آزادی سه زندانی آمریکایی در یمن با میانجی‌گری عمان

یکی از شبه‌نظامیان حوثی بر فراز ساختمانی در صنعا

خبرگزاری دولتی عمان، از آزادی سه شهروند آمریکایی زندانی در صنعا، خبر داده است. دو تن از آزادشدگان به گفته مقام‌های امنیتی، از افراد طرف قرارداد سازمان ملل بودند، که اخیراً خبر دستگیری آنها به دست شورشیان حوثی یمن منتشر شده بود.

آسوشیتدپرس، روز پنجشنبه ۲۸ آبان، گزارش داد که خبرگزاری دولتی عمان، با انتشار بیانیه کوتاهی ضمن اعلام خبر آزادی سه شهروند آمریکایی توسط نیروهای حوثی یمن، نوشته است که وزارت خارجه آمریکا از عمان خواسته بود این شهروندان آزاد شده را از خاک یمن خارج کند.

آسوشیتدپرس در عین حال نوشته است که خبرگزاری عمان به جزئیات بیشتری در مورد هویت آزادشدگان اشاره نکرده، اما به نقل از یک منبع آگاه در وزارت خارجه عمان نوشته است که «این سه آمریکایی با یک فروند هواپیمای نیروی هوایی پادشاهی عمان، از صنعا به مسقط منتقل شده‌اند و به کشور خود بازگردانده خواهند شد».

آسوشیتدپرس همزمان به نقل از منابع امنیتی مستقل در یمن و همچنین اعضایی از گروه حوثی‌ها نوشته‌است که این سه تبعه آمریکایی، دست‌کم دو ماه گذشته را در یک ساختمان امنیتی متعلق به حوثی‌ها در پایتخت تحت تصرف این گروه، یعنی صنعا، تحت بازداشت به سر برده‌اند.

این منابع در عین حال به آسوشیتدپرس گفته‌اند که دو نفر از آزادشدگان، از افراد طرف قرارداد سازمان ملل در صنعا بوده‌اند.

با این حال هیچیک از منابع آسوشیتدپرس به دلیل آنکه که مجاز به انتقال این اطلاعات به خبرنگااران نبوده‌اند، حاضر به افشای نام خود نشده‌اند و همچنین هیچ اطلاعاتی در مورد سومین آمریکایی آزاد شده از دست حوثی‌ها ارائه نکرده‌اند.

این خبرگزاری علاوه بر این نوشته است که سفارت آمریکا در مسقط، در مورد این خبر اظهار نظر نکرده است.

در مورد میانجی‌گری عمان در آزادی اتباع خارجی زندانی در یمن، خبرگزاری آلمان اشاره کرده است که این کشور پادشاهی، که تا کنون واسطه آزادی چندین تبعه خارجی در کشورهای مختلف منطقه بوده، از جمله در ماه اوت امسال به آزادی ایزابل پریم، یک تعبه زن فرانسوی، پس از پنج ماه اسارت در یمن کمک کرده است.

آسوشیتدپرس همچنین با مرور وقایع مرتبط با بازداشت اتباع خارجی در یمن، یادآور شده که در ماه‌های گذشته، چندین تبعه خارجی، با هدف گروکشی، یا به عنوان گروگان سیاسی، توسط حوثی‌ها بازداشت شده‌اند.

این خبرگزاری از جمله به اعلام «دستگیری دو آمریکایی مظنون به جاسوسی» توسط حوثی‌ها اشاره کرده و نوشته است که مشخص نیست این افراد جزو آزادشدگان هستند یا نه.

در مورد دیگر آسوشیتدپرس به بازداشت و مرگ جان همن، یک تبعه آمریکایی دیگر، اشاره می‌کند که دهم نوامبر امسال، یعنی کمتر از ۱۰ روز پیش، مرگ او توسط مقام‌های رسمی آمریکا، اعلام شد، گرچه به علت مرگ این تبعه آمریکایی اشاره‌ای نشده بود.

جان همن، برای شرکتی که اداره ساختمان‌های مرتبط با سازمان ملل در صنعا را به عهده داشت کار می‌کرد و کمتر از یک ماه پیش در ۲۰ اکتبر، با پرواز سازمان ملل به همراه یک آمریکایی دیگر از جیبوتی وارد صنعا شده بود.

تأکید دوباره ایران بر «مشارکت همه گروه‌ها» در حل بحران

انتشار خبر آزادی سه شهروند آمریکایی در یمن، در حالی است که خبرگزاری‌های ایران، روز پنجشنبه از دیدار محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، با اسماعیل ولد الشیخ احمد، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن، خبر دادند.

در این دیدار که عصر چهارشنبه برگزار شده، نماینده ویژه دبیرکل با ارائه گزارشی از آخرین تحولات یمن و روند سیاسی حل بحران در این کشور، از «انعطاف همه گروه‌های یمنی» در روند سیاسی حل بحران در این کشور خبر داده، و نقش ایران را در مذاکرات بین گروه‌های یمنی را «تعیین‌کننده» خوانده است.

وزیر خارجه ایران هم بار دیگر با تأکید بر مواضع جمهوری اسلامی در مورد «برقراری آتش‌بس» و «موفقیت روند سیاسی»، خواستار مشارکت همه گروه‌های یمنی در این فرآیند شده است.

آقای ظریف تصریح کرده که «شرایط فاجعه‌بار در یمن» باید متوقف شود، و افزوده است که «ماه‌ها تجاوز و رویکردهای نظامی جز ویران ساختن زیرساخت‌های یمن و کشته و مجروح شدن مردم بی‌گناه این کشور، نفعی در بر نداشته است».