«شروط اسرائیل» برای برقراری آتش‌بس در سوریه

تانک اسرائیلی در بلندی‌های جولان که این کشور ضمیمه خاک خود کرده

در حالی که آمریکا و روسیه همراه با اردن از توافق برای آتش‌بس در جنوب غربی سوریه خبر دادند، خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها از نقش و شرط‌های اسرائیل در این آتش‌بس خبر داده‌اند.

خبرگزاری اسوشیتدپرس جمعه شانزدهم تیر به نقل از مقامات ارشد آمریکایی، در پی دیدار دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا با همتای روس وی ولادیمیر پوتین در نشست سران گروه ۲۰ در هامبورگ، حصول توافق برای آتش‌بس در جنوب غرب سوریه را تایید کرد.

آسوشیتدپرس به نقل از مقامات آمریکایی افزود، اردن و اسرائیل بخشی از توافق آتش‌بس در جنوب غرب سوریه هستند.

همچنین به‌نوشته رویترز، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا، گفت آتش‌بس برای امنیت اردن اهمیت زیادی دارد و «یک مسئله پیچیده است». وی گفت، مذاکرات در این باره برای تعیین جزییات ادامه دارد.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه جمعه در هامبورگ گفت، رعایت آتش‌بس از یکشنبه هجدهم تیر آغاز می‌شود.

همزمان به گزارش رسانه‌های اسرائیلی و بریتانیایی، اسرائیل هر گونه توافق سیاسی برای سوریه را به عاری شدن جنوب سوریه از سلاح و جلوگیری از حضور ایران و همپیمانانش در این مناطق مشروط کرده است.

دونالد ترامپ، پنجشنبه پانزدهم تیر در سخنانی در ورشو در لهستان، یک روز پیش از رسیدن به هامبورگ، جلوگیری از حضور ایران در سوریه را مورد تاکید قرار داده بود.

به نوشته تایمز بریتانیا، موضوع گفت‌وگوی تلفنی پنجشنبه پانزدهم تیر میان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه تاکید اسرائیل بر عقب راندن ایران و همپیمانانش از جنوب سوریه بوده است.

کرملین گفت‌و‌گوی تلفنی نتانیاهو – پوتین را تایید کرده و گفته بود، این مکالمه به‌درخواست نخست‌وزیر اسرائیل انجام شد.

به‌نوشته تایمز، اسرائیل از روسیه و آمریکا خواسته، برقراری منطقه حائل در جنوب سوریه را تضمین کنند تا نظامیان ایرانی و حزب‌الله در این منطقه نزدیک به اسرائیل فعالیت نکنند.

تایمز با استناد به منابع نظامی در خاورمیانه نوشته بود، منطقه حائل مورد نظر اسرائیل، قنیطره و شرق ارتفاعات جولان تا درعا و سویداء در جنوب غرب سوریه را در برمی‌گیرد.

اسرائیل نگران است که تحرکات حزب‌الله و ایرانی‌ها در نزدیکی مرزهای سوریه با اسرائیل، امنیت شمال اسرائیل را با مخاطرات بیشتری روبرو کند.

نخست‌وزیر اسرائیل و فرماندهان نظامی این کشور در روزهای گذشته بارها در سخنان علنی گفتند، «حضور ایران و حزب‌الله در مرز سوریه با اسرائیل تحمل نخواهد شد».

به‌نوشته تایمز، سایه اسرائیل بر سر مذاکراتی بوده که در روزهای گذشته در اردن در مورد سوریه در جریان بوده و یک هیات اسرائیلی نیز به اردن سفر کرد.

وبسایت روزنامه اسرائیلی هاآرتص نیز شامگاه پنجشبه پانزدهم تیر در پی مکالمه تلفنی نخست‌وزیر اسرائیل با رییس جمهوری روسیه نوشت، نتانیاهو به پوتین گفت، نظامیان ایران و حزب‌الله باید از مرزهای سوریه با اسرائیل دور شوند.

به‌نوشته هاآرتص، در روزهای گذشته که فرستادگان آمریکایی، از جمله رابرت مک گورک و مایکل راتنی به اسرائیل رفتند، مواضع اسرائیل به صراحت بیان شد.

به‌نوشته هاآرتص، «اسرائیل با نظارت روسیه نیز در این منطقه مخالف است.».

بر اساس این گزارش، اسرائیل همچنین با نقش ترکیه در بخش مذاکرات با هدف تعیین مناطق کاهش تنش در سوریه مخالفت کرده بود.

به‌نوشته هاآرتص، اسرائیل آمریکا را حائز بیشترین صلاحیت در نظارت بر آتش‌بس در جنوب سوریه می‌داند.

هاآرتص افزود، دولت آمریکا استدلال‌های اسرائیل را پذیرفته و در تلاش است پاسخ مثبت اردن و روسیه را نسبت به این مطالبات بگیرد.

روزنامه الحیات در لندن نیز شنبه هفدهم تیر نوشته است، توافق در مورد آتش‌بس در سوریه که از جنوب سوریه به بخش‌های دیگر مانند دمشق نیز تعمیم خواهد یافت، «آماده» شده و بندهای امنیتی، نظامی و سیاسی را در بر می‌گیرد.

به‌نوشته الحیات، دو موضوع مهم این توافق، ماندن بشار اسد در قدرت، و عقب راندن ایران و همپیماناش از مناطق مرزی سوریه با اسرائیل است.