ابراز اميدواری بوش به خلع سلاح اتمی کره شمالی تا ژانويه ۲۰۰۹

جرج بوش، رييس جمهوری ايالات متحده آمريکا، روز جمعه ۳۱ اوت، گفت که ممکن است کره شمالی، پیش از ژانویه سال ۲۰۰۹ که او کاخ سفید را ترک می کند، از برنامه تسلیحاتی هسته ای خود دست بکشد.


به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی در واشنگتن و پيش از آغاز سفر خود به استراليا برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی آسيا و اقيانوسيه، به خبرنگاران گفت: «مسئله اين است که آيا اين اتفاق تا پيش از پايان رياست جمهوری من روی خواهد داد؟ بله، ممکن است. من امیدوارم.»


موضوع خلع سلاح اتمی کره شمالی احتمالاً در نشست های آقای بوش با سران شرکت کننده در اجلاس سازمان همکاری اقتصادی آسيا و اقيانوسيه مطرح خواهد شد.


رييس جمهوری آمريکا با اشاره به اينکه واشینگتن و متحدانش از توانايی لازم برای کنترل روند خلع سلاح کره شمالی برخوردارند، گفت: «در صورت خودداری کره شمالی از اجرای توافق های کسب شده، می توان از پيامدهای آن اطمينان داشت.»


وی ادامه داد: «اما اين رهبر کره شمالی است که بايد تصميم بگيرد. حق انتخاب با او است. من انتخاب خود را کرده ام. وی بايد تصميم گيری کند.»


جرج بوش، در گفت و گو با خبرنگاران تاکيد کرد که تلاش های ديپلماتيک، نتيجه بخش خواهد بود.


او اضافه کرد: «موضوع کره شمالی تمام نشده است. به من اجازه دهيد که بگويم تمام خواهد شد. به عبارت ديگر، ما پيش خواهيم رفت و گفت و گوهای شش جانبه آمريکا، چين، ژاپن، دو کره و روسيه به نتيجه خواهد رسيد.»


کره شمالی در ماه ژوئن سال جاری، نيروگاه اصلی خود در«يونگ بيون» را تعطيل کرد. انتظار مي رود کره شمالی به برنامه تسليحات اتمی خود، تا پايان سال ۲۰۰۷ ميلادی پايان دهد.

کره شمالی که از سوی آقای بوش، از اعضای «محور شرارت» لقب گرفته است، در سال ۲۰۰۶ ميلادی به جمع محدود کشورهای دارای سلاح اتمی پيوست. اما با خلع سلاح اتمی در مقابل دريافت کمک مالی، تأمين امنيت و عادي سازی مناسبات با آمريکا و همچنين جامعه جهانی موافقت کرد.


کره شمالی در ماه ژوئن سال جاری، در چارچوب توافقات مذاکرات شش جانبه، نيروگاه اصلی خود در«يونگ بيون» را تعطيل کرد. حال، انتظار مي رود کره شمالی به برنامه تسليحات اتمی خود، تا پايان سال ۲۰۰۷ ميلادی پايان دهد.


يکی ازاهداف کره شمالی، حذف نام اين کشور از فهرست کشورهای حامی تروريسم است.


آقای بوش در پاسخ به احتمال دخالت او در موضوع حل نشده ربوده شدن شهروندان ژاپنی توسط کره شمالی در زمان جنگ سرد، گفت که به حل و فصل اين موضوع مصمم است.


وی گفت: «به شينزو آبه، نخست وزير ژاپن اطمينان دادم که ما موضوع آدم ربايی را فراموش نخواهيم کرد.»


کره شمالی درسال ۲۰۰۲ ميلادی تاييد کرد که در دهه های ۷۰ و ۸۰ ميلادی، ۱۳ غيرنظامی ژاپنی را با هدف تربیت جاسوس ربوده است.


در پی اين موضوع، کره شمالی پنج تن از افراد ربوده شده را به همراه خانواده هايشان به ژاپن بازگرداند، اما ژاپن می گويد که شمار ديگری از ربوده شدگان زنده هستند و بايد به کشورشان بازگردند.


در مقابل، کره شمالی، ژاپن را به خاطر تلاش برای محور قرار دادن مذاکرات گروه شش جانبه مورد انتقاد قرار می دهد.


اين دو کشور از ماه مارس تاکنون، مذاکرات رسمی انجام نداده اند. درآن زمان، نمايندگان کره شمالی و ژاپن درهانوی، پايتخت ويتنام، ديدار کردند و به نتايج کمی در خصوص موضوع آدم ربايی دست يافتند.