نقش پاکستان در سیاست خارجی ایران

دور دوم سفرهای منطقه‌ای محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران یک‌ ماه پس از توافق هسته‌ای وین حاکی از تلاش ایران در تببین مواضع خود برای کشورهایی‌ است که هریک بنا بر ضرورت‌هایی تعمیق روابط با ایران را در راستای منافع خود تشخیص می‌دهند.

در واقع اگر محور اصلی مباحث مطرح شده در دور نخست این سفرها توافق هسته‌ای بود، در این دور محور اصلی مسائل منطقه‌ای و بررسی مباحث مورد علاقه طرفین را در بر می‌گیرد.

Your browser doesn’t support HTML5

گزارش شاهین بشیری در مورد سفر محمدجواد ظریف به پاکستان

پاکستان ، همسایه شرقی ایران که به دلیل نفوذ در افغانستان و روابط خوبش با عربستان اهمیتی دوچندان در روابط خارجی ایران دارد ایستگاه بعدی محمدجواد ظریف در دور دوم سفرهای منطقه‌ای‌اش بود.

وی که صبح پنجشنبه ۲۲ مرداد ماه وارد اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان شد، به خبرنگاران گفت در مورد «یمن، افغانستان و برخی دیگر از کشورهای منطقه که با مشکلاتی روبه‌رو هستند» با مقام‌های این کشور گفت‌وگو می‌کند.

به گزارش ایرنا، وزیر امورخارجه ایران در دیداری که با نواز شریف نخست‌وزیر پاکستان داشت از آمادگی ایران برای تقویت روابط با پاکستان در همه زمینه ها بویژه انرژی، برق، گاز، نفت و مبادلات تجاری، بانکی، اقتصادی، امنیتی، کنترل مرزها و مبارزه با تروریسم خبر داد.

آقای ظریف سپس با سرتاج عزیز وزیر خارجه پاکستان دیدار و گفت‌وگو کرد و در نشست مشترک مطبوعاتی پس از این دیدار گفت مشکلات منطقه‌ای و تلاش‌های مشترک دو کشور در مقابله با افراط‌گرایی و ناامنی حاصل از حملات تروریستی در منطقه و همین‌طور در خاورمیانه و همکاری‌های‌های اقتصادی از موارد گفت‌وگوهای دو طرف بوده است.

ایرنا می‌نویسد ایران و پاکستان همچنین بر ضرورت برداشتن گام‌های متقابل بلند و جدی به ویژه در جهت توسعه مناسبات اقتصادی در شرایط جدید پس از توافق هسته‌ای و فراهم شدن زمینه لغو تحریم‌ها، تاکید کردند.

دیدار با رضا ربانی رئیس مجلس سنای پاکستان و همینطور سردار ایاز صادق رئیس مجلس ملی این کشور و سخنرانی در نشست اعضای کمیته روابط خارجی مجلس پاکستان، سایر برنامه‌های محمدجواد ظریف در سفر یک روزه‌اش به پاکستان است.

دیدار وزیر خارجه ایران از پاکستان در حالی صورت می‌گیرد که این کشور به عنوان دوست عربستان سعودی مواضعی در راستای سیاست‌های این کشور در منطقه دارد. به‌ویژه اکنون که مساله یمن و حمایت‌های ایران از شورشیان حوثی به عرصه‌ای برای رقایت‌جویی‌های ایران و عربستان تبدیل شده، موضع پاکستان در قبال این دو کشور از اهمیت ویژ‌ه‌ای برخوردار است.

محمدرضا حیدری، سرکنسول سابق ایران در اسلو پایتخت نروژ در مورد اهدافی که ایران در تعمیق روابط با پاکستان دنبال می‌کند به رادیو فردا می‌گوید:

«زمانی که عربستان به دنبال این بود که ائتلافی را علیه حوثی‌ها در یمن ایجاد کند درصدد بود که پاکستان را هم به صفوف خودشان ملحق کند اما سیاست‌هایی که جمهوری اسلامی دنبال کرد و سفری که آقای ظریف به پاکستان داشت در نهایت منجر شد به این که پارلمان پاکستان رای منفی داد به این قضیه و عملا باعث شد که نقطه قوتی شود برای ایران که بتواند روی پاکستان حساب کند در مسائلی که با این کشور دارد به‌خصوص در بعد اقتصادی، بحث گاز و نکته‌ای را که می‌توانم اضافه کنم به این مطلب این است که مساله هسته‌ای ایران و پیشرفت‌هایش در این عرصه مدیون همان کمک‌هایی بوده که شبکه عبدالقدیر خان کرده و در دورانی که در وزارت امور خارجه بودم شاهد بودیم که جمهوری اسلامی از عناصر و دانشمندان پاکستانی استفاده می‌کرد برای پیشبرد مطالب هسته‌ای خودش و حتی در ارتباط با خرید اورانیوم و سایر موارد. این نکته‌ای هست که ایران نمی‌خواهد پاکستان را از دست بدهد اما خب در بعد طالبان و مساله افغانستان هردو رقیب همدیگر هستند و به دنبال این هستند که جای پای بیشتری در افغانستان داشته باشند».

افغانستان که بخشی دیگر از گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه ایران با مقام‌های پاکستانی را تشکیل می‌دهد هم مرز با هر دو کشور است و با بحران‌های امنیتی گسترده‌ای روبه‌رو است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر منطقه‌ای جاری خود، پیش از سفر به اسلام آباد، روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته جاری به بیروت و سپس به دمشق رفت. وی عصر پنجشنبه اسلام آباد را به مقصد دهلی نو ترک می‌کند.