هند و پاکستان به جای ایران با ترکمنستان توافقنامه گازی امضا کردند

ترکمنستان روز چهارشنبه، ۴ خرداد، قرارداد فروش گاز از طریق خط لوله ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند موسوم به خط لوله «تاپی» را با شرکت «استیت گس سیستمز» پاکستان و شرکت دولتی «جِیل» هند امضا کرد.

به گزارش رویترز، این خط لوله رقیب خط لوله گازی «صلح» است که دو دهه است مذاکرات احداث آن ادامه داشته و قرار بود گاز ایران را به پاکستان و هند انتقال دهد.

افغانستان نیز که از بابت ترانزیت گاز و استفاده از خاک این کشور برای حمل گاز ترکمنستان به پاکستان و هند منافع اقتصادی دارد، قرار است مقداری اندکی نیز از گاز ترانزیتی از طریق خط لوله «تاپی» را بخرد و در این زمینه قرارداد خرید گاز جداگانه‌ای با ترکمنستان خواهد بست.

روز چهارشنبه، نماینده‌ای از افغانستان نیز در جلسه امضای توافقنامه فروش گاز حضور داشت و تفاهمنامه‌ای در این زمینه امضا کرده است.

در جلسه امضای این قرارداد نمایندگان بانک توسعه آسیا که قرار است هزینه بخشی از این پروژه را بر عهده بگیرد، حضور داشتند.

خط لوله ۱۷۳۵ کیلومتری «تاپی» که هزینه آن هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برآورد شده است، قرار است مجموعا سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان را به کشورهای افغانستان، پاکستان و هند منتقل کند.

چهار کشور قرارداد اولیه احداث خط لوله تاپی را در سال ۲۰۱۰ امضا کرده بودند، اما مذاکرات پیرامون قرارداد فروش گاز و قیمت گاز ادامه داشت. آمریکا به دفعات حمایت خود از ین پروژه گازی اعلام کرده است و مذاکرات گسترده‌ای در طول سالهای گذشته با پاکستان و هند برای منصرف کردن آن‌ها از خرید گاز ایران داشته است.

هند قبلا انصراف خود از پروژه خط لوله صلح را اعلام کرد، اما مقامات پاکستان هنوز نظر قطعی خود را درباره خرید یا انصراف از گاز ایران اعلام نکرده‌اند.

آذرماه سال گذشته پایگاه خبری پاکستان، تریبون، گزارش داد که عاصم حسین، وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان، اعلام کرده است که این کشور خواستار کاهش ۱۰ درصدی قیمت صادراتی گاز ایران به این کشور است.

وزیر نفت پاکستان گفته است که این کشور در سال ۲۰۱۳ و یک سال قبل از اجرایی شدن پروژه خط لوله گاز ایران – پاکستان در دسامبر ۲۰۱۴، در مورد قیمت گاز وارداتی از ایران تحت این پروژه مجددا مذاکره خواهد کرد، چرا که قیمت پیشنهادی ترکمنستان به پاکستان پایین‌تر از قیمت گاز ایران بوده است.

ترکمنستان با استقبال از فروش گاز به کشورهای جنوبی و متنوع کردن مسیر صادرات گاز خود، اظهار امیدواری کرده است که پروژه تاپی چشم انداز خوبی داشته باشد. این کشور هم اکنون به روسیه، چین و ایران گاز صادر می‌کند و تنوع صادرات گاز، اهمیت استراتژیک منابع هیدروکربورن این کشور را افزایش خواهد داد.