بازگشت «ناگهانی» سفیر اسرائیل از آمریکا

مایکل اورن

در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل خود را برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف بیان سخنرانی در باره ایران آماده می‌کند، رسانه‌های اسرائیل از بازگشت غیرمنتظره سفیر اسرائیل در آمریکا خبر داده‌اند.

به گزارش این رسانه‌ها، مایکل اورن سفیر اسرائیل در واشینگتن روز یکشنبه دوم مهر در کشورش بوده است تا نتانیاهو در آستانه سفر به سازمان ملل متحد، با او نیز رایزنی کند.

به گزارش وبسایت انگلیسی زبان «تایمز آو اسرائیل»، سفیر اسرائیل در آمریکا در نشست مشورتی با نخست وزیر اسرائیل مشارکت کرده است.

بنابر گزارش این تارنمای خبری، مایکل اورن که پنجشنبه گذشته با هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا دیدار کرده بود، آنچه را که در آن ملاقات در واشینگتن سپری شد، به آگاهی نتانیاهو رساند.

آقای اورن هرچند یک دیپلمات حرفه‌ای کشورش است و هرگز کارگزار حزبی نبوده است اما در شمار آن دسته از چهره‌ها در اسرائیل محسوب می‌شود که از دیدگاه‌های نخست وزیر کشور خود علیه ایران به گرمی پشتیبانی کرده است.

در حالی که لئون پانه تا وزیر دفاع آمریکا و ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در هفته‌های اخیر گفته بودند که حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران اثرلازم را نخواهد داشت و تنها برای مدتی برنامه هسته‌ای ایران را به تعویق می‌اندازد، سفیر اسرائیل در آمریکا بلافاصله در مصاحبه با روزنامه واشینگتن پست گفت که تمایل دولتی که او نماینده آن است، همچنان در راستای عملی کردن حمله است.

بازگشت آقای اورن به بیت‌المقدس (اورشلیم) در حالی است که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا برای نخستین بار خود نیز درخواست های پی درپی نخست وزیر اسرائیل را جهت تعیین شدن خط قرمز روشن از سوی آمریکا برای برنامه هسته ای ایران، رد کرد.

باراک اوباما یکشنبه در مصاحبه با برنامه «شصت دقیقه» در شبکه تلویزیونی آمریکایی سی.بی.اس حتی «اصرارها» از جانب نخست وزیر اسرائیل را «سر و صداهای حاشیه‌ای» نامید و گفت تلاش می‌کند که توجه خود را به این امور حاشیه ای متمرکز نکند.

رئیس جمهوری آمریکا با این استدلال که در زمان حضور نخست وزیر اسرائیل در نیویورک در این شهر نخواهد بود، از تعیین وقت ملاقات با آقای نتانیاهو خودداری کرد. این در حالی که رسانه‌های اسرائیل تأکید کرده‌اند که اگر آقای اوباما حاضر به دیدار می‌بود، نتانیاهو برای رفتن به هر نقطه‌ای آمریکا که اوباما در آن جا باشد، مانعی نداشت.

در این میان، رادیوی اسرائیل دوشنبه اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو خود نطقی را که با هدف بیان «حقایق» در باره ایران روز پنجشنبه ششم مهر از تریبون مجمع عمومی سازمان ملل متحد ایراد خواهد کرد، شخصاً در دست نوشتن دارد و برای تهیه آن با شماری از بلندپایگان و مورخان نیز رایزنی کرده است.

دان مریدور وزیر اطلاعات و انرژی هسته‌ای اسرائیل دوشنبه به رادیوی اسرائیل گفت که علیرغم پاسخی که باراک اوباما به آقای نتانیاهو داده است اما به نظر می‌رسد که نخست وزیر اسرائیل در نطق پنجشنبه خود همچنان بر لزوم سخت‌تر شدن دیدگاه جامعه جهانی در قبال ایران تأکید خواهد کرد.

در این میان، مسئله ایران در صدر مذاکراتی بوده است که یکشنبه دوم مهر میان اهود باراک وزیر دفاع اسرائیل با هیلاری کلینتون در هتل والدورف آستوریا در منهتن در نیویورک مطرح شد.

رئیس مجلس اسرائیل از نمایندگان جهانی خواسته بود که محمود احمدی‌نژاد را در سفر این بار او به نیویورک در انزوا باقی بگذارند.

در همین حال، مقاماتی از نظامیان و روحانیون جمهوری اسلامی ایران همچنان به بیان تهدیدهای نظامی کم سابقه علیه اسرائیل ادامه داده‌اند.

حجت الاسلام احمد خاتمی یکی از امامان موقت جمعه در تهران، دوشنبه گفت که «موشک‌های دوربرد ایران به سوی مراکز هسته‌ای اسرائیل نشانه گیری شده است ...و اگر تعرضی به خاک ایران صورت بگیرد، تمامی مراکز هسته‌ای این رژیم منحوس با خاک یکسان خواهد شد».

سرتیپ حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران ایران نیز یکشنبه در سخنانی در رسانه‌های جمهوری اسلامی در حالی که اسامی شماری از شهرهای شمالی و مرکزی اسرائیل را از شهرک شمالی «کریات شمونا» تا به شهر نتانیا، به زبان عبری ذکر می‌کرد، گفت عرض اسرائیل ۲۴ کیلومتر است که تنها با یک گردان زمینی ایران می‌توان این کشور را نابود کرد.

سرتیپ سلامی یکشنبه نیز تأکید کرده بود که فرض ایران این است که جنگی که در خواهد گرفت و ایران بخشی از آن خواهد بود، در برابر ائتلافی جهانی باشد و نه تنها با اسرائیل.

سرتیپ امیر علی جاجی زاده فرمانده نیروی هوا- فضای سپاه پاسداران ایران نیز یکشنبه هشدار داده بود که در صورت مبدل شدن تنش جاری به جنگ، این امر به «جنگ جهانی سوم» مبدل خواهد شد؛ سخنانی که آوی دیختر وزیر دفاع شهروندی اسرائیل دوشنبه سوم مهر در مورد آن گفت «تنها اگر کشوری بمب هسته‌ای داشته باشد، می‌تواند به وقوع جنگ جهانی تهدید نماید»، و نیز افزود که اسرائیل خود را برای همه تهدیدها، «از دور و نزدیک» آماده کرده است.

در حالی که فرماندهان و سران ارشد ایران در دو سال اخیر با اطمینان می‌گفتند که هیچ عاملی شهامت حمله به ایران را نخواهد داشت، اما در روزهای اخیر آنها وقوع جنگ را امری «یقینی» می‌دانند.

این نگرانی‌های آشکار سران ایران بویژه در سخنان روز شنبه محمد علی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران بازتاب یافت که چهار بار نسبت به «حتمی» بودن جنگ میان اسرائیل و ایران ابراز اطمینان کرد.