اروپا: نمی توان جلوی پخش فیلم ضد قرآن را گرفت

گرت وایلدرز، نماینده و رهبر حزب راستگرای آزادی در پارلمان هلند، گفته است که اواخر این ماه فیلمش را به نمایش خواهد گذاشت.(عکس:AFP)

نخست وزير هلند روز پنج شنبه اعلام کرد که دولت های اروپايی با هلند هم عقيده هستند که مطابق اصل آزادی بيان در قانون اساسی، نمی توان جلوی پخش فيلم ضد قرآن یک نماينده هلندی را گرفت.


يان پيتر بالکنند، نخست وزير هلند گفت: «حتی اگر از پايه با اين نگاه مخالف باشيم، اين توجيه نمی کند که عليه وايلدرز [سازنده فیلم] خشونت به خرج دهيم.»


گيرت وايلدرز، نماينده پارلمان و رهبر یک حزب راست تندرو، فيلمی ساخته است که گفته می شود در آن به قران توهين شده است.


برخی کشورهای مسلمان تهديد کرده اند که در صورت پخش اين فيلم، روابط اقتصادی خود را با هلند قطع می کنند و ممکن است که برخی از مسلمانان برخوردهای خشونت آميزی عليه این فیلم انجام دهند.


يان پيتر بالکنند، نخست وزير هلند گفت حمایت رهبران اتحاديه اروپا را در صورت بروز خشونت به خاطر پخش این فیلم، جلب کرده است و اضافه کرد که اروپا به «يک توافق بزرگ برای عکس العمل همگانی» رسيده است.



  • «هم اکنون ما بايد توجه کنيم که خطرات زيادی برای ملت هلند و تجارت هلند در چند کشور وجود دارد. اين وظيفه ماست که اين موضوع را به آقای وايلدرز [سازنده فیلم] گوشزد کنيم.»
نخست وزیر هلند

نخست وزير هلند پیشتر گفته بود که سعی دارد به آقای وايلدرز نشان دهد که «نتيجه احتمالی عمل او چيست.»


وی اضافه کرده بود: «هم اکنون ما بايد توجه کنيم که خطرات زيادی برای ملت هلند و تجارت هلند در چند کشور وجود دارد. اين وظيفه ماست که اين موضوع را به آقای وايلدرز گوشزد کنيم.»


آندرس فوگ راسموسن، نخست وزير دانمارک گفت که هلند می تواند انتظار يک پشتيبانی کامل از سوی اتحاديه اروپا را داشته باشد.


آقای وايلدرز هفته گذشته از اين که هيچ شبکه ای حاضر به پخش اين فيلم نيست، اظهار نارضايتی کرد، اما گفت که احتمالا روز ۲۸ مارس، در مرکز مطبوعاتی پارلمان، اين فيلم را به نمايش خواهد گذاشت و پس از آن این فیلم بر روی اينترنت منتشر می کند.


آقای وايلدرز پائيز گذشته مدعی شد که در فيلمش، آنچه را که وی «طبيعت فاشيستی قرآن» توصيف می کرد، افشا می کند و کتاب مقدس مسلمانان را با کتاب «نبرد من» هيتلر مقايسه کرد.


او نزديک به يک سال پيش گفته بود اگر مسلمانان می خواهند در هلند بمانند، «بايد قرآن را پاره کنند و دور بيندازند.»


اين فيلم ۱۵ دقيقه ای که «فتنه» نام دارد، هنوز به معرض نمايش در نيامده، اما در يک روزنامه هلندی که نويستده آن بخش هايی از فيلم را ديده، نوشته شده که در فيلم آياتی از قرآن با تصاوير سر بريدن به نمايش درمي آيد.


تازه ترین تهديدهای کشورهای مسلمان


اندونزی که پرجمعيت ترين کشور مسلمان جهان محسوب می شود، روز جمعه اعلام کرد که فيلم ساخته شده توسط نماينده هلندی، می تواند گفت و گوی بين اديان را از بين ببرد و صلح را تهديد کند.


کريستيارتو لگوو، سخنگوی وزارت امور خارجه اندونزی گفت که آقای وايلدر اگر نمی خواهد مسلمانان جهان آزرده شوند، نباید بر نمایش فیلمش اصرار داشته باشد.


آقای لگوو گفت: «ما هميشه در ترويج گفت و گوی اديان فعال بوده ايم. چيزی که باور داريم ثبات، امنيت و صلح جهان را تضمين می کند. اين فيلم مانع جديدی بر سر راه کوشش های ما و ديگر کشورهاست و ما نمی خواهيم اين اتفاق بيفتد.»


به تازگی سی تن از سفرای کشورهای اسلامی در اروپا، برای جلوگيری از پخش اين فيلم با وزير امور خارجه هلند ديدار و گفت و گو کردند.



گروه طالبان در افغانستان، سربازان هلندی را تهديد کرده است که در صورت پخش اين فيلم، به آنها حمله خواهد کرد. هلند ۱۶۶۰ سرباز در افغانستان دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه هلند گفته بود: «اين ديدار به درخواست سازمان کنفرانس اسلامی صورت گرفته تا نقطه نظر دولت هلند درباره فيلم گريت وايلدرز شنيده شود.»


گروه طالبان در افغانستان، سربازان هلندی را تهديد کرده است که در صورت پخش اين فيلم، به آنها حمله خواهد کرد. هلند ۱۶۶۰ سرباز در افغانستان دارد.


ايران، مصر و پاکستان، از فيلم به عنوان «حمله ای عبث» انتقاد کرده اند و تهديد کرده اند که هلند را تحريم اقتصادی خواهند کرد.


دولت هلند، خود را برای مقابله با اعتراض های احتمالی که ممکن است پس از نمايش اين فيلم «تحريک آميز ضد اسلامی» بالا گيرد، آماده می کند.


در سال ۲۰۰۴، تئو ون گوگ، فيلمساز هلندی، به خاطر فيلم ده دقيقه ای ضد اسلام تسليم، با ضربات چاقوی يک هلندی مراکشی تبار به قتل رسيد. در آن فيلم، تصاوير زنان عريانی ديده می شد که بر تنشان آيات قرآن حک شده بود.