مقامهای اقلیم کردستان عراق میگویند در پی تسلط نیروهای دولت مرکزی بر شهر نفتخیز کرکوک نزدیک به ۱۰۰ هزار کرد از این شهر گریختهاند.
پس از همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، دولت مرکزی با غیرقانونی دانستن این همهپرسی، خواستار کنترل بر گذرگاههای مرزی و شهر کرکوک شد.
شهر یک میلیون نفری کرکوک سالهاست که مورد مناقشه اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق است. اقوام کرد، عرب و ترکمان اکثر ساکنان این شهر را تشکیل میدهند.
به گزارش رویترز، نیروهای وابسته به دولت مرکزی عراق روز دوشنبه بدون مقاومت چشمگیری از سوی نیروهای اقلیم کردستان کنترل کرکوک را بهدست گرفتند.
نیروهای دولت مرکزی همچنین کنترل میدانهای نفتی کرکوک را بهدست گرفتهاند.
در همین حال نوزاد هادی، فرماندار اربیل، مرکز اقلیم کردستان، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت نزدیک به ۱۸ هزار خانواده از کرکوک و طوزخورماتو گریخته و به اربیل و سلیمانیه پناه بردهاند. یک مشاور فرماندار اربیل تعداد کسانی که شهر را ترک کردهاند حدود ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرد.
همن هورامی مشاور ارشد مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، نیز در توییتی نوشت این جمعیت از «غارت و سرکوب قومی» گریختهاند. وی همچنین سازمان ملل را به بیتوجهی به این وضعیت متهم کرد.
در همین حال لیزا گراند، هماهنگکننده سازمان ملل در عراق، روز چهارشنبه از همه طرفهای درگیر خواست حداکثر تلاش خود را برای آسیبندیدن غیرنظامیان انجام دهند.
از سوی دیگر حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق، روز چهارشنبه گفت امنیت در کرکوک با کمک پلیس محلی و «سرویس ضد تروریسم» برقرار شده است.
نخستوزیر عراق اظهار داشت، «هیچ گروه مسلح دیگری اجازه ماندن» در کرکوک را ندارد.
بر پایه آمار وزارت برنامهریزی عراق کردها، شیعیان ترکمان، عربهای سنی و مسیحیان بهترتیب ترکیب جمعیتی کرکوک را تشکیل میدهند.
در تحولی دیگر شواری عالی قضایی عراق دستور بازداشت کوسرت رسول علی معاون رئیس دولت محلی کردستان را صادر کرد. اتهام او اشغالگر خواندن نیروهای عراقی عنوان شده است.
پیشمرگههای اقلیم کردستان سال ۲۰۱۴ در بحبوبه حملات داعش که منجر به عقبنشینی نیروهای دولت مرکزی شد، وارد کرکوک شدند و کنترل چاههای نفت را بهدست گرفتند.