رئیس مجلس ایران با انتقاد از گفتههای منتقدان توافق اتمی وین مبنی بر اینکه تحریمها «تنها بر روی کاغذ لغو میشود» گفت که «برخی از خوشحالی مردم ناراحتند» و «میخواهند در جامعه اضطراب ایجاد کنند».
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، علی لاریجانی، روز دوشنبه ۲۷ مهر، همچنین با تأکید بر اینکه پرونده اتمی ایران «یک موضوع قبیلهای نیست» و« یک مسئله ملی است» گفت که «شورای هستهای» در جلسات خود «مسیر» مذاکرات اتمی را مشخص کرده است.
وی با اشاره به لغو تحریمهای ایران از سوی اتحادیه اروپا و توقف این تحریمها از سوی آمریکا، کسانی که به گفته او میگویند، لغو تحریمهای ایران «تنها بر روی کاغذ قابلیت اجرایی دارد» را متهم کرد که میخواهند، «موضوع را وارونه جلوه دهند» و مسائل را «جور دیگری» به مردم بگویند.
آقای لاریجانی گفت: «اگر به گفته برخیها لغو این تحریمها و کارهای آنها صوری است، ما هم قانونی تصویب کردهایم که در صورت اجرا نکردن تعهدات آنها اجرای برجام را متوقف میکنیم».
وی تأکید کرد: «اگر مذاکرات را در مجلس رد میکردیم، حریف میگفت که خودتان رد کردید و حالا میخواهیم تحریمهای جدید اعمال کنیم».
پیش از این سعید جلیلی و اعضای تیم سابق مذاکره اتمی ایران و همچنین برخی از اعضای کمیسیون برجام مجلس تأکید کرده بودند که حتی در صورت اجرای توافق اتمی وین «ساختار تحریمهای غرب علیه ایران حفظ خواهد شد».
نقش «شورای هستهای»
آقای لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «سه سال مذاکرات اخیر به صورت فشرده انجام شد و شورای هستهای بیش از ۲۰ جلسه داشت اما برخی میگویند جلسات کمفایده و غیرراهبردی بوده است در صورتی که در این جلسات تصمیماتی گرفته شد که حتی تا چند ماه آینده مسیر مذاکرات را مشخص میکرد».
پیش از این برخی از اعضای تیم مذاکره اتمی ایران خبر داده بودند که جزئیات مذاکرات اتمی با شورایی متشکل از رئیسجمهور، رئیس مجلس، علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی و علیاکبر ولایتی، مشاور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی هماهنگ شده بود.
آقای لاریجانی، روز یکشنبه نیز پرونده اتمی ایران را «پرونده رهبر» جمهوری اسلامی خوانده و گفته بود که این طرح «با کلان کشور و نظام هماهنگ شده بود».
روز دوشنبه اما علیرضا زاکانی، رئیس کمیسیون برجام مجلس، گفتههای آقای لاریجانی را «نادرست» خواند و گفت که «مسئولیت پرونده هستهای به گردن لاریجانی و روحانی است».
وی اضافه کرد: «تیم مذاکرهکننده این کتمانکاری را هم از شورای امنیت ملی داشت و هم از کمیته هستهای، البته لاریجانی سعی میکند که بقبولاند کمیته هستهای در جریان بوده است».
آقای زاکانی همچنین مدعی شد که علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی، به محمد حسن ابوترابیفرد، نایب رئیس مجلس، گفته است که این شورا با تیم مذاکره اتمی «ارتباط جدی» نداشته است.
نمایندگان همفکر با آقای زاکانی پیش از این هم در زمان رأیگیری بر سر کلیات طرح مرتبط با برجام در مجلس، سعی داشتند القا کنند که دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران مخالف طرح مجلس در مورد برجام است، اما با تأکید علی لاریجانی بر حمایت شمخانی از طرح، و حتی تماس تلفنی او با شورای عالی امنیت ملی این ادعا بلاموضوع شد.
در روزهای گذشته همچنین گفتههای مطرح شده مبنی بر نقش داشتن اصغر حجازی، از اعضای ارشد بیت رهبری در مطرح نشدن پیشنهادهای نمایندگان مخالف طرح اجرای توافق اتمی وین بازتابهای زیادی داشته و دفتر رهبر جمهوری اسلامی در اطلاعیهای «نقش مستقل» برخی از مسئولان آن در بررسی این طرح تکذیب کرده است.
پیش از این اعضای تیم مذاکره اتمی ایران و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، بارها اعلام کردهاند که بحثهای مذاکرات هستهای «با جزئیات» به رهبر جمهوری اسلامی ارائه میشود.
با این حال آیتالله خامنهای روز ۲۰ فروردین گفته بود: «برخی اوقات گفته میشود که جزئیات این مذاکرات زیر نظر رهبری است، در حالی که این سخن دقیق نیست».
«با فریاد نمیتوان حکومت کرد»
آقای لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «ساختار اقتصادی کشور باید به شکلی برنامهریزی شود که برای چندین دهه آینده تغییری در آن ایجاد نشود و دولتها مسئول اجرای آن باشند نه این که به دنبال فلسفه بافی بروند».
وی اضافه کرد: «برخی در کشور فقط فریاد میزنند در حالی که با فریاد نمیتوان حکومت کرد و باید بگوییم چنین مشکلاتی وجود دارد و راه حل آن نیز چنین است».
رئیس مجلس همچنین گفت که «آرمانها» در مسایل اقتصادی «میتواند خیلی متعالی باشد» اما نمیشود درها را به روی دنیا بست.