کوفی عنان به عنوان نماينده سازمان ملل و اتحاديه عرب در بحران سوريه تعیین شد

بان گی مون، دبير کل سازمان ملل متحد و نبيل العربی، دبيرکل اتحاديه عرب روز پنجشنبه اعلام کردند به طور مشترک کوفی عنان را به عنوان نماينده ويژه خود در بحران سوريه منصوب کرده اند.

در بيانيه مشترک بان گی مون و نبيل العربی تصریح شده است: کوفی عنان خواهد کوشيد تا به «خشونت و نقض حقوق بشر» در سوريه پايان دهد و به دستيابی به يک راه حل مسالمت آميز برای بحران سوريه کمک کند.

در بيانيه بان گی مون و نبيل العربی همچنين آمده است: کوفی عنان برای پايان دادن به خشونت ها و همچنين بحران انسانی در سوريه با همه طرف های درگيری در داخل و خارج همکاری خواهد کرد تا از اين طريق راه حل جامع سياسی که همه مطالبات مردم سوريه را در برمی گيرد، محقق شود.

شبکه خبری «سی ان ان» بپشتر به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داده بود، کوفی عنان دبیر کل پیشین سازمان ملل دارای بیشترین بخت برای نمایندگی این سازمان در امور سوریه است.

بنا بر برخی از گزارش ها بان گی مون سه نفر را نامزد تصدی این پست کرده بود. در کنار کوفی عنان نام‌های شیخ محمد الصباح، وزیر امور خارجه سابق کویت، و مارتی اهتیستاری، رئیس جمهور اسبق فنلاند، به چشم می‌خورد.

تعیین فرستاده‌ ویژه سازمان ملل متحد به سوریه از جمله در خواست‌هایی است که بسیاری از کشور‌ها با تداوم بحران سوریه مطرح کرده‌اند؛ بحرانی که به یک سالگی خود نزدیک می‌شود و خشونت‌ها در این کشور و همچنین شمار کشته شدگان در آن، روز به روز بیشتر می‌شود.

در همین حال کمیته حقیقت‌یاب اوضاع سوریه که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد دستور تشکیل آن را داده است، پنجشنبه با ارائه گزارشی از «نقض گسترده و سازماندهی شده خطرناک حقوق بشر» در سوریه سخن گفت.

این کمیته در گزارش خود یادآور شده است که «به اسنادی موثق دست یافته که فرماندهان بلند پایه و میانی نیروهای مسلح سوریه دستور تیر اندازی به تظاهر کنندگان بی‌سلاح، کشتن سربازانی که از دستور تیراندازس سیرپیچی می‌کنند، دستگیری گسترده و بدون دلیل، بد رفتاری با دستگیر شدگان، حمله به محله‌ها و گلوله باران بی‌هدف آنها را صادر کرده‌اند.» نام این فرماندهان تسلیم ناوی پیلای مسئول کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد شده است.

این گزارش یاد آور شده که برخی گروه‌های مسلح مخالف بشار اسد رئیس جمهور سوریه هم مرتکب اعمال ناقض حقوق بشر از جمله کشتن و آدم ربایی شده‌اند و تاکید کرده که به هیچ وجه نمی‌توان آن را با نقض حقوق بشر از سوی نیروهای دولتی مقایسه کرد.

کمیته ویژه سازمان ملل متحد شمار کشته شدگان از زمان آغاز اعتراض‌ها در سوریه را بیش از هشت هزار نفر اعلام کرده است. این گزارش می‌افزاید ۱۸ هزار نفر از سوی نیروهای دولتی دستگیر شده‌اند.

گزارش کمیته حقیقت یاب یادآور شده است که دولت سوریه تلاش کافی برای حمایت از کودکان به خرج نمی‌دهد و بیش از ۵۰۰ کودک به دست تک تیرانداز‌ها و دیگر نیروهای دولتی کشته شده‌اند.

این گزارش در حالی صادر شده است که پنجشنبه عملیات نیروهای دولتی در چند محور ادامه یافت. اتحادیه کمیته‌های هماهنگی اعتراض‌های سوریه شمار کشته شدگان در مناطق مختلف سوریه در این روز را بیش از ۱۰۰ نفر اعلام کرد. بیشتر کشته شدگان از حمص و حماه هستند.

«زمان تحول فرا خواهد رسید»

از سوی دیگر، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانسی خبری در لندن پایتخت بریتانیا اظهار داشت: «گروه‌های معترض روز به روز آماده‌تر می‌شوند. آنها راهی برای دفاع از خود و آغاز عملیات علیه نیروهای دولتی خواهند یافت.»

کلینتون شورای ملی سوریه را نماینده معترضان این کشور دانست و گفت: «به نظرم زمان تحول فرا خواهد رسید. امیدوارم به زودی به این نقطه برسیم تا جان‌های بیشتری حفظ شوند.»

این تحولات یک روز پیش از برگزاری کنفرانس بین المللی دوستان سوریه در تونس برگزار می‌شود. قرار است ۷۰ کشور در این کنفرانس شرکت کنند که ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و ترکیه به علاوه کشورهای عربی به جز لبنان و سوریه در میان آنها‌ هستند.

روسیه و چین اعلام کرده‌اند که در کنفرانس دوستان سوریه شرکت نخواهند کرد. تصمیم برای برگزاری این کنفرانس پس از آن گرفته شد که قطعنامه‌های محکومیت خشونت‌ها در سوریه که به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده بود، با بن بست وتوی روسیه و چین برخورد کرد.

دو پیش نویس برای بیانیه پایانی این کنفرانس ارائه شده که یکی را بریتانیا و دیگری را قطر تدوین کرده است. تمرکز بر وضعیت انسانی در سوریه و ضرورت متوقف شدن هر چه سریع‌تر خشونت‌ها از جمله نقاط مشترک در این دو پیش نویس است.

انتظار می‌رود در پیش نویس پایانی شورای ملی سوریه به عنوان «نماینده سوری‌هایی که خواهان تغییر دموکراتیک و مسالمت آمیز هستند» به رسمیت شناخته شود. این پیش نویس همچنین از طرح اتحادیه عرب برای انتقال مسالمت آمیز قدرت در سوریه حمایت می‌کند و خواستار افزایش فشارهای دیپلماتیک بر بشار اسد برای واگذاری قدرت می‌شود.

ارائه کمک انسانی به مردم سوریه یکی از موارد مطرح شده در پیش نویس پایانی کنفرانس است اما نحوه کمک به معترضان از جمله نقاطی است که همچنان بر سر آن بحث است.