نایب رئیس مجلس ایران با تاکید بر اینکه خشونتهای دولت میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در این کشور «جز با نیروی نظامی متوقف نمیشود»، از این که به گفته او جمهوری اسلامی، «بیشتر به فکر شیعیان» است، انتقاد کرد. وی همچنین گفت که ترکیه در این مورد از ایران بهتر عمل کرده.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، علی مطهری روز جمعه ۱۷ شهریور در یادداشتی نوشت که عکسالعمل مسلمانان به اتفاقات رخ داده برای مسلمانان میانمار«کمترین بوده، حداکثر چند تظاهرات انجام شده است» و «خبری از تشکیل جلسه سازمان همکاری اسلامی نیست».
وی اضافه کرد: «معلوم نیست چرا ما مسلمانان به فکر تشکیل یک نیروی مشترک نظامی شبیه ناتو نیستیم که در این گونه موارد وارد عمل شود».
آقای مطهری تاکید کرد: «جنایتهای دولت میانمار جز با نیروی نظامی متوقف نمیشود. از ایران اسلامی انتظار بیشتری میرود. متاسفانه ما بیشتر به فکر شیعه هستیم تا اسلام که شامل شیعه و سنی است.»
جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته بر اساس روابط سیاسی خود با کشورهای مختلف، مواضع متناقضی درباره کشتار مسلمانان در برخی کشورها داشته است. از جمله سال ۸۸ و همزمان با اعتراضها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، سکوت و واکنش دیرهنگام دولت جمهوری اسلامی به سرکوب معترضان مسلمان چینی انتقادهای زیادی را در ایران به دنبال داشت.
آژانس پناهجویان سازمان ملل روز جمعه شمار مسلمانان روهینگیایی را که از خشونتهای دو هفته اخیر در میانمار به سوی بنگلادش گریختهاند ۲۷۰هزار تن اعلام کرد.
از سوی دیگر یانگی لی، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور میانمار، روز جمعه به خبرگزاری فرانسه گفت آمار قربانیان خشونتهای اخیر در میانمار به بیش از یکهزار کشته رسیده است. این تعداد تقریبا دو برابر رقمی ست که دولت میانمار اعلام کرده است.
به گفته خانم لی، با این که آمار قربانیان مربوط به هر دو طرف است اما اکثریت آن را قربانیان روهینگیایی تشکیل میدهد.
موج تازه خشونتها در میانمار پس از آن آغاز شد که شورشیان روهینگیایی حدود دو هفته قبل به چند پست بازرسی پلیس و پایگاههای ارتش این کشور حمله کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامهای میانماری شورشیان روهینگیایی را به آتش زدن خانهها و کشته شدن افراد غیرنظامی متهم کردهاند ولی ناظران حقوق بشر و آوارگان روهینگیایی که به بنگلادش گریختهاند میگویند ارتش این کشور با آتش زدن خانهها و کشتن، در تلاش است تا روهینگیاییها را مجبور به فرار کند.
رئیسجمهوری ایران خواستار کمک «سیاسی و انسانی» کشورهای اسلامی به مسلمانان میانمار شده و از دولت این کشور خواسته «جلوی جنایات وحشیانه علیه مسلمانان را بگیرد».
درهمین حال محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار «اقدام فوری» جامعه جهانی در مقابل «خشونتهای سازمان یافته» علیه مسلمانان میانمار شد.
وی همچنین خواستار آن شد که دولت میانمار «مرتکبین این جنایتها را محاکمه» کند و «اقدامات لازم جهت پیشگیری از وقوع مجدد آن را» انجام دهد.
امامان جمعه و نیز تعدادی از روحانیون سرشناس شیعه در ایران نیز خواستار واکنش کشورهای اسلامی به «کشتار» مسلمانان میانمار شدهاند.
درهمین حال تعدادی از شرکت کنندگان در نماز جمعه روز ۱۷ شهریور تهران در محکومیت به گفته آنان «نسلکشی مسلمانان روهینگیای میانمار» راهپیمایی کردند.
اقدام ترکیه «بهتر» از اقدام ایران بود
آقای مطهری در بخش دیگری از یادداشت خود نوشت: «اقدام ترکیه بهتر از ما بود که به بنگلادش اعلام کرد مسلمانان اخراج شده از میانمار را بپذیرد و ترکیه هزینه اقامت آنها در بنگلادش را خواهد پرداخت.»
دولت ترکیه اعلام کرده که دو و نیم میلیون دلار کمک مالی و ۵۵ تن لوازم در اختیار دولت بنگلادش گذاشته تا به مسلمان روهینگیا که به این کشور گریختهاند، اختصاص داده شود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، خشونتها علیه مسلمانان میانمار را «نسلکشی» خوانده و در گفتوگوی تلفنی با آنگ سان سوچی با ابراز نگرانی عمیق از وضعیت مسلمانان روهینگیا، خواستار خویشتنداری ارتش در این منطقه بحرانزده شده است.
با این حال خانم سوچی در گفتوگو با رئیسجمهوری ترکیه، «تروریستها» را عامل انتشار «اخبار دروغ» در مورد مسلمانان روهینگیا دانست.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، در مصاحبه با رادیو فردا از سکوت خانم سوچی ابراز تاسف کرده است.
منتقدان و گروههای حقوق بشری میگویند گرچه سوچی ارتش را در کنترل ندارد اما بهخاطر محبوبیتش میتواند خواستار کاهش خشونتها شود اما به جای آن از اقدامات ارتش دفاع میکند.
مسلمانان روهینگیا بزرگترین قوم بدون تابعیت در جهان هستند. میانمار به این قوم شهروندی اعطا نمیکند و قوانین تبعیضآمیزی علیه آنها در این کشور برقرار است.
این مسلمانان معمولا از روشهای خشونتآمیز در برابر حکومت میانمار پرهیز میکنند اما در ماه اکتبر امسال یک گروه شبهنظامی تازهتاسیس به نام «ارتش آزادیبخش روهینگیا» یک رشته عملیات علیه نیروهای مرزی میانمار انجام داد.
بر پایه گزارشی که گروه بینالمللی بحران منتشر کرده و بر اساس مصاحبه با اعضای «ارتش آزادیبخش روهینگیا» تهیه شده، اعضای این گروه از یک کادر رهبری در عربستان سعودی خط مشی میگیرند. این کادر رهبری شماری از ثروتمندان مهاجر قوم روهینگیا در عربستان سعودی هستند.
این گزارش میافزاید فرمانده عملیاتی این گروه عطاءالله نام دارد که گفته میشود در یک خانواده روهینگیا در کراچی پاکستان بهدنیا آمده و سپس به عربستان رفتهاست.
در ویدئوهایی که از عطاءالله در شبکههای اجتماعی منتشر شده او به لهجه عربی حجاز و زبان روهینگیایی سخن میگوید.