معاون اول رئیس جمهوری ایران در واکنش به انتقادها از واگذاری قرارداد ساخت ۱۰ کشتی به شرکت هیوندایی کره جنوبی گفت که این قرارداد در سال ۲۰۰۸ میلادی بسته شده و ۲۵ درصد مبلغ قرارداد پرداخت شده بود.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه، ۲۲ آذر، در نشست مدیران قرارگاه خاتمالانبیاء سپاه پاسداران گفت که این قرارداد مربوط به سال ۲۰۰۸ میلادی است و در زمان انعقاد قرارداد بیش از ۲۵ درصد مبلغ قرارداد به طرف کرهای پرداخت شد.
به گفته آقای جهانگیری، به دلیل تحریمها امکان پرداخت قسطهای بعدی این قرارداد وجود نداشت و شرکت کرهای کار را متوقف کرده و از ایران در دادگاهی شکایت کرده بود.
معاون اول رییس جمهوری خبر داد که طرف کرهای پس از برجام پذیرفته که قرارداد پیشین را «با ۲۵ درصد کمتر از سمت آنها» اجرا کند.
وی تاکید کرد که دولت و ستاد اجرایی اقتصاد مقاومتی «همواره بر این موضوع اصرار دارند» که در قرارداد با شرکتهای خارجی « از ظرفیتهای داخلی به طور کامل استفاده شود و پیوست فناوری نیز لحاظ گردد».
اسحاق جهانگیری این سخنان را در واکنش به اعتراض عبادالله عبداللهی، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء سپاه پاسداران، بیان کرد.
آقای عبداللهی در این نشست و در حضور آقای جهانگیری هم به واگذاری این قرارداد به شرکت کرهای و واگذار نشدن آن به سپاه پاسداران گلایه کرد.
وی روز یکشنبه نیز ضمن درخواست برای لغو این قرارداد و واگذاری آن به سپاه پاسداران گفته بود که «کرهایها ٨ سال پیش هم ٢١٥ میلیون دلار ما را گرفتند و برای ساخت کشتی کاری نکردند».
حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، نیز درسرمقاله شماره روز دوشنبه،۲۲ آذر این روزنامه، این قرارداد و موارد مشابه مانند قراردادهای نفتی را « توطئه جدید» و «وطن فروشی» خواند.
در مقابل علی اکبر غنجی، مشاور مديرعامل كشتیرانی ايران با اشاره به سابقه انعقاد این قراداد در سال ۲۰۰۸ میلادی گفته است: «درحالحاضر هيچ پولی برای ساخت اين كشتیها در اختيار اين كشتیساز قرار نگرفته است. پول سوخته زندهشده و علاوهبرآن، كرهایها از شكايت خود عليه ايران، گذشتهاند».
روز جمعه ۱۹ آذر رسانههای ایران خبر داده بودند که کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اولین قرارداد سفارش ساخت ۱۰ کشتی را با شرکت هیوندایی کرۀ جنوبی امضا کرده است.
براساس این گزارش این کشتیها برای حمل مواد نفتی و شیمیایی استفاده خواهند شد.
بر اساس موافقتنامه اجرایی این قرارداد شرکت هیوندایی تعهد کرده که نسبت به انتقال دانش طراحی، مهندسی و اطلاعات فنی و مدلهای نرمافزاری به یکی از شرکتهای سازندۀ کشتی در داخل ایران طی حداکثر چهار ماه، اقدام کند و از تولیدات و فناوری شرکتهای ایران در ساخت و نصب تجهیزات دریایی استفاده کند.
تلاش سپاه پاسداران برای تصاحب این قراداد درحالی است که برخی از مقامات دولت پیش از این اعلام کردهاند که این نهادبرخی از پروژههای پیشین خود را پس از پایان مهلت تعیین شده تحویل نداده است.
از جمله اکبر ترکان، دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد ایران، در شهریور ماه ۹۳ با انتقاد از قرارگاه خاتمالانبیای سپاه پاسداران به دلیل «جذب نکردن» فاینانس خارجی برای پروژه پل خلیج فارس جزیره قشم گفته بود که «زور دولت به قرارگاه خاتم نمیرسد».
به گفته او، این پروژه که بنا بود سال ۹۲ به بهرهبرداری برسد، در زمان تحویل به دولت جدید تنها سه درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.