افزایش «فاصله طبقانی» پزشکان و پرستاران در سایه طرح تحول سلامت

زینب فدایی٬ عضو شورای عالی نظام پرستاری گفته است که اجرای فاز سوم طرح «تحول سلامت» در ایران باعث افزایش «فاصله طبقانی» میان پزشکان و پرستاران شده٬ به طوری که یک پزشک «۱۰۰ برابر» یک پرستار دریافتی دارد.

خانم فدایی روز شنبه ۲۱ آذرماه، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر «فاصله طبقانی» پزشکان و پرستاران در سایر کشور‌های جهان را تنها سه تا چهار برابر اعلام کرده است.

فاز سوم طرح «تحول سلامت» از اول مهر ماه سال ۱۳۹۳ در ایران آغاز شده که با مخالفت برخی پزشکان و پرستاران مواجه شده است.

محمد شریفی مقدم٬ دبیرکل خانه پرستار در آن زمان در انتقاد از این طرح گفته بود در این فاز «کارانه پرستاران ۳۰۰ هزار تومان» و «کارانه پزشکان ۶۰ میلیون تومان» در نظر گرفته شده است.

شریفی‌مقدم افزوده بود که «چنین تبعیض فاحشی در هیچ جای دنیا سابقه ندارد. تبعیضی که نه تنها با اعتقادات ما بلکه با قوانین مصوب و سیاست‌های کلان ابلاغی سلامت کشور نیز سازگاری ندارد».

از زمان اجرای فاز سوم این طرح آن‌طور که دبیر کل خانه پرستار اعلام کرده پرستاران در بیمارستان‌های قم، آذربایجان، بوشهر، مازندران٬ تهران و تبریز دست به تجمع زده‌اند.

پرستاران معترض می‌گویند این طرح درآمد آن‌ها را کاهش داده و باعث افزایش «سه برابری» درآمد پزشکان شده و به «شکاف طبقاتی» در میان کارکنان بیمارستان‌ها دامن زده است.

پرستاران سال‌هاست از وضعیت صنفی و حقوقی خود در ایران ناراضی هستند و آن‌طور که شریفی‌ مقدم گفته در سال‌های اخیر بیش از ۵۰ تجمع اعتراضی برگزار کرده‌اند.

زینب فدایی هم در این زمینه گفته دانشجویان پرستاری «هیچ امکاناتی» ندارند٬ اما «تمامی دانشجویان پزشکی و اساتید، اتاق دارند اما دانشجویان پرستاری امکان استفاده از آن‌ها را ندارند».

فدایی همچنین اضافه کرده از زمانی که استخدام پرستاران «شرکتی» شده است٬ «پرستاران امنیت شغلی ندارند و دریافتی‌های آن‌ها نیز خوب نیست و چندین ماه حقوق‌شان با تأخیر پرداخت می‌شود».

آمار پرستاران در ایران حدود ۱۵۰ هزار نفر اعلام شده که به گفته دبیرکل خانه پرستار تنها «سه درصد» از آن‌ها از شغل خود رضایت دارند.

نارضایتی پرستاران از شرایط شغلی و معیشتی خود منجر به مهاجرت گسترده گروهی از آن‌ها به خارج از ایران شده است.

در این زمینه غضنفر میرزا بیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری خرداد ماه امسال اعلام کرده «به طور میانگین سالانه کمتر از ۱۰۰ پرستار از کشور ما مهاجرت می‌کنند».