رویترز: صادرات نفت کوره ایران افت چشمگیر خواهد داشت

=

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که صادرات نفت کوره ایران در ماه‌های پیش رو به یک سوم کاهش خواهد یافت و انتظار می‌رود این کاهش تا ژانویه سال آینده ادامه خواهد داشت.

خبرگزاری رویترز دوشنبه، ۲۰ آبان از قول یک مقام ایرانی در شرکت ملی نفت گزارش داد که ایران برای زمستان سال جاری در مقایسه با فصول سرد گذشته از نفت کوره بیشتری به عنوان سوخت در نیروگاه‌های تولید برق استفاده خواهد کرد، چرا که کشور با کمبود گاز مواجه است و باید سوخت‌های دیگری برای تولید برق جایگزین گاز شوند.

رویترز می‌افزاید که ایران معمولا ماهانه ۶۰۰ هزار تن، معادل روزانه ۱۳۰ هزار بشکه نفت کوره صادر می‌کند که بخش عمده آن راهی چین و کشورهای آسیایی می‌شود، اما این رقم از اواخر ماه سپتامبر کاهش یافته و انتظار می‌رود که این روند تا ژانویه سال آینده ادامه یابد و صادرات نفت کوره ایران به ماهانه دویست هزار تا سیصد هزار تن برسد.

ایران از سال ۲۰۱۲ در پی تحریم صادرات نفت خود توسط اتحادیه اروپا و آمریکا، افزایش صادرات سوخت‌های فرآوری شده از نفت (گازوئیل، نفت کوره، نفتا و نفت سفید) را در برنامه کاری خود قرار داد تا مقداری از افت درآمدهای صادرات نفت خام را جبران کند.

آخرین گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا که ۲۸ مارس منتشر شد می‌گوید که کل صادرات نفت کوره، نفت سفید، نفتا، گازوئیل و گاز مایع از نوع «ال پی جی» ایران در سال ۲۰۱۱ روزانه ۳۲۰ هزار بشکه در روز بوده است، اما گزارشی درباره آمار سال گذشته و وضعیت کنونی صادرات این محصولات نفتی ایران نداده است.

هنوز هیچ گزارشی درباره صادرات نفتا، نفت سفید و گازوئیل ایران منتشر نشده است، اما گزارش گمرک ایران که صادرات گاز مایع ال پی جی (بوتان و پروپان) را نیز منتشر می‌کند، می‌گوید که در هفت ماه اول سال جاری خورشیدی صادرات پروپان نسبت به دور مشابه سال گذشته بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته و به ۴۵۵ میلیون دلار رسیده است.

صادرات بوتان نیز در این مدت نزدیک به ۳۰ درصد کاهش یافته و به ۴۳۲ میلیون دلار رسیده است. خبرگزاری رویترز پیشتر، دوم ماه مه گزارش داده بود که صادرات نفت کوره ایران در سه ماهه اول سال جاری میلادی نسبت به دور مشابه سال گذشته ۷۹ درصد و نسبت به سه ماهه آخر سال ۲۰۱۲ حدود ۱۲٫۵ درصد افزایش یافته و به ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

این گزارش می‌گوید که ایران به ویژه در ماه آوریل، روزانه ۳۰۰ هزار بشکه، معادل ۱٫۱۷ میلیون تن در ماه، صادرات نفت کوره داشته که نسبت به ماه آوریل سال ۲۰۱۲ بیشتر از ۵ برابر افزایش نشان می‌دهد.

گزارش جدید رویترز نیز حاکی است که در برخی ماه‌های سال جاری صادرات ماهانه نفت کوره ایران به یک میلیون تن نیز رسیده است.

به گفته منبع ایرانی، با آغاز شدن ماه‌های سرد سال و کمبود گاز در کشور، دولت ایران مجبور به جایگزین کردن سوخت مایع بیشتری به جای گاز در نیروگاه‌های تولید برق خواهد شد.

بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اوایل آبان ماه اظهار داشت که «امسال به دلیل کمبود قابل توجه گاز، بدترین و سخت ترین سال تاریخ صنعت گاز کشور است... بخشی از این کمبود با واردات، جایگزینی با سوخت مایع و کاهش تزریق گاز به مخازن نفتی جبران خواهد شد».