انتقادات تند روحانی از وضعیت کشور و مذاکره‌کنندگان هسته‌ای

حسن روحانی

حسن روحانی نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، در گفت‌و‌گوی ویژه خبری شبکه دوم تلویزیون دولتی ایران، از سیاست داخلی و خارجی کشور و عملکرد تیم سعید جلیلی نماینده کنونی ایران در مذاکرات اتمی، به شدت انتقاد کرد.

آقای روحانی در این گفت‌و‌گوی ویژه چند بار با مجری مجادله کرد و سیاست‌های صدا و سیما را نادرست خواند.

همکاری با دولت‌های هاشمی و خاتمی

حسن روحانی در پاسخ به سؤالی درباره انگیزه خود برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، به مشکلات موجود در کشور و تجربه و توانایی خود در عرصه مدیریتی اشاره کرد و گفت که به عنوان فردی که «بضاعت و تجربه» دارد و در سه دهه گذشته در حوزه‌های مختلف حضور فعال داشته، خواسته است که تجربه‌اش را که از «سرمایه ملت» کسب کرده در اختیار آینده کشور قرار دهد «تا شاهد رفاه بهتری برای مردم باشیم».

آقای روحانی در این زمینه به حضور خود در مجلس شورای اسلامی و مدیریت جنگ هشت ساله،‌ همراهی‌اش با دولت‌های اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی، نمایندگی آیت‌الله خامنه‌ای و دبیری شورای عالی امنیت ملی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت و عضویت در مجلس خبرگان رهبری اشاره کرد.

دولت مسئول تمام مشکلات اقتصادی

روحانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه دولت «تدبیر و امید» او برای حل مشکلات مردم در حوزه اقتصادی چه برنامه‌های مدونی دارد، اظهار داشت: «برخی مشکلات را می‌توان در کوتاه‌مدت حل کرد و برخی نیازمند برنامه بلندمدت است؛ لازم به ذکر است بگویم ما در حال حاضر بیش از چهل و یک هزار واحد صنعتی نیمه تمام داریم که چنانچه فقط ۳۴ هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار واحدها گذاشته شود؛ این واحدها هم کامل می‌شوند و هم ۴۹۹ هزار نفر مشغول به کار می‌شوند.»

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: «در بخش تولیدی اگر ثبات برقرار شود و مقررات اقتصادی تغییر نکند همه فعال می‌شوند و همچنین اگر ما بتوانیم رونق اقتصادی را درست کنیم معضل بیکاری حل می‌شود.»

در دادگاه وجدان خیلی‌ها باید محاکمه شوند

حسن روحانی با اشاره به فساد مالی سه هزار میلیاردی گفت: «این فساد تنها مسئله‌ای نبود که به دادگاه رفت چرا که در دادگاه وجدان، خیلی‌ها باید محاکمه شوند که چرا کاری نکرده‌اند که این سه میلیون نوجوان بیکار نباشند؛ سئوال من این است که امروز کدام خانواده است که با مشکل بیکاری مواجه نیست، لذا اگر تولیدی با تدبیر کار کند این مشکل حل و فصل می‌شود.»

اشاره روحانی به بزرگترین تخلف مالی در تاریخ سیستم بانکداری ایران است که بنا بر اعلام مسئولان، رقم آن به ۳ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

او افزود: «ما قرار بود در چشم‌انداز ۲۰ ساله، ۸ درصد رشد اقتصادی داشته باشیم اما در حال حاضر این رشد به حدود ۳ درصد رسیده است؛ در اینجا این سئوال پیش می‌آید کدام کشور در منطقه تورم بالای ۳۰ درصد دارد؛ مردم در تهیه مواد غذایی در طول ۱۲ ماه گذشته با تورم بالای ۴۰ درصد مواجه بوده‌اند اما اگر تولید رونق پیدا کند بیکاری حل،‌ عرضه کالا زیاد و تعادل برقرار می‌شود و ناچار نمی‌شویم هر کالای بُنجلی را به کشور وارد کنیم.»

روحانی همچنین به طرح هدفمندی یارانه‌ها اشاره کرد و با مفید بودن این طرح اظهار داشت: «ای کاش این هدفمندی همان‌طور که مجلس آن را تصویب کرده بود اجرایی می‌شد.»


اگر افراط نبود شاهد زندان و حصر نبودیم

روحانی در پاسخ به پرسش مجری مبنی بر اینکه شما دولت فراجناحی تشکیل خواهید داد و دایره این فراجناحی تا کجا ادامه پیدا می‌کند، اظهار داشت: «من معتقدم با یک جناح نمی‌توان دولت را اداره کرد چرا که یک زمانی سیاسیون می‌گفتند اگر دولت، مجلس و قوه قضاییه در یک خط باشند هماهنگی بیشتر شده و پول نفت هم که هست دنیا گلستان خواهد شد اما این اتفاق نیفتاد.»

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با طرح این سؤال که چه کسی به ما اجازه داده که اتوبوسی بیاییم و اتوبوسی برویم تصریح کرد: «با افراط، میانه خوبی ندارم و معتقدم آنها که در مسیر افراط بوده‌اند، ولو حسن‌نیت داشته‌اند، عملاً به کشور خدمت نکرده‌اند؛ پس اگر افراط نبود، چهار سال پیش نه اردوکشی خیابانی را شاهد بودیم و نه نیاز به قوه قضاییه و نه زندان و نه حصر بود، یعنی همه گرفتاری‌ها از افراط بود.»


ای کاش در صدا و سیما عدالت برقرار می‌شد

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه به مسئله عدالت پرداخت و تصریح کرد: «ای کاش در صدا و سیما هم عدالت برقرار می‌شد و اگر نقد سازنده‌ای بود آن را بیان می‌کرد و اگر تهمت بود به دنبال تهمت نرود چرا که در رسانه‌ها به بسیاری از مسئولان ما ظلم شده است و ای کاش آنها می‌آمدند و از خودشان دفاع می‌کردند؛ چرا که به بسیاری از کسانی که در زندان شاه شلاق خوردند و یار امام بودند، توهین شده است.»

وی با بیان اینکه صدا و سیما باید علاوه بر بهبود شبکه‌ها و افزایش بیننده‌ها به عدالت هم توجه بیشتری داشته باشد، گفت: «اگر به شخصی توهین شد به آنها وقت پاسخگویی بدهید، سرمایه‌های انقلاب را تحریف نکنید، اینها سرمایه‌های انقلاب‌اند و به سادگی آنها را از دست ندهیم و در زمین دشمن بازی نکنیم.»


انتقاد از تیم هسته‌ای جلیلی و دفاع از تیم خود

روحانی در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر اینکه برنامه شما در رابطه با سیاست خارجی، گفت‌وگو و مذاکرات هسته‌ای چه خواهد بود؟ گفت: «مذاکرات ۱+۵ برای بعد از دوره ماست، دوره ما مذاکرات با سه وزیر اروپایی بود.»

دبیر شورای عالی امنیت ملی دولت خاتمی گفت: «آمریکا در آن زمان می‌خواست پرونده ایران را به شورای امنیت بفرستد اما ما نگذاشتیم کشور دچار تحریم شود و آنچه که اکنون در فناوری هسته‌ای داریم را کامل کرده و به دنبال این بودیم که آن را تبدیل به یک فرصت کنیم.»

روحانی افزود: «زمانی که سه وزیر اروپایی به ایران دعوت شدند، آن زمان فقط ۱۰سانتریفیوژ در نطنز می‌چرخید و نمی‌توانستیم یک گرم یو اف ۴ و یو اف ۶ و کل تعداد سانتریفیوژ در کشور ما ۱۵۰ عدد بود و ما می‌خواستیم آن را کامل کنیم. تولیدات سانتریفوژدر کشور کلاً ۱۵۰ عدد بود و ما برای کامل کردن آن فرصت نیاز داشتیم.»

این کاندیدای ریاست جمهوری با بیان اینکه «ما در آن زمان نگذاشتیم پرونده ایران به شورای امنیت برود»، گفت: «این امر به منزله شکست آمریکا بود و حتی خانم [کاندالیزا] رایس اذعان داشتند که ما می‌خواستیم ایران را منزوی کنیم اما ایران ما را منزوی کرد.»

وی ادامه داد: «ما باید امروز تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم هر چند که امروز وضعیت فرق کرده و پرونده به شورای امنیت فرستاده شده.»

کسی که به شما در گوشی می‌گوید بی‌سواد است

پس از آن مجری از روحانی پرسید: «برخی می‌گویند در سعدآباد همه چیز متوقف شد. چقدر دولت تدبیر انتقاد پذیر است؟»

روحانی در پاسخ گفت: «این حرف دروغ است. اینها مال بی سوادهاست. شاید [آن کس که] در گوشی به شما می‌گوید، بی‌سواد است. بیانیه تهران [بیانیه] است نه قرارداد.»

او ادامه داد: ما مذاکره تهران را در مهر ۸۲ انجام دادیم. می‌دانید یو سی اف در سال ۸۳ افتتاح شد؟ کیک زرد می‌دانید کی درآمد؟ زمستان۸۳. ما متوقف کردیم؟ ما کامل کردیم. نه اینکه من، دانشمندان ما این کار را کردند.

روحانی گفت: «ما که می‌گویم یعنی نظام و رهبری. ۱۲ روز بعد از مذاکرات تهران رهبری فرمود در این مذاکرات توطئه آمریکا و اسراییل شکسته شد. اگر بخواهید عین عبارت رهبری را هم می‌خوانم. این همان بد اخلاقی‌هاست که می‌گویم. این صدا و سیمای شما آنقدر این بد اخلاقی‌ها را گفته است، شما هم باور کرده‌اید.»

روحانی تصریح کرد در آن زمان مذاکرات اتمی در سطح وزیر بود اما در دوره کنونی مذاکرات اتمی در سطح مدیرکل انجام می‌شود.