ایران در اکسپو میلان ۲۰۱۵
اکسپو یا نمایشگاه جهانی که آن را المپیک فرهنگ ملل میخوانند هر ۵ سال یکبار در یک کشور برگزار میشود؛ نمایشگاه امسال در شهر میلان ایتالیا برگزار میشود. موضوع امسال تغذیه زمین و انرژی حیات است. امسال ۱۴۴ کشور در اکسپو میلان شرکت کردهاند که ۵۳ کشور غرفه خاص خود را طراحی و ساختهاند؛ باقی کشورها در چندین سالن دور هم جمع شدهاند.
اولین اکسپو در سال ۱۸۵۱ در هاید پارک لندن برگزار شد. شش میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید کردند که برابر یکسوم جمعیت انگلستان بود. ایران در این اکسپو به دستور امیرکبیر شرکت کرده بود .
بسیاری از بناهای معروف مانند برج ایفل ، برای اکسپوها ساخته شدهاند . بسیاری از اختراعات مانند لامپ، خودروهای اولیه، دستگاه اشعه ایکس در اکسپو ها معرفی میشدند؛ تا پیش از جنگ جهانی دوم اکسپو ها بیشتر مکانی بودند برای معرفی اختراعات.
غرفه ایران در سال ۱۹۶۷ در مونترال کانادا، بعد از جنگ جهانی دوم اکسپوها بیشتر شکل فرهنگی به خود گرفتند.
غرفه ایتالیا به عنوان میزبان اکسپو ۲۰۱۵ برگرفته از طرح بیمارستان کودکان است؛ سمبل مراقبت از استعدادهای یک ملت که برای رشد به توجه نیاز دارند. این غرفه با استفاده از سیمان مخصوصی ساخته شده که با جذب نور خورشید، آلودگی موجود در هوا را گرفته و تبدیل به نمک میکند.
غرفه فرانسه که غالبا از چوب چندلایه ساخته شده، نشاندهنده روشهای گوناگون تولید و توزیع غذاست و به گونهای مشابه با بازارهای سرپوشیده فرانسه و مطابق با فرهنگ غذایی این کشور طراحی شده است. شراب و آشپزی فرانسوی محورهای اصلی غرفه فرانسه هستند.
چین در کنار ایتالیا از بزرگترین غرفه های حاضر در نمایشگاه است . معماری غرفه چین برگرفته از خانههای کشاورزان چینی در ابعاد غولآسا است .
برای طراحی غرفه امارات ۳٫۵ میلیون یورو به طراح پول پرداخت شده است؛ این غرفه برگرفته از بیابان است. امارات میزبان بعدی اکسپو در سال ۲۰۲۰ است.
کره جنوبی غرفهاش را شبیه کوزههای سنتی برای انبار مواد غذایی که در مناطق کشاورزی این کشور استفاده میشود ساخته است .آشپزی کرهای و استفاده از محصولات ارگانیک در تهیه غذا از محورهای اصلی غرفه کره جنوبی است.
در غرفه ژاپن که برگرفته از خانههای سنتی کیوتو است سنت و تکنولوژی این کشور با هم در هم آمیخته است. هرآنچه را که از ژاپن تصور میکنید در غرفه این کشور حس خواهید کرد؛ از انواع انیمشنها، طبیعت، ساموراییها و سبک زندگی تاریخی و مدرن ژاپن و همچنین تاکید بر رباتها، همگی در خدمت یک هدف است و آن گسترش فرهنگ تغذیه به سبک ژاپنی.
در غرفه ژاپن رسانهها بهصورت تعاملی با مخاطب ارتباط برقرار میکنند؛ در یکی از جالبترین بخشهای غرفه ژاپن رستوران مجازی وجود دارد. جایی که بازدیدکنندگان با چوب غذای مخصوص ژاپنی غذاها را روی میز دیجیتال انتخاب کرده و درباره آن اطلاعات کسب میکنند. برای بازدید ۳۰ دقیقهای از غرفه ژاپن باید حداقل ۹۰ دقیقه در صف منتظر ماند.
ایران در اکسپو میلان بر اساس مفهوم سفره غرفه خود را طراحی کرده است؛ سفرهای که در هوا پیچیده شده و مردم میتوانند از آن عبور کنند. ۵۰ طراحی ایرانی به سرپرستی کامران صفامنش برای طراحی غرفه ایران به مدت بیش از یک سال وقت صرف کردهاند.
ورودی غرفه ایران به اقلیم جنوب ایران و حاشیه خلیج فارس اختصاص دارد و هرچه به بالای غرفه میرسیم به مناطق شمالی ایرانی و اقلیم خزری نزدیک میشویم؛ به این ترتیب در غرفه ایران اصلیترین گیاهان، مواد غذایی و صنایع دستی مناطق مختلف جانمایی شدهاند که با نمایشگرهایی در هر بخش میتوان اطلاعات محصولات مختلف را بهدست آورد.
روزانه حدود ۳۰ هزار نفر از غرفه ایران بازدید میکنند که در مدت شش ماه زمان نمایشگاه به بیش از ۵ میلیون نفر خواهد رسید. این موضوع سبب شده ایران سعی کند به این وسیله برخی باورهای رایج درباره ایران را تغییر دهد. برای همین موضوع ۵۰ متر نمایشگر منحنی شکل در غرفه ایران کار گذاشته شده که هر ۳ دقیقه یک فیلم از زندگی شهرنشینی و روستایی تا تاریخ و فرهنگ غذایی و و کالاهای مختلف را به مخاطبان نشان میدهد.
برای طراحی و ساخت غرفه ایران ۶ میلیون یورو هزینه شده که اگر بیش از ۵ میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید کنند ایران برای هر بازدید کننده ۱.۲ یورو هزینه کرده است .
رستوران غرفه ایران یکی از پر مشتریترینها در اکسپو میلان است که به طور متوسط روزی هزار نفر مشتری دارد. زرشک پلو از محبوبترین غذاهای این رستوران است. کشک بادمجان هم بین گیاهخواران طرفداران زیادی پیدا کرده است. در این رستوران کباب کوبیده ۲۰، زرشک پلو ۱۸ و کشک بادمجان ۱۰ یورو قیمت دارند.
هر کشور یک روز خاص در نمایشگاه دارد در روز ایران در اکسپو میلان هم سالار عقیلی و گروهش به اجرای موسیقی سنتی ایران پرداختند.
رقص آذری از دیگر برنامه های اجرا شده در روز ایران در اکسپو میلان بود.
در غرفه ایران فیلمهای بسیاری از دفزنی و اجرای موسیقی گروهی زنان ایرانی به نمایش گذاشته میشود. اجرا زنده دفزنی توسط یکی از نوازندگان زن گروه سالار عقیلی از دیگر برنامههایی بود که با استقبال مواجه شد.