تظاهرات ده‌ها هزار نفر از معترضان در بحرین

عکس مربوط به تظاهرات ماه گذشته در بحرین است.

شاهدان عینی می‌گویند ده‌ها هزار نفر از بحرینی‌ها روز جمعه ۹ مارس خارج از منامه پایتخت بحرین با خواست اجرای فوری اصلاحات سیاسی تظاهرات کردند.

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که تظاهر کنندگان در اتوبانی نزدیک به منامنه به حرکت در آمدند. این تظاهرات به دعوت عیسی قاسم روحانی برجسته شیعه بحرینی برگزار شد که مردم را برای اصرار بر خواست دموکراسی بیشتر فراخواند.

تصاویری که بر روی شبکه اینترنت منتشر شده تظاهرکنندگانی را نشان می‌دهد که پلاکاردهایی در محکومیت «دیکتاتوری» در دست دارند.

شیخ عیسی قاسم در خطبه‌های نماز جمعه خود در روستای شیعی الدراز گفت: «معترضان برای خواست‌های عادلانه خود که نمی‌توانند از آنها کوتاه بیایند تظاهرات می‌کنند.» او تاکید کرد پایبندی تظاهر کنندگان بحرینی به خواست خود به این دلیل است که در راه آن هزینه داده‌اند.

این برجسته‌ترین اقدامی است که شیخ عیسی قاسم در یک سال اخیر انجام می‌دهد.

رسانه‌های خبری گزارش داده‌اند که اتوبان حد فاصل الدراز تا غرب منامه یک ساعت پیش از موعد اجرای تظاهرات، مملو از جمعیت بود. تظاهرات جمعه بزرگ‌ترین اعتراض خیابانی طی یک سال اخیر گزارش شده است.

اکثریت شیعه در مقدمه اعتراض‌های بحرین قرار دارند که فوریه سال گذشته پس از انقلاب‌های مصر و تونس آغاز شد.

خاندان آل خلیفه که حاکمان بحرین و منتسب به اقلیت سنی مذهب این کشور هستند، اعتراض‌های سال گذشته را سرکوب و برای چند ماه وضعیت فوق العاده حاکم کردند. با خواست مقام‌های بحرینی همچنین نیروهای نظامی عربستان سعودی، امارات عربی متحد و کویت برپایه معاهده شورای همکاری خلیج فارس در تشکیل نیروهای مشترک موسوم به «سپر جزیره» با هدف آرام کردن اوضاع راهی بحرین شدند. این نیرو‌ها در مرز‌ها و مقابل ساختمان‌های مهم دولتی متمرکز شدند.

بحرین که همچنان میزبان ناوگان پنجم نیروی دریای آمریکا است، از یک سال پیش با بحران رو برو است و تقریبا همه روزه شاهد درگیری میان جوانان شیعه و پلیس ضد شورش است. این نا‌آرامی‌ها به پس‌رفت اقتصاد بحرین که پیش از آن از مراکز گردشگری و بانکداری منطقه خلیج فارس بود، انجامید. معترضان شیعه سال گذشته با خواست برقراری نظام پادشاهی مشروطه تظاهرات کرده بودند.

در هفته‌های گذشته به مناسبت اولین سالگرد اعتراض‌های سال گذشته، تنش‌ها در بحرین شدت گرفت. گروه‌های سنی هوادار حکومت هم اقدام به ترتیب دادن تظاهرات کردند.

در یک سال گذشته جلسات گفت‌و‌گوی ملی با میزبانی حکومت در بحرین برگزار شد. معترضان بحرینی به دلیل آنچه «در نظر گرفتن نسبت جمعیت بحرین در دعوت از گروه‌ها» و «غیر جدی بودن» گفت‌و‌گو نامیدند، این جلسات را ترک کردند.