به رغم اعتراضها و واکنشهای بینالمللی به رویدادهای خاورمیانه نیروهای اسراییلی شامگاه یکشنبه نیز به حملات هوایی و زمینی خود به نوار غزه ادامه دادند. همزمان موشک پرانیهای حماس به خاک اسراییل هم همچنان ادامه دارد.
نزدیک به یک هفته پس از آغاز درگیریهای مسلحانه میان ارتش اسراییل و حماس روز دوشنبه تلاشهای جامعه بینالمللی برای پایان دادن به جنگ آغاز شد. اتحادیه عرب روز دوشنبه در قاهره تشکیل جلسه میدهد و شورای امنیت سازمان ملل هم بررسی این موضوع را در دستور کار روز دوشنبه خود قرار داده است. فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان هم به منطقه میرود تا شاید بتواند به دستیابی به یک آتشبس کمک کند.
به رغم همه این تلاشها اسراییل روز یکشنبه حملات هوایی خود به نوار غزه را گسترش داد و به گزارش آسوشیتد پرس اسراییل یگانهای ویژه نیروی زمینی خود را وارد کارزار کرد. به رغم هشدارهای کشورهای غربی و مقامهای سازمان ملل برای حفظ جان غیر نظامیان، اسراییل از ساکنین بیت الحَــــیّه در نوار غزه خواست خانههای خود را ترک کنند. برابر آمارهای بینالمللی و گزارش خبرگزاریها تا به حال حدود ۱۷۰ فلسطینی قربانی حملات اسراییل شدهاند که شمار زیادی از آنان کودکان و زنان هستند. اسراییل خود اعلام کرده است که تا به حال به بیش از ۱۳۲۰ هدف در نوار غزه حمله و حماس هم بیش از هفتصد موشک به سوی اسراییل پرتاب کرده است که باعث زخمی شدن یک اسراییلی و آسیب دیدن چند ساختمان در اسراییل شده است. از مئیر جاودانفر استاد دانشگاه و تحلیلگر در اسراییل پرسیدم دولت اسراییل با این حملات در پی چه هدفی است؟
Your browser doesn’t support HTML5
مئیر جاودانفر: «تنها هدفی که واضح هست این است که آقای نتانیاهو میخواهد که حماس را وادار کند که با یک آتشیس درازمدت موافقت کند. ولی الان یک طرحهایی جدیدی هم میشنویم که میگو یند دولت اسراییل از حماس تقاضا خواهد کرد که خودش را خلع سلاح کند و برای این کار کمک مالی از اسراییل دریافت کند که به نظر من غیر ممکن است.»
با در نظر گرفتن تراکم جمعیت در نوار غزه و جدا نبودن نهادهای نظامی حماس از مناطق مسکونی آیا اسراییل در حملات خود کشته شدن غیر نظامیان را هم محاسبه میکند؟
«دولت اسراییل دیدگاهش این است که اولا به اندازه کافی اخطار از پیش به مردم غزه برای تخلیه این مناطق داده میشود و دوما این حماس هست که از مناطق مسکونی برای حمله به اسراییل استفاده میکند و جان مردم را در غزه به خطر انداخته است. و لی به نظر شخص من در آینده ما باید در اسراییل بررسی بکنیم که چرا این قدر مردم بیگناه کشته شدهاند.»
اما چه اهداف درازمدتی اسراییل با این سیاست دنبال میکند؟
«دیدگاه راستگرایان در اسراییل که خودشان به آن اعتراف دارند این است که با فلسطینیان نمیشود صلح کرد، یا حتی با گروه فتح هم اگر صلح کنیم در نوار باختری آنها از آن منطقه برای حمله به اسراییل استفاده خواهند کرد. پس نمیشود هیچ وقت با فلسطینیان صلح کرد پس به باور راستگرایان چون نمیشود صلح کرد هر سه سال چهار سال باید دولت یک حمله بزرگی به گروههای فلسسطینیها بکند و آنها راساکت کند. مثال آنها هم چمنزنی است یعنی همان طوری که هر از چند وقت وقتی چمن بلند میشود باید چمن را کوتاه کرد بعد که دوباره بلند شد باید چمن را زد، آنها هم میگویند چون راه حل سیاسی وجود ندارد تنها راه حل برای ما این است که هر سه سال چهار سال گروههای فلسطینی را بکوبیم و تا آنها سه سال چهار سال ساکت باشند بعد مثل چمنزنی باز میرویم و آنها را سرکوب میکنیم.»
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل هم میگوید بین ما و حماس یک تفاوت اساسی است. ما از موشکهایمان برای دفاع از خود و حفظ جان غیر نظامیان استفاده میکنیم اما آنها از غیر نظامیان برای حفظ موشکهایشان استفاده میکنند. به گزارش خبرگزاری آلمان محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی از جامعه بینالمللی خواست، برای حفظ جان غیر نظامیان فلسطینی تدبیری بیاندیشند. آقای عباس گفته است در نامهای از دبیر کل سازمان ملل خواهد خواست تا مناطق فلسطینی را زیر چتر برنامه بینالمللی حفاظت سازمان ملل قرار دهد. در همین حال اسراییل اعلام کرد که یک پهپاد متعلق به حماس که به حریم فضایی اسراییل وارد شده را سرنگون کرده است.