مقام دولتی: ۳۷ تن که مشخص نیست گورخواب باشند، در مرکز ترک اعتیاد پذیرش شده‌اند

مرکز ترک اعتیاد اخوان در آبان ماه ۹۲ افتتاح شده است.

پس از انتشار گزارش‌های مربوط به گورخوابی در گورستان نصیرآباد شهریار و واکنش‌ها در این زمینه، رئیس مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی از پذیرش ۳۷ تن در مرکز ترک اعتیاد اخوان خبر داده اما گفته است که نمی‌شود گفت همه پذیرفته‌شدگان گورخواب بوده‌اند.

مجید رضازاده روز شنبه ۱۱ دی ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با یادآوری اینکه «گورخوابی پدیده جدیدی نیست»، به ارجاع ۴۵ نفر به مرکز ترک اعتیاد اخوان از سوی نیروی انتظامی و پذیرش ۳۷ تن از آنها در این مرکز اشاره کرده است.

او اضافه کرده که همه افراد معرفی شده به مرکز اخوان «بالای ۱۸ سال» بوده، و در میان زنی دیده نمی‌شود.

این مقام سازمان بهزیستی در عین حال گفته است که «با قطعیت نمی‌توان گفت تمامی ۴۵ نفر جمع‌آوری شده توسط نیروی انتظامی گور خواب بوده‌اند یا خیر».

در مقابل دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران هم روز شنبه به ایسنا گفته است «چهار کارتن‌خواب گورستان نصیرآباد» به مرکز اخوان تحویل شده‌اند که از این میان «سه نفر معتاد نبوده و تنها یک معتاد متجاهر از گورستان مذکور در مرکز اخوان نگهداری می‌شود».

مرکز ترک اعتیاد اخوان که وابسته به سازمان بهزیستی استان تهران است، در آبان ماه سال ۹۲ در شهر ملارد آغاز به کار کرد و هدف از راه‌اندازی آن جمع‌آوری معتادان متجاهر از خیابان‌های تهران» عنوان شد.

صفت «متجاهر» برای توصیف آن دسته از معتادان به کار برده می‌شود که «بی‌پرده و آشکار، در اماکن عمومی» به مصرف مواد مخدر می‌پردازند.

روزنامه شهروند چاپ تهران، روز سه‌شنبه هفتم دی ماه، در گزارشی به زندگی حدود ۵۰ زن، مرد و کودک پرداخت که شب‌ها در قبرهای گورستان نصیرآباد در حوالی شهرستان شهریار می‌خوابند.

این گزارش بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت و در این زمینه اصغر فرهادی، کارگردان شناخته شده ایرانی، نیز در نامه‌ای به حسن روحانی، ضمن ابراز شرمندگی تأکید کرد که همه کسانی که در این سی و چند سال مسئولیتی در ایران داشته‌اند باید در «این شرمساری» سهیم باشند.

«گورخوابی، بیش از حد رسانه‌ای شده است»

رئیس مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی در گفت‌وگو با ایسنا همچنین گفته است که بیش از «۲۵۰۰ مرکز اقامتی»، «۵۰ سرپناه شبانه» و «۱۵۰ مرکز گذری» وابسته به بهزیستی در سراسر کشور وجود دارد و هر فردی «بدون داشتن اوراق هویت» می‌تواند به این مراکز مراجعه کند. او همچنین تأکید کرده که پذیرش افراد در این مراکز رایگان است.

آقای رضازاده در ادامه اظهار عقیده کرده که «مسئله گورخوابی به دلیل تسویه حساب‌های سیاسی، بیش از حد رسانه‌ای شده» و افزوده است که «سیاسی کردن مسائل اجتماعی، بیشترین آسیب را به این گروه زده است».

این مقام دولتی اضافه کرده «هرچند باید تعداد مراکز، درمان ارزان‌قیمت، بیمه اعتیاد و خدمات حمایتی گسترش یابد، اما این مسئله که هیچ‌کس به فکر این قشر نیست و اینها یکدفعه از قبر بیرون آمدند نیز ادعای منصفانه‌ای نیست».

در همین زمینه وزیر کشور ایران وزیر کشور روز چهارشنبه هشتم دی گفته بود که «گورخوابی مربوط به معتادانی است که از ترس بازداشت یا برخورد به گورستان‌ها پناه می‌برند تا دیده نشوند»، و تأکید کرده بوده این افراد «حاضر نیستند به گرمخانه‌ها و اردوگاه‌ها مراجعه کنند».

عبدالرضا رحمانی فضلی یادآور شده بود که در حال حاضر هفت هزار و ۵۰۰ «معتاد متجاهر» در گرمخانه‌های شهرداری و بهزیستی و اماکن دیگر «نگهداری و پذیرایی می‌شوند».

او افزوده بود که هزینه نگهداری این افراد «روزانه حدود ۱۵ هزار تومان است»، و این افراد در این مراکز «هم بستری و درمان می‌شوند، و هم مورد رسیدگی قرار می‌گیرند».