نتانياهو دو ماه پيش با اطمينان به اين که وی نخست وزير بعدی خواهد بود، با انحلال کنست و برگزاری انتخابات زودتر از موعد مقرر در بيست و دوم ژانویه، سوم بهمن ماه سال جاری موافقت کرد و بر اين باور بود که می تواند با تقويت جايگاه شخصی خود در عرصه سياست کشور، تصميمات مورد نظر خويش را با سهولت بيشتری اجرا کند.

آقای نتانياهو پس از آن با برگزاری انتخابات زودهنگام موافقت کرد که از بازگشت خانم تسيپی ليونی به صحنه سياست و تقويت حزب کارگر به رهبری خانم شلی يخيموويچ نگران شد.

بنیامین نتانياهو در آستانه اين انتخابات، حزب ليکود را با حزب راستگرای «اسرائيل بيتينو» به رهبری آويگدور ليبرمن متحد و ائتلافی موقت برپا کرد.

نظرسنجی‌های متعدد نشان می‌دهد که ائتلافی که با نام جديد «ليکود - بيتينو» به وجود آمده، می‌تواند تا ۴۴ کرسی را از ميان ۱۲۰ کرسی کنست بدست آورد و نظر به اين که احزاب متعدد ديگر نمی‌توانند رقابتی جدی با اين ائتلاف داشته باشند، رييس جمهوری اسرائيل ظاهرا ناچار خواهد شد که تشکيل دولت بعدی را دوباره بر دوش نتانياهو بگذارد.

اما از روزهای گذشته سران احزاب ميانه و چپ در حال تشکيل جبهه‌ای هستند تا به شمار کافی کرسی‌ها در برابر ائتلاف راستگرای «ليکود- بيتينو» دست يابد و شيمون پرز رييس جمهوری اسرائيل را به محول کردن کار تشکيل دولت بعدی به اين جبهه ميانه رو بکشاند.

رسانه های اسرائيل جمعه نوشته بودند که شيمون پرز که خود در طول دهه ها از سران حزب کارگر بوده، در پشت صحنه از تشکيل جبهه ميانه روها و چپ های کشور حمايت می کند.

سران چهار حزب مهم ميانه وچپ اسرائيل: خانم تسيپی ليونی رهبر حزب جديد «هاتنوعا» «جنبش»، خانم شلی يخيموويچ رهبر حزب کارگر، خانم زهاوا گال اون رهبر حزب «مرتص» و نيز آقای يائير لاپيد رهبر حزب «يش عاتيد» به معنای «آينده هست» يا «راه آينده» در روزهای گذشته گفته‌اند که برای تشکيل جبهه‌ای که بتواند با محور نتانياهو- ليبرمن مقابله کند، تلاش می‌کنند.

اما در حالی که تسيپی ليونی و يائير لاپيد گفته‌اند که احتمال ورود به دولت بعدی به نخست وزيری نتانياهو را نيز رد نمی‌کنند، شلی يخيموويچ و زهاوا گال اون از هم اکنون به حاميان احزاب تحت رهبری خود گفته‌اند که تحت هيچ شرايطی وارد دولتی به رهبری نتانياهو و با حضور ليبرمن نخواهند شد.

در همين حال، آويگدور ليبرمن که ماه گذشته پس از ارائه نظرات دادستانی اسرائيل در مورد برخی از اتهامات وارده به اين سياستمدار از پست وزارت خارجه کناره‌گيری کرد، يکشنبه هفدهم دی در مصاحبه با راديوی اسرائيل گفت که در صورت حضور در دولت بعدی، برای اجرای اصولی که بنيامين نتانياهو آن را در سخنرانی سه سال پيش خود در ارتباط با صلح با فلسطينی‌ها بيان کرد، تلاش خواهد کرد.

نتانياهو در آن سخنرانی از تشکيل کشور فلسطين حمايت کرده بود. آويگدور ليبرمن همچنين در اين روز در مصاحبه با هاآرتص گفته است که پس از انتخابات، ائتلافی را که با ليکود تشکيل داده، منحل خواهد کرد.

رهبران احزاب ميانه رو يکشنبه به رسانه های کشور خود گفتند که ليبرمن با نگران شدن از اينکه نتانياهو نخست وزيری را از دست بدهد، از هم اکنون برای نزديک کردن خود به احزاب ميانه اين سخنان را بر زبان آورده است و در صدد حفظ جايگاه سياسی برای خود و حزبش پس از انتخابات است.

ناظران سياسی اسرائيل می‌گويند که اگر جبهه ميانه‌روها و چپ‌ها موفق شود دولت بعدی را تشکيل دهد، نخست وزير بعدی به احتمال زياد خانم شلی يخيموويچ خواهد بود زيرا نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب کارگر به رهبری وی دو تا سه برابر بيش از حزب تازه تاسيس «جنبش» به رهبری تسيپی ليونی حايز کرسی های مجلس خواهد شد.

با وجود اين، در نظرسنجی‌ها ميزان چشمگيری از افکار عمومی اسرائيل می‌گويد که تسيپی ليونی را به دليل داشتن تجربه رهبری و سياسی، صاحب صلاحيت بيشتری در احراز پست نخست وزيری در رقابت در برابر نتانياهو می‌داند.

در آستانه انتخابات اسرائيل، يووال ديسکين رييس پيشين شباک، جمعه در مصاحبه‌ای با روزنامه يديعوت آحرونوت از نتانياهو و اهود باراک وزير دفاع به سختی انتقاد کرد و ادامه رهبری آنان بر اسرائيل را خطرناک و غير مسئولانه ناميد.

يووال ديسکين در اين مصاحبه گفت نتانياهو بر خلاف ظاهر قوی که نشان می‌دهد، شخصيتی ترسو دارد و در مورد حمله به تاسيسات هسته‌ای ايران بسيار مردد است و خودش نيز نمی‌داند که می‌خواهد چه تصميمی بگيرد.

دفتر نخست وزيری اسرائيل در واکنش گفته بود که آقای ديسکين به اين خاطر که به رياست موساد منصوب نشده است، سرخورده شده و اين انتقادها را مطرح کرده است.

نتانياهو جمعه گفته بود که در دولت بعدی وی، مسئله اتمی ايران مهم‌ترين موضوع برای رسيدگی خواهد بود.