جنبش فلسطینی جهاد اسلامی، مواضع جدید گروه فلسطینی حماس را در زمینه پذیرش تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ که به معنای قبول موجودیت اسرائیل است، آسیبی به تلاشهای فلسطینیان خواند و آن را رد کرد.
در اظهاراتی که به نقل از زیاد النخاله، معاون جنبش جهاد اسلامی در وبسایت این گروه فلسطینی منتشر شده، تصریح شده که این گروه از به عنوان «شریک برادران حماس در نبرد برای آزادی» در مورد سندی که دوشنبه گذشته از سوی حماس اعلام شد، «احساس نگرانی میکند».
آقای النخاله اضافه کرده که «ما مخالف پذیرش تشکیل کشوری در مرزهای ۱۹۶۷ از سوی حماس هستیم و تصور میکنیم چنین امتیازی به تلاشهای ما آسیب میزند».
این مقام جنبش جهاد اسلامی، یادآور شده که مواضع جدید حماس «تنها شامل نیمی از راه حل است و به بنبست منتهی میشود».
جنبش حماس دوشنبه گذشته با انتشار سندی، ضمن فاصله گرفتن از خواست دیرینه خود برای نابودی اسرائیل از ایده تشکیل دولت فلسطینی در چارچوب مرزهای ۱۹۶۷ حمایت کرد.
گرچه در این اساسنامه حماس همچنان «حق نبرد مسلحانه با اسرائیل» را برای خود محفوظ میداند، اما پذیرش ایده تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ عملاً به معنی پذیرش موجودیت اسرائیل خارج از این مرزهاست.
به این ترتیب مواضع حماس تا حدی در این زمینه به جنبش فتح نزدیک شده، گرچه بر خلاف فتح، حماس رسماً اسرائیل را به رسمیت نشناخته است.
گروه جهاد اسلامی که اکنون به تغییر موضع حماس معترض است، از گروههای تندروی فلسطینی است که با الهام از انقلاب بهمن ۵۷ ایران پایهگذاری شد و از آن زمان از حمایتهای جمهوری اسلامی برخوردار بوده است.
این گروه فلسطینی که تنها بر اقدامات مسلحانه تمرکز دارد، دومین نیروی عمده در نوار غزه پس از حماس است.
رئیس دفتر سیاسی حماس، برای دو دهه خالد مشعل بود اما پس از اعلام سند مواضع جدید حماس، از این سمت کناره گرفت و اسماعیل هنیه جانشین او شد.
آقای هنیه که رهبری حماس را در غزه به عهده داشت، این سمت را اخیراً به یحیی سنوار واگذار کرده است.
حماس نیز چون جهاد اسلامی همواره مناسبات نزدیکی با جمهوری اسلامی داشت و از کمکها و حمایت ایران بهره میگرفت، اما بعد از آغاز جنگ داخلی سوریه حماس که از دخالت به سود حکومت بشار اسد خودداری کرده، مناسبات سردی با ایران داشته است.