دانش آشتیانی: رسیدگی به موضوع صندوق فرهنگیان نخستین اولویت کاری است

فخرالدین دانش آشتیانی، وزیر جدید آموزش و پرورش ایران می‌گوید که رسیدگی به مسئله صندوق ذخیره فرهنگیان «اولین اولویت» او این در وزارت آموزش و پرورش خواهد بود، کارگروه تعیین شده از سوی او در حال بررسی این موضوع است.

خبرگزاری دولتی ایرنا روز شنبه ۱۵ آبان، به نقل از آقای آشتیانی نوشت که از روز جمعه گروهی را برای رسیدگی به موضوع صندوق ذخیره فرهنگیان تعیین کرده، و این گروه در حال جمع‌آوری گزارش‌ها و بررسی حساب‌های شرکت‌های مختلف وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان است.

او همچنین ابراز امیدواری کرده است که نتایج این بررسی‌ها مرحله به مرحله به مسئولان گزارش شود و در مدتی کوتاه امکان جمع کردن این موضوع فراهم شود.

در هفته‌های گذشته گزارش‌هایی در مورد تخلف مالی هشت هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان منتشر شده و در این زمینه چندین نفر، از جمله شهاب‌الدین غندالی، مدیرعامل این صندوق، بازداشت شده‌اند.

سخنگوی کمیسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی هم اخیراً گفته است که فهرستی ۱۴ نفره از متهمان در این پرونده را در اختیار دارد و پیش‌بینی کرده بازداشت‌های زنجیره‌وار در این پرونده ادامه دارد.

اما در حالی که برخی منابع خبری از این تخلف مالی به عنوان اختلاس یاد کرده‌اند، مرتضی حاجی، وزیر پیشین آموزش و پرورش و عضو هیئت امنای این صندوق گفته است که در این صندوق اختلاسی «به آن مفهوم رخ نداده» و مبلغ مورد اشاره به پرداخت چند مورد تسهیلات بانکی و صدور چند ضمانت‌نامه مربوط می‌شود.

او از جمله چهار هزار میلیارد تومان از رقم هشت هزار میلیارد تومان اعلام شده را مربوط به تسهیلاتی دانسته بود که توسط برخی افراد از بانک سرمایه دریافت شده و به موقع بازپرداخت نشده است.

بانک «سرمایه» از زیرمجموعه‌های صندوق ذخیره فرهنگیان است.

در این زمینه کاظم پالیزدار دبیر ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی روز چهارشنبه ۱۲ آبان با تأکید بر اینکه «هیچ سند و مدرکی» درباره اختلاس هشت هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان ارائه نشده، مخالفان دولت را متهم کرد که «با طرح موضوعات بی‌پایه واساس به دنبال اغراض سیاسی هستند».

آقای پالیزدار به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که «افراد سیاسی که اطلاعات تخصصی درباره مباحث مالی ومفاسد اقتصادی ندارند» با هدف «کسب منافع سیاسی و با دیدگاه محدود جناحی» به «غلط» موضوع «معوقات مشکوک الوصول» بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان را مرتبط دانسته‌اند.

او همچنین مدعی شد که در این موضوع «حتی یک ریال از سرمایه فرهنگیان از بین نرفته است».

صندوق ذخیره فرهنگیان نزدیک به ۹۰۰ هزار عضو وابسته به وزارت آموزش و پرورش دارد و از سپرده‌های ماهیانه فرهنگیان به آنان سود سالانه پرداخت می‌کند.

بر اساس گفته‌های برخی نمایندگان مجلس، بانک سرمایه در فاصله سال‌های ۸۶ تا ۹۲ به چند نفر «سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان» وام داده اما این وام‌ها بازگردانده نشده است.

دادستان تهران نیز هفته گذشته گفته بود: «عده‌ای می‌گویند هشت هزار میلیارد اختلاس شده اما پس از بررسی مشخص شد این مبلغ معوقات بانکی و تسهیلات بلاوصول و سر رسید صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه است».

در این زمینه آقای پالیزدار نیز گفته است که «معوقات بانک سرمایه مربوط به وام‌های برخی افرادی است که عمدتاً پیش از سال ۹۲ گرفته و باز پس نداده‌اند».

او اضافه کرده: «اینکه معوقات بانکی عده‌ای که متعلق به سال‌ها پیش است و هم قوه قضائیه و هم سایر مسئولان آنها را می‌شناسند، به عنوان اختلاس مطرح شود فراتر از بی‌اخلاقی و یک تهمت ناروا و افترای آشکار... است».

در موضوع پرونده صندوق فرهنگیان، محمود صادقی نماینده تهران در مجلس، در گفت‌وگو با شماره روز شنبه ایران به این موضوع اشاره کرده که در دولت سابق بابک زنجانی چند «صد میلیارد تومان» از بانک سرمایه وام گرفته بود و «گفته می‌شود این وام تازه همین چند ماه پیش تسویه شده است».

او همچنین با اشاره به طرح برخی از نمایندگان برای تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در مجلس هشتم، اضافه کرده که «تخلفات» این صندوق از سال ۸۶ «روند صعودی خطرناک» پیدا کرده است.