ایتالیا برای نجات پناهجویانی که مخاطرات عبور از دریای مدیترانه را به جان میخرند درخواست کمکهای بیشتری کرد و از اتحادیه اروپا خواست که به صراحت اعلام کند این پناهجویان کجا باید فرستاده شوند.
پائولو جنتیلونی، وزیر خارجه ایتالیا، در گفتوگویی که روز پنجشنبه، ۲۷ فروردین، در روزنامه کوریره دلا سرا منتشر شد با انتقاد از اتحادیه اروپا اظهار داشت: «۹۰ درصد هزینه گشتهای ساحلی و عملیات نجات از دریا روی شانه ما افتاده و ما هم پاسخ درستی از اتحادیه اروپا نگرفتهایم.»
به گفته او، اتحادیه اروپا ماهانه تنها سه میلیون دلار برای عملیاتهای گشت ساحلی خود هزینه میکند.
این مقام ایتالیایی سپس گفت: «و مسئله اساسی دیگر این است که بدانیم نجاتیافتگان از دریا را باید به کجا بفرستیم. به نزدیکترین شهر ساحلی؟ به کشوری که این قایقها از آنجا آمدهاند؟ اتحادیه اروپا باید پاسخ شفافی به این سوالات بدهد.»
آخرین حادثه غمباری که برای پناهجویان غیرقانونی رخ داد به روز یکشنبه همین هفته بازمیگردد که با واژگونی قایق آنها در آبهای مدیترانه سواحل لیبی ۴۰۰ نفر جان باختند.
گارد ساحلی ایتالیا اما در بسیاری موارد توانسته نجاتبخش این پناهجویان آفریقایی باشد، از جمله روزهای ۱۰ تا ۱۲ آوریل توانست بیش از ۵ هزار و ۶۰۰ نفر را از ۲۲ قایق مختلف نجات دهد.
با این حال حادثه روز یکشنبه باعث شد فعالان حقوق بشر انتقادات شدیدی را متوجه اتحادیه اروپا کنند که عملیاتهای نجات موسوم به «ماره نوستروم» ایتالیا را کنار گذاشته است.
عفو بینالملل نیز بیشتر مسئولیت این رخداد را متوجه بروکسل دانسته است.
بیانیه این نهاد مدافع حقوق بشر میگوید که اتحادیه اروپا با درخواست خود مبنی بر پایان دادن به عملیات نجات «ماره نوستروم» که به نجات جان ۱۷۰ هزار منجر شده بود و جایگزینی آن با ماموریت نظارت صرف، از زیر بار مسئولیتهای خود شانه خالی کرده است.