اردوغان: ترکیه خواهان جنگ با سوریه نیست

پس از آنکه پارلمان ترکیه مجوز عملیات نظامی توسط ارتش این کشور در خاک سوریه را صادر کرد، رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه ‌می‌گوید که کشورش خواهان جنگ با سوریه نیست.

در همین حال بشار جعفری نماینده سوریه در سازمان ملل متحد گفت که کشورش از ترکیه به خاطر فرود آمدن یک خمپاره در شلیک شده از سوریه در خاک این کشور، معذرت خواهی نکرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، رجب طیب اردوغان که شامگاه پنجشنبه ۱۳ مهر در کنفرانس مشترک خبری با محمد رضا رحیمی معاون اول محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهوری ایران در آنکارا سخن می‌گفت، تاکید کرد که ترکیه خواهان جنگ با سوریه نیست.

او خاطرنشان کرد: «هر آنچه در این منطقه می‌خواهیم، صلح و امنیت است. این خواسته ماست. نیتی برای جنگ با سوریه نداریم.»

رجب طیب اردوغان همچنین گفت که آنکارا و تهران برای حل بحران سوریه با یکدیگر در تماس هستند.

توپخانه ترکیه از شامگاه چهارشنبه تا ظهر پنجشنبه، در چند نوبت، اهدافی را در خاک سوریه مورد حمله قرار داد. در این حملات چند سرباز ارتش سوریه کشته و زخمی شدند.

این حملات در پاسخ به فرود آمدن خمپاره‌ای شلیک شده از خاک سوریه به منطقه‌ای مسکونی در شهرک مرزی اکاکی در خاک ترکیه صورت گرفته که در آن یک زن و چهار کودک کشته شدند.

در ۲۵ روز گذشته این سومین بار است که خمپاره‌های شلیک شده از خاک سوریه در ترکیه فرود می‌آیند.

ظهر پنجشنبه پارلمان ترکیه با درخواست دولت این کشور برای صدور مجوز انجام عملیات نظامی در خاک سوریه برای «حمایت از امنیت ملی» در صورت لزوم موافقت کرد. ۳۲۰ نماینده به این مصوبه رای مثبت دادند، در حالی که ۱۲۹ نماینده با آن مخالفت کردند.

بشیر آتالای مشاور نخست وزیر ترکیه در مصاحبه با رسانه‌ها تاکید کرد که این مصوبه، به معنای آغاز جنگ نیست. او در این باره گفت: «این مصوبه ابزاری در دست ماست تا در مواقع لزوم و بنا بر تحولات احتمالی در روزهای آینده برای حمایت از منافع ترکیه از آن استفاده کنیم.»

او همچنین اظهار داشت که دولت سوریه از راه سازمان ملل متحد از ترکیه عذر خواهی کرده و تاکید کرده که حوادث مشابهی رخ نخواهد داد.

از سوی دیگر بشار جعفری نماینده سوریه در سازمان ملل متحد در کنفرانسی خبری که در محل این سازمان در نیویورک برگزار کرد، تاکید کرد که کشورش از ترکیه معذرت خواهی نکرده و تنها به خاطر کشته شدن غیر نظامیان ترک تسلیت گفته است. او دلیل این مساله را پایان نیافتن تحقیقات درباره حادثه عنوان کرد.

او با اشاره به نامه‌ای که وزارت امور خارجه سوریه به شورای امنیت سازمان ملل متحد فرستاده است گفت که در این نامه مقام‌های سوریه تاکید کرده‌اند درباره گروه شلیک کننده خمپاره به سوی ترکیه تحقیق خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، جعفری گفت که در این نامه به حضور گروه‌های مسلح مختلف در مرز میان سوریه و ترکیه اشاره کرده که امنیت سوریه و همه منطقه را به خطر می‌اندازند. او همچنین به نمایندگی از دولت کشورش از ترکیه خواست برای حفاظت از مرزهای مشترک و منافع دوجانبه، بر پایه احترام به حاکمیت ملی یکدیگر و حسن همجواری، با سوریه همکاری کند.

نماینده سوریه در سازمان ملل متحد همچنین گفت که در این نامه، از شورای امنیت خواسته شده است درباره انفجارهای حلب که به گفته او به دست نیروهای القاعده صورت گرفته، موضع بگیرد. او موضع نگرفتن شورای امنیت در این باره را ناشی از «سیاسی کاری» دانست.

روز چهارشنبه چهار انفجار منطقه‌ای را که در کنترل نیروهای دولتی در حلب قرار دارد، هدف قرار داد. این انفجار‌ها به کشته شدن دستکم ۴۸ نفر انجامید که به گفته منابع پزشکی، اکثر آنها نظامی هستند. انفجار‌ها ساختمان باشگاه افسران ارتش سوریه و همچنین دو پست بازرسی را هدف قرار داد.

از سویی کشورهای عضو شورای شورای امنیت بر سر بیانیه‌ای درباره تنش میان ترکیه و سوریه در حال بحث و تبادل نظر هستند.

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که روسیه پنجشنبه با پیش نویس بیانیه‌ای که طی آن شورای امنیت اصابت خمپاره شلیک شده از خاک سوری به سوی ترکیه را محکوم می‌کند، مخالفت کرد.

دیپلمات‌های غربی می‌گویند در صورت پذیرش پیشنهادهای روسیه درباره بیانیه، این بیانیه تا آنجا ضعیف می‌شود که دیگر نمی‌توان آن را پذیرفت.

در همین حال، ویکتوریا نولند سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پاسخ ترکیه به سوریه را «متناسب» توصیف کرد.

دن میریدور معاون نخست وزیر اسرائیل، نیز شلیک خمپاره از سوی سوریه به خاک ترکیه را «حمله به پیمان ناتو» توصیف کرد.

ترکیه عضو پیمان ناتو است. کشورهای عضو این پیمان چهارشنبه با تشکیل جلسه‌ای فوری حمایت خود را از ترکیه اعلام کردند.

اما وزارت امور خارجه چین در بیانیه‌ای که بر روی وبسایت خود منتشر کرد، از ترکیه و سوریه خواست تا خویشتن‌داری کنند.