عربستان سفیر خود را از سوریه فراخواند

عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی، در اعتراض به سرکوب معترضان در سوریه، سفیر خود را از دمشق فراخواند.

او شامگاه یکشنبه ۱۶ مرداد، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد، «آنچه که در سوریه روی می‌دهد از نظر سعودی، مورد پذیرش نیست.»

این شدید‌ترین انتقادی است که از زمان آغاز اعتراض‌های جهان عرب، عربستان سعودی از حاکم یکی از کشورهای عربی می‌کند. از زمان آغاز اعتراض‌ها در سوریه ۲۱ هفته می‌گذرد. به گفته فعالان سوری سرکوب این اعتراض‌ها توسط نیروهای امنیتی و ارتش تا کنون بیش از ۲هزار کشته بر جای گذاشته است.

عبدالله بن عبد العزیز در بیانیه خود اظهار داشته است: «دولت سوریه باید ماشین کشتار و خونریزی را متوقف کند و پیش از پایان فرصت، خرد را حاکم کرده و اصلاحات واقعی را پیش ببرد، نه آنکه آنها را کادوپیچ کند.»

او تاکید کرد: «آنچه که در سوریه رخ می‌دهد، نه با دین سازگار است و نه با ارزش‌های اخلاقی.»

سرکوب اعتراض‌ها توسط نظام بشار اسد، به یکی از خشونت‌بار‌ترین سرکوب‌ها در جهان عرب تبدیل شده است.

نیروهای ارتش سوریه با پشتیبانی نزدیک به ۲۵۰ تانک، از سحرگاه یکشنبه به شهر شرقی دیرالزور یورش بردند. گلوله باران محله‌های مختلف توسط تانک‌های ارتش، دست کم ۵۰ نفر از مردم شهر را کشت. در هفته‌های گذشته در دیرالزور تظاهرات اعتراض‌آمیز گسترده‌ای برپا شده بود.

هفته گذشته نیز شهر حماه، شاهد یورش ارتش بود که در جریان آن دست کم ۳۰۰ نفر کشته شده‌اند. در این شهر طی یک ماه گذشته تظاهرات بسیار گسترده‌ای برگزار شده بود که شرکت کنندگان در آن‌گاه به نیم ملیون نفر نیز رسید.

دیگر شهرهای سوریه نیز یکشنبه شاهد تظاهرات اعتراض آمیز و سرکوب از سوی نیروهای امنیتی و ارتش بود. ارتش و نیروهای امنیتی در شهر حمص تظاهرکنندگان را سرکوب کردند که در جریان آن چندین نفر کشته و زخمی شدند.

در شهر ادلب، نیروهای امنیتی به سمت تظاهرکنندگانی که در حال تشییع جنازه کشته شدگان تظاهرات روزهای گذشته بودند، آتش گشودند و تعدادی را کشته و شماری دیگر را زخمی کردند.

شمار معترضانی که روز یکشنبه در شهرهای مختلف سوریه کشته شدند، دست کم ۷۰ نفر برآورد شده است. مقام‌های رسمی سوریه می‌گویند که در حال مبارزه با افراد مسلح تروریست هستند. روایتی که معترضان آن را رد می‌کنند و می‌گویند هدف از عملیات نظامی ارتش و نیروهای امنیتی، سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز است.

پادشاه سعودی در بخش دیگری از بیانیه خود خاطرنشان کرد: «دولت و ملت سوریه از مواضع گذشته پادشاهی سعودی در همراهی با خود آگاهند. این کشور امروز نیز بر سر مسئولیت تاریخی خود در برابر برادارنش خواهد ایستاد و می‌خواهد هر چه سریع‌تر و پیش از پایان فرصت‌ها، ماشین کشتار و خونریزی متوقف شود.»

او همچنین تاکید کرد: «آنچه در سوریه رخ می‌دهد، به هیچ وجه قابل توجیه نیست. مقام‌های سوریه می‌توانند اصلاحات سریع و فراگیری اعمال کنند. آینده دولت سوریه در یک دوراهی قرار دارد. یا اینکه با اراده خود حکمت و خرد را پیشه کند یا اینکه در ژرفای آشوب و نابودی گم شود.»

روز یکشنبه اتحادیه عرب نیز در بیانیه‌ای خواستار توقف خونریزی‌های رو به افزایش در سوریه شد و از دولت سوریه خواست بکارگیری خشونت علیه غیر نظامیان را پایان دهد.

کشورهای عربی با وجود اینکه در مقابله با معمر قذافی رهبر لیبی به غرب پیوستند، اما در خصوص سوریه، جانب احتیاط را پیش گرفتند.

ترکیه که یکی از قدرت‌های منطقه‌ای است، از چند ماه پیش اعتراض خود را به سرکوب‌ها در سوریه بیان کرد. قرار است که وزیر خارجه ترکیه سه شنبه به دمشق برود. بنا بر گزارش رویترز، وزیر خارجه ترکیه حامل پیام رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور و مقام‌های آمریکایی به مقام‌های سوری است که از آنها می‌خواهد ارتش را به پایگاه‌های خود باز گردانند.

موضع اخیر عربستان سعودی، می‌تواند راه را برای مواضع اعتراض آمیز دیگر کشورهای عربی به سرکوب اعتراض‌ها در سوریه بگشاید.