میانجیگر آلمانی در غزه برای آزادی سرباز اسرائیلی

گیلعاد شالیط؛ سرباز اسرائیلی اسیر حماس

یک دیپلمات آلمانی که در تنظیم معامله‌ای میان اسرائیل و حماس برای آزادی سرباز اسرائیلی اسیر در دست حماس در برابر صدها نفر از زندانیان امنیتی فلسطینی دخیل است، یکشنبه به غزه بازمی‌گردد تا دیدارهای دیگری با سران حماس در غزه داشته باشد.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی و فلسطینی، احتمال دارد حماس روز یکشنبه پاسخ خود را به معامله با اسرائیل، به میانجیگر آلمانی ارایه دهد. با این حال شواهد دیگری نیز نشان می‌دهد که سرنوشت این معامله روز یکشنبه قطعی نخواهد شد.

اسرائیل و حماس، به میانجی‌گری آلمان، مشغول بررسی طرحی هستند که بر اساس آن قرار است گیلعاد شالیط سرباز اسرائیلی در بند حماس، با صدها نفر از زندانیان فلسطینی مبادله شود.

دولت اسرائیل دو هفته پیش در پی بررسی‌های طولانی ملاحظات خود را درباره معامله‌ای که دیپلمات آلمانی با یاری دولت مصر تنظیم کرده بود، به میانجیگر آلمانی ارائه کرد، و مقام آلمانی این پاسخ را در اختیار سران حماس گذاشت.

با این وجود در روزهای اخیر گزارش‌های متعددی در رسانه‌های عربی منطقه و اروپا انتشار یافته است که بر اساس آن سران حماس در مورد پاسخ خود دستخوش اختلاف شده و در حالی که رهبران حماس در سوریه پاسخ اسرائیل را رد کرده ولی سران حماس در غزه با آن موافقند.

در روزهای اخیر مذاکراتی فشرده میان سران حماس درسوریه در جریان بوده است.

موسی ابومرزوق معاون رئیس دفتر سیاسی حماس، شنبه در مصاحبه با یک وب‌سایت نزدیک به حماس،«فلسطین- الآن»، گفت که «پاسخ حماس هنوز قطعی نشده»، و افزود «نظامی اسیر اسرائیل پیش از تحقق همه درخواست‌های حماس آزاد نمی‌شود».

ابومرزوق به این وب‌سایت گفت که «شالیط یک اسیر است، و حماس در رفتار با او معیارهای اخلاقی را رعایت می‌کند». حماس در مدت سه سال و نیم اسارت شالیط به نمایندگان صلیب سرخ یا هیچ عاملی امکان ملاقات با این سرباز ربوده شده را نداده است.

ابومرزوق همچنین ابراز اطمینان کرده است که «ماجرای شالیط به رون آراد دوم تبدیل نمی‌شود». رون آراد کمک خلبان اسرائیلی در سال ۱۹۸۸ در لبنان به اسارت در آمد و اسرائیل از آن زمان تا کنون در جستجوی رد پای اوست.

براساس گزارش‌ها، اسرائیل آماده است در مقابل تحویل شالیط، تا حدود هزار نفر از زندانیان فلسطینی را آزاد کند که ۴۸۰ نفر آنها، زندانیان امنیتی مورد نظر حماس هستند.

گزارش‌های متعدد رسانه‌های اسرائیلی و فلسطینی می‌گوید که اسرائیل تنها با آزادی چهار نفر از شخصیت‌های فلسطینی زندانی که حماس رهایی آنها را نیز درخواست کرده، مخالف است.

حماس پنجشنبه گذشته اعلام کرد که دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل تلاش کرده‌اند که محل جدید مخفیگاه شالیط را ردگیری کنند. اما حماس اعلام کرد که این «تلاش را خنثی کرده است».

حماس مدعی است که اسرائیل می‌خواست فرماندهان عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس را برباید تا از طریق بازجویی از آنها از آخرین مخفیگاهی که شالیط در آن نگاهداری می‌شود، آگاه گردد.

یک سخنگوی حماس در مصاحبه‌ای با الحیات، یکشنبه گفت: «تلاش اسرائیل برای پی بردن به مخفیگاه شالیط ، یک ماجراجویی امنیتی براساس محاسبات غلط است». این سخنگوی حماس بازداشت گروهی از «خبرچین‌های فلسطینی در غزه» را که قصد داشتند به اسرائیل کمک کنند، تأیید کرد.

گیلعاد شالیط از ژوئن ۲۰۰۶ در اسارت حماس بسر می‌برد. درطول ۱۲۸۸ روز اسارت او، گروه‌های اسرائیلی بطور منظم در کنار خانه نخست‌وزیر پیشین و کنونی اسرائیل تظاهرات کرده و خواهان تلاش دولت برای انجام معامله‌ای با هدف آزاد کردن این سرباز ۲۱ ساله شده‌اند.