استفان د میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، روز دوشنبه گفت که دور جدیدی مذاکرات صلح به خاطر زمانبندی فشرده آن و توافق اخیر در قزاقستان برای کاهش درگیریها امکان موفقیت بیشتری دارد
او در عین حال اظهار نظرهای منفی بشار اسد در مورد این گفتوگوها را رد کرد.
به گزارش رویترز در مذاکرات قبلی به میانجیگری سازمان ملل متحد، طرفهای درگیر در مورد تقسیمبندی مسائل مورد بحث به چهار موضوع توافق کرده بودند ولی در مورد مضمون هیچیک از این موضوعات پیشرفتی صورت نگرفت.
دو طرف اصلی درگیر در جنگ داخلی سوریه تحت فشار حامیان خارجی خود توافق کردند در مورد یک قانون اساسی جدید، اصلاحات در ساختار حکومت، برگزاری انتخابات و مبارزه علیه تروریسم مذاکره کنند. ولی مواضع آنها در مورد هر یک از این موضوعات تضاد شدیدی دارد.
بشار اسد، مورد حمایت ایران و روسیه، تأکید دارد روی مسئله «تروریسم» مذاکره کند، مفهومی که او برای تمامی گروههای مخالف خود به کار میبرد.
در مقابل گروههای مخالف رژیم خواهان برکناری بشار اسد هستند که از نگاه حامیان خارجی رژیم سوریه با توجه به پیشرویهای نظامی آن در دوره اخیر مطالبهای دور از واقعیت است.
هفته گذشته بشار اسد در مصاحبه با شبکه تلویزیونی او ان تی بلاروس گفت که گفتوگوهای ژنو «صرفاً نشستی برای رسانههاست و در این دیدارها هیچ موضوع مهمی مطرح نخواهد شد.»
اما استفان د میستورا در رد این سخنان بشار اسد گفت، هیئت ۱۸ نفره اعزامی حکومت سوریه به ریاست بشار الجعفری [نماینده این کشور در سازمان ملل] با «اختیارات لازم برای انجام مذاکرات جدی» به ژنو آمده است.
آقای د میستورا همچنین این ادعا را در کرد که سازمان ملل متحد به عنوان یک پوشش دیپلماتیک برای تداوم جنگ مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
او در کنفرانس خبری روز دوشنبه گفت: «اگر میانجیگری و تلاش برای یافتن یک موضع میانی به معنای مورد سوءاستفاده قرار گرفتن است من آن را میپذیرم. گزینه دیگر عدم مذاکره، ناامیدی، فقدان افق سیاسی و انتظار کشیدن برای وقع حوادث در صحنه جنگ است.»
او افزود تداوم جنگ برای بحران و درگیریهای مسلحانهای که همه طرفها در آن مشارکت داشتهاند، هیچ راه حل سیاسی به بار نخواهد آورد. به گفته او دولت آمریکا بیش از گذشته در این روند دیپلماتیک مشارکت دارد و در عین حال تماسها و اقدامات دیپلماتیک دیگری در سطوح ارشد و به صورت غیرعلنی در جریان است.
آقای د میستورا افزود: «همه اینها به هم ربط دارند. ملاقات های مهمی برگزار شده و برگزار خواهند شد. گفتگوهای مهمی در کشورهای مختلف در جریان است. همه اینها روی مذاکرات ما در ژنو تأثیر خواهند داشت. ولی در حال حاضر من وارد جزئیات نمیشوم».
خبرگزاری رویترز یادآوری میکند که مذاکرات صلح در ژنو چند هفته پس از توافق سه کشور روسیه، ایران و ترکیه برای ایجاد مناطق امن در سوریه و حفاظت از این مناطق با هدف کاهش درگیریها برگزار میشود.
اما آقای د میستورا هشدار داد که بدون توافق بر سر یک آینده سیاسی برای سوریه هیچ قراردادی برای کاستن از درگیریها بر جا نمیماند و هدف از مذاکرات ژنو «دقیقاً تلاش در راستای رسیدن به این توافق سیاسی است».
مذاکرات قبلی در ژنو با میانجیگری سازمان ملل متحد پیشرفت بسیار ناچیزی داشتند و منتقدان آن را صحنه بزرگی برای حضور رسانهای طرفهای متخاصم توصیف کردهاند.
دور جدید مذاکرات، کوتاهتر و روی اهداف مشخص و عملی متمرکز خواهد بود، و به گفته آقای د میستورا فضای کمتری برای شعار و تبلیغات خواهد داشت.
او افزود: «حتی اطاقها کوچکتر خواهند بود. نحوه برگزاری جلسات به شکلی خواهد بود که زمینه را برای کنش و واکنش فعال فراهم کند. در عین حال ما روی چند موضوع تمرکز خواهیم کرد تا بتوان به پیشرفتهایی دست یافت».