رسانههای اسرائیل از حضور هیاتی از مسئولان بلندپایه فیسبوک در اسرائیل برای گفتوگو با وزیران اسرائیلی در مورد مبارزه با «تحریکات و فتنهانگیزی» در فضای مجازی خبر دادهاند.
جروزالم پست دوشنبه بیست و دوم شهریور خبر داد، هیات فیسبوک به ریاست معاون این شبکه مهم در فضای مجازی برای بحث در خصوص همکاری با اسرائیل در مبارزه با «تحریکات» در شبکههای اجتماعی به اسرائیل رفته است.
جوئل کاپلان معاون مارک زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک در امور سیاستهای عمومی این کمپانی و خانم مونیکا بیکرت مسئول سیاستگذاری و مقابله با تروریسم فیسبوک، در این گفتوگوها با وزیران و مقامات اسرائیلی حضور یافتهاند.
جوئل کاپلان در دوران ریاست جمهوری جرج بوش معاون رییس کارکنان کاخ سفید در امور سیاستگذاری بود.
فیسبوک در مورد سفر هیات خود به اسرائیل جزییاتی ارائه نکرده اما بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل یکشنبه بیست و یکم شهریور در نشست دولتش به مذاکرات دولتمردان با هیات اعزامی فیسبوک اشاره کرد.
آقای نتانیاهو خود با هیات فیسبوک دیدار نمیکند اما افزود، دولت اسرائیل در شبکههای مجازی نیز مبارزه با تروریسم را جدیتر گرفته و «همکاری علیه فتنهانگیزی و تحریک به ترور و قتل در فضای مجازی هدف اصلی است».
به گفته نتانیاهو، «هر چند اینترنت فواید عظیمی به بشریت هدیه کرده اما شوربختانه ترور و شستوشوی مغزی انسانها به تشویق به قتل و خشونت نیز از خروجیهای اینترنت است، و ما عزم جزم در مبارزه با آن داریم».
دولتمردان اسرائیلی در دوره اخیر آشکارا از فیسبوک شاکی شده و میگویند فیسبوک و دیگر شبکههای مجازی باید مطالب ضد اسرائیلی و «تحریک» به خشونت علیه اسرائیلیها را حذف کنند.
گیلعاد اردان وزیر امنیت داخلی اسرائیل دو ماه پیش که یک فلسطینی ۱۴ ساله با چاقو به خانه یک خانواده در یهودینشین «کریات اربع» در کرانه باختری رفت و دختر ۱۳ ساله خانواده را در حال خواب در تختش با ضربات چاقو کشت، گفت، «بدون هیچ تردیدی» فیسبوک هم شریک این قتل است.
آقای اردان حتی گفت، دست مارک زاکربرگ هم به خون اسرائیلیهایی که در خشونتهای خیابانی کشته شدهاند، آغشته است.
به نوشته جروزالم پست، وزیر امنیت داخلی اسرائیل معتقد است که فیسبوک «تلاش پلیس و نیروهای امنیتی» را در مبارزه با ترور «خنثی» میکند.
این وزیر گفته است، فیسبوک باید به درخواست همکاری با پلیس اسرائیل در مورد «تروریستهای کرانه باختری» پاسخ دهد.
فیسبوک دو ماه پیش گفته بود، به دیالوگ با دولت اسرائیل برای بررسی دلایل ناخشنودی این دولت اقدام میکند، اما این کمپانی از خود در مورد دخیل بودن در خشونتهای اعمال شده از سوی جوانان فلسطینی رفع اتهام کرد.
از سوی دیگر، گیلعاد اردان و همچنین آیلت شاکد وزیر دادگستری اسرائیل پیشنویس لایحه مبارزه با ترور را با عنوان «قانون فیسبوک» تهیه کردهاند.
به گزارش جروزالم پست، در صورت تصویب این لایحه در مجلس اسرائیل، دادگاههای این کشور میتوانند به حذف مطالب مشخصی در فیسبوک حکم بدهند.
خانم شاکد گفته است، «باید سریعا برای اجرایی شدن این قانون اقدام شود».
این دو وزیر اسرائیلی گفتهاند در دیدار روز دوشنبه بیست و دوم شهریور با بلندپایگان فیسبوک که به اسرائیل رفتهاند، قاطعانه در مورد درخواست از فیسبوک برای حذف «فتنهانگیزی» علیه اسرائیل اصرار میکنند.
این دو وزیر اسرائیلی از جمله خواهان آن شدهاند که واژههایی مانند «شهید»، «انتفاضه»، «چاقوزنی»، «چاقو بزن»، «زیر بگیر» (با اتومبیل)، عبارت عربی «اذبح الیهود» («یهودی را بکش»)، «مرگ بر یهودی»، «مرگ بر عرب» و عبارات و واژههای مشخص دیگری در فضای فیسبوک حذف شود.
به گفته مقامات اسرائیلی، نوجوانان و جوانان فلسطینی در سال گذشته بیشتر از راه فضای مجازی برای دست زدن به خشونتهایی خیابانی مانند چاقوزنی به عابران اسرائیلی تحریک شده بودند.
این احتمال مطرح است که اگر فیسبوک به این درخواستها پاسخ دهد، اسرائیل سایر کمپانیهای عمده فضای مجازی مانند توییتر را نیز برای در پیش گرفتن رویه مشابه زیر فشار بگذارد.