سیاست های بانک مرکزی برای کنترل «هیجانات و شوک» در بازار ارز

صمد کریمی، مدیر اداره صادرات بانک مرکزی ایران، روز سه شنبه هفتم دی، گفت: «تقویت ارزش دلار در بازارهای جهانی، افزایش تقاضا برای دلار تجارتی و مسافرتی، قاچاق، افزایش واردات و فعالیت های دلالان ارز» از جمله «علت های نوسانات نرخ ارز در دو ماه اخیر» هستند.

به گزارش خبرگزاری ها، قیمت هر دلار آمریکا روز سه شنبه در بازار ارز بین ۴۱۲۶تومان تا ۴۱۵۰ تومان بوده است. این در حالیست که دلار در هفته‌های اخیر در محدوده ۳۹۰۰ تومان در نوسان بوده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، صمد کریمی با اعلام این موضوع در یک برنامه تلویزیونی درباره دلایل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر افزود: «بانک مرکزی با اعمال سیاست هایی، هیجانات و شوک در بازار ارز را کنترل می کند.»

وی اشاره کرد که بانک مرکزی با ابلاغ ضوابط خرید و فروش ارز تلاش می کند تا خرید و فروش آن را به بازار رسمی هدایت کند و گفت: «گسترش روابط کارگزاری بانکی، افزایش سرعت نقل و انتقالات وجوه و افزایش درجه نقدینگی در بانک ها ازجمله سیاست های ارزی بانک مرکزی است که در دست اجراست.»

در این میان، محمدرضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، گفت: ۱۷درصد از ارزش پول ملی ایران در چند روز گذشته کاسته شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا پورابراهیمی افزود:« به نظر می‌رسد دست‌هایی پنهان در بازار دخالت می‌کنند تا فاصله نرخ ارز مبادله‌ای و آزاد بیشتر شود تا در این میان به سود بیشتری برسند.»

پیشتر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه، روز دوشنبه ششم دی، افزایش بیش از ۱۰۰ تومانی بهای دلار در یک روز را غیر طبیعی توصیف کرده بود.

فریدون خاوند،استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در پاریس با اشاره به صحبت‌های مطرح شده در مورد وضعیت ارز در بازار ایران به رادیو فردا گفته است که افزایش دلار آمریکا در بازار ارز ایران دلایل ساختاری دارد.

«کسادی در بازار ارز»

خبرگزاری تسنیم روز سه شنبه خبر داد که دلال‌های ارز در خیابان فردوسی تهران درباره وضعیت بازار ارز و سیاست جدید بانک مرکزی گفته اند که «بعد از ورود بانک‌ها به بازار خرید و فروش ارز، کاسبی دلال و واسطه‌های ارزی کساد شده است.»

یکی از دلالان ارز گفت: «از زمانی که بانک‌ها دلار را با نرخ کف بازار به مردم می‌فروشند و از آنها می‌خرند، دیگر مردم کمتر به خیابان فردوسی مراجعه می‌کنند و به بانک‌ها می‌روند.»

به گزارش تسنیم، «دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش به نرخ بازار» درصدد است عملیات ارزی اشخاص حقیقی و حقوقی را به کانال بانکی هدایت کند و ریسک عملیاتی فعّالان اقتصادی را کاهش دهد.

بر اساس این بخشنامه،بانک‌ها‌ می‌توانند درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی اشخاص حقیقی و حقوقی و ارز ورودی به ایران را از طریق نمایندگی‌های دیپلماتیک مقیم ایران و سرمایه گذاران خارجی و دفاتر نمایندگی بانک ها، به نرخ آزاد خریداری کنند.

همچنین بانک‌ها می‌توانند ارزهای خریداری شده موضوع این دستورالعمل را در چارچوب مجموعه مقررات ارزی و یا از طریق صرافی‌های معتبر به فروش برسانند؛ ضمن اینکه فروش ارز خریداری شده به سایر بانک‌ها و صرافی‌ها نیز مجاز است.

بر اساس این بخشنامه، نرخ خرید و فروش ارز بر اساس توافق بانک و مشتری تعیین خواهد شد.

به نوشته تسنیم، از نیمه آذرماه سال جاری تامین ارز متقاضی برای واردات کالا و خدمات، تسویه اقساط تسهیلات ارزی از محل منابع بانک های عامل، تامین سهم الشرکه مشتریان برای دریافت تسهیلات ارزی از بانک های عامل، کارمزد ارزی، برگشت سود سرمایه گذاری خارجی و پرداخت اقساط قراردادهای فاینانس طرح های خودگران از طریق سیستم بانکی امکان پذیر شده است.