وزیران دفاع و وزیران امور خارجه سه کشور ایران، روسیه و ترکیه روز سهشنبه ۳۰ آذر در مسکو دو نشست جداگانه در مورد بحران سوریه و وضعیت حلب برگزار خواهند کرد.
در همین حال، به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری ایران و روسیه عصر روز دوشنبه در تماسی تلفنی درباره مهمترین موضوعات دوجانبه، منطقهای و بین المللی گفت وگو کردند یکی از محورهای گفت و گوی آقایان روحانی و پوتین، سوریه بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۹ آذر، خبر داد که نشست سهجانبه وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه که قرار بود روز هفتم دی ماه در مسکو برگزار شود، به دلیل «حساسیت» شرایط شهر حلب سوریه روز سهشنبه برگزار خواهد شد.
همچنین به گفته مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه، قرار است روز سهشنبه نشست دیگری درباره سوریه با شرکت وزیران دفاع سه کشور در مسکو برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری فارس، آقای سنایی گفته است که روابط دوجانبه در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و دفاعی و امنیتی و همچنین موضوع خاورمیانه و سوریه و همکاریهای منطقهای از جمله محورهای مورد مذاکره در دیدارهای مختلف وزرا خواهد بود.
در این میان، به گزارش خبرگزاریهای ایران، بهرام قاسمی برخی ابراز نگرانیها دربارهٔ وضعیت سوریه و حلب را «تصور واهی و خیالپردازی بیش از اندازهای» خواند که به گفته او «هدایت شده است».
او اضافه کرد: «طبیعی است که باتوجه به شکستهای قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای، چنین مسائلی را تکرار کنند».
آقای قاسمی، همچنین خبر داده است که نشست دیگری نیز در قزاقستان بین مقامهای روسیه، ترکیه و بخشی از مخالفان حکومت سوریه که اخیراً تماسهایی بین آنها و مسکو برقرار شده است، برگزار میشود، اما این نشست ارتباطی با اجلاس سهجانبه مسکو ندارد.
در همین حال، خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام بلندپایه وزارت خارجه ترکیه نوشت که آنکارا هر گونه چانهزنی محرمانه با مسکو در مورد آینده سوریه را تکذیب میکند.
او به این خبرگزاری گفت که روسها پیشنهاد کردند ترکیه، روسیه و ایران برای یافتن راهحل، نشستی مشترک برگزار کنند و ابتدا در مورد حلب و سپس درباره سایر بخشهای سوریه گفتوگو کنند.
این در حالی است که بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه گفت نشست مسکو با ابتکار تهران برگزار میشود.
مقام بلندپایه وزارت خارجه ترکیه که خبرگزاری فرانسه به سخنانش استناد کرده، همچنین یادآور شده که نشست مسکو نشست «معجزهآسایی» نخواهد بود، اما «فرصت خوبی را برای درک آنچه روی میدهد، فراهم خواهد آورد».
او اشاره کرد که آنکارا همچنان خواستار کنارهگیری بشار اسد از قدرت به عنوان راهحل سوریه است. این در حالی است که ایران و روسیه بر باقی ماندن وی تأکید میکنند.
از سویی، به گزارش خبرگزاری اینترفکس، سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه، نسبت به سازنده بودن نشست مسکو ابراز امیدواری کرد.
روسیه در کنار ایران از مهمترین حامیان بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، به شمار میرود، در حالی که ترکیه از شماری از مخالفان بشار اسد، حمایت میکند.
حمایت مسکو و تهران انتقاد شماری از کشورهای منطقه و نیز غرب را به همراه داشته است.
در این ارتباط، سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، دولت سوریه و دو متحدش، ایران و روسیه را «مسئول جنایتها» در حلب خوانده است. دمشق، تهران و مسکو به طور معمول، این اتهامها را رد میکنند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفت: «هیچ توجیهی برای کشتار وحشیانه و بی رویه غیرنظامیان توسط حکومت (سوریه) و توسط روسیه و متحدان ایرانی آنها در چند هفته اخیر و در حقیقت در پنج سال اخیر وجود ندارد.»
گفت و گوی تلفنی روسای جمهوری ایران و روسیه
در همین حال، به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در گفت و گوی تلفنی با ولادیمیر پوین، همتای روس خود، با تاکید بر «ضرورت تداوم حمایت دولت های ایران و روسیه از مردم سوریه در این دوران سخت» گفت: «بسیار مهم است که مردم سوریه احساس کنند در مبارزه علیه تروریست ها تنها نیستند.»
سخنان آقای روحانی درحالی بیان میشود که صدها نفر چهارشنبه شب در مقابل کنسولگری ایران در استانبول، در اعتراض به سیاست جمهوری اسلامی درباره حلب سوریه تظاهرات کردند.
وی گفت که این نشست می تواند به هماهنگی بیشتر سه کشور در کمک به مردم سوریه یاری برساند.
مسکو و تهران از حامیان حکومت بشار اسد به شمار می روند. حمایت آنها انتقاد شماری از کشورهای منطقه و نیز غرب را به همراه داشته است. اما روسیه و ایران انتقادها را رد می کنند.