تهدید اعراب: احتمال تجدیدنظر در صلح با اسرائیل

وزرای امور خارجه کشورهای عربی، ضمن انتقاد از حمله های اسرائيل به نوار غزه و توصيف آن به عنوان «جنايت جنگی و جنايت عليه بشريت» تهديد کردند که در پيشنهاد صلح دراز مدت با اسرائيل تجديد نظر می کنند.

وزرای امور خارجه کشورهای عربی، ضمن انتقاد از حمله های اسرائيل به نوار غزه و توصيف آن به عنوان «جنايت جنگی و جنايت عليه بشريت» تهديد کردند که در پيشنهاد صلح دراز مدت با اسرائيل تجديد نظر می کنند.


اين وزا در بيانيه ای اعلام کردند: «برای کشورهای عربی، ادامه پيشنهاد صلح، مرتبط با پايبندی اسرائيل به تعهدات بين المللی خود است.»


در اين بيانيه آمده است: «کشورهای عربی جنايات وحشيانه نيروهای اشغالگر اسرائيلی در غزه و ديگر سرزمين های فلسطينی را محکوم می کنند.»


اسرائيل حمله نظامی پنج روزه به غزه را روز دوشنبه متوقف کرد. در اين حملات ۱۲۰ فلسطينی و دو سرباز اسرائيلی کشته شدند.


اسرائيل تهديد کرده است که اگر حملات موشکی حماس به داخل خاک این کشور ادامه يابد، حملاتش را از سر خواهد گرفت.


عمرو موسی، دبير کل اتحاديه عرب در يک کنفرانس مطبوعاتی گفت وزرای خارجه کشورهای عربی پيشنهاد داده اند که ماه آينده در دمشق تجديد نظر در پیشنهاد صلح به بحث گذاشته شود.

عمرو موسی، دبير کل اتحاديه عرب در يک کنفرانس مطبوعاتی گفت وزرای امور خارجه کشورهای عربی پيشنهاد داده اند که ماه آينده در دمشق تجديد نظر در پیشنهاد صلح به بحث گذاشته شود.


وی اضافه کرد: «اين امر بايد دوباره مورد مطالعه قرار بگيرد.»


بر اساس پيشنهاد صلح اعراب در سال ۲۰۰۲، اسرائيل بايد به مرزهای پیش از جنگ ۱۹۶۷ بازگردد و در عوض تمامی کشورهای عربی با اسرائيل روابط عادی خواهند داشت.


اسرائيل در ابتدا اين پيشنهاد را رد کرد، اما سال گذشته به آن توجه نشان داد تا بتواند با عربستان سعودی و ديگر کشورهای عربی که با اسرائيل روابط ديپلماتيک ندارند، رابطه برقرار کند.


آقای موسی گفت که وزرای امور خارجه کشورهای عربی توصيه نکرده اند که محمود عباس، رهبر فلسطينی مذاکرات خود را با اسرائيل که مهمترين ردپای صلح به نظر می رسد، قطع کند.


شورای امنيت سازمان ملل و بان گی مون دبير کل اين سازمان، روز يکشنبه، از افزايش بی سابقه خشونت در نوار غزه و جنوب اسرائيل ابراز نگرانی کرده بودند و خواستار احترام طرفين به قوانين بين المللی شدند.


بان گی مون گفت که «اسرائيل حق دارد از خود دفاع کند» ولی در بخش ديگری از سخنان خود اين کشور را برای «به کار گيری بيش از اندازه زور»، که موجب کشته و زخمی شدن بسياری از غير نظاميان فلسطينی در نوار غزه شده، محکوم کرد.


دبير کل سازمان ملل که در جلسه اضطراری شورای امنيت سازمان ملل در مورد خشونت های نوار غزه سخن می گفت ، پرتاب راکت به خاک اسرائيل توسط حماس را نيز محکوم کرد.


حماس در چند روز گذشته بيش از ۱۵۰ موشک و خمپاره به داخل خاک اسرائيل پرتاب کرده است.


از روز چهارشنبه هفته گذشته که حملات موشکی حماس موجب کشته شدن يک مرد اسرائيلی شد، ارتش اسرائيل دست به حملات متعددی در غزه زد.


نوار غزه، از تابستان سال جاری که گروه حماس در يک عمليات خشونت بار با گروه فتح، کنترل اين منطقه را در دست گرفت همچنان در اختيار اين گروه است و از آن زمان تاکنون، پرتاب راکت به خاک اسرائيل ادامه داشته و اين امر واکنش ارتش اين کشور را به دنبال داشته است.


قرار است پيشنهاد وزرای امور خارجه کشورهای عربی در نشست ماه آينده دمشق بررسی شود، اما به نظر می رسد برخی کشورهای عربی اگر تکليف رياست جمهوری لبنان مشخص نشود، در نشست دمشق شرکت نخواهند کرد.


گروه هواخواه سوريه و ايران در لبنان، از ماه نوامبر تاکنون ، بارها از انتخاب رييس جمهوری اين کشور جلوگيری کرده است.


با اين حال آقای موسی گفت که هيچ يک از ۲۲ کشور عضو اتحاديه عرب، به طور رسمی سخنی درباره عدم حضور در اين نشست به ميان نياورده اند و او مطمئن است که همه کشورها شرکت خواهند کرد .


ديپلمات ها می گويند که کشورهای عربی متحد آمريکا نظير مصر، اردن و عربستان سعودی در اين نشست شرکت خواهند کرد تا به سوريه فشار بياورند تا به يک توافق درباره ريیس جمهوری لبنان برسند.


آقای موسی گفت که اگر پارلمان لبنان باز نتواند رييس جمهوری جديد را انتخاب کند، نخست وزير اين کشور بهاين اجلاس دعوت خواهد شد.