رئیس مجلس: ایران پایگاه نظامی به روسیه نداده است

علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، در پاسخ به اعتراض یک نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی به استفاده بمب‌افکن‌های روسیه از پایگاه نظامی نوژه همدان، تاکید کرد که «ایران هیچ پایگاه نظامی به روسیه نداده است».

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، روز چهارشنبه، ۲۷ مرداد، گزارش داد که حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده اسلام‌آباد غرب و دالاهو، در صحن علنی مجلس نسبت به استفاده روسیه از پایگاه نظامی نوژه اخطار قانون اساسی داد.

آقای فلاحت‌پیشه با استناد به اصل ۱۴۶ قانون اساسی که استقرار پایگاه نظامی خارجی در ایران را حتی برای استفاده صلح‌آمیز ممنوع می‌کند، به انتقاد از تصمیم شورای عالی امنیت ملی در این باره پرداخت و عنوان کرد که شاید در بند یک اصل ۱۷۶ قانون اساسی بحث وظایف شورای امنیت ملی در این خصوص مطرح شود، اما هیچ اختیاری به این شورا داده نمی‌شود.

یک روز قبل، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، با تایید گزارش‌ها پیرامون استفاده بمب‌افکن‌های روسی از پایگاه نظامی نوژه برای بمباران مواضع مخالفان بشار اسد و گروه موسوم به «حکومت اسلامی» در سوریه، همکاری تهران و مسکو را «راهبردی» توصیف کرده بود.

Your browser doesn’t support HTML5

گفتگوی رادیو فردا با حسین علیزاده در مورد استقرار هواپیماهای روسی در همدان

اما حشمت‌الله فلاحت‌پیشه سیاست‌ خارجی روسیه را «بسیار متفاوت» با سیاست‌های ایران و «متلاطم و دارای نوسان» می‌خواند و می‌گوید که مسکو همواره در برهه‌هایی که جمهوری اسلامی با بحران مواجه شده، مانند جنگ و تحریم‌ها، علیه ایران عمل کرده است.

خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، در گزارشی واکنش علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، به این اظهارات آقای فلاحت‌پیشه را بازتاب داده که می‌گوید «ایران هیچ پایگاه نظامی به روسیه نداده است».

آقای لاریجانی گفت: «اخطار شما ناظر به اصل ۱۴۶ قانون اساسی است که طبق آن استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور ممنوع است که بر این اساس پایگاهی در اختیار هیچ‌ کسی قرار ندادیم.»

آقای لاریجانی درباره این ادعای خود توضیحی نداده است، در حالی که جنگنده‌ها و پرسنل مربوط به آنها در پایگاه ایران مستقر شده و حتی تاکنون چند عملیات نظامی هم از خاک ایران با مقصد سوریه انجام داده‌اند.

به گفته وی، «همکاری» ایران با روسیه «به عنوان متحد در مسائل منطقه و به‌خصوص در سوریه» به معنای این نیست که تهران پایگاهی نظامی به روسیه داده و بنابراین «اگر کسی این موضوع را در رسانه‌ها مطرح کرده تکذیب می‌شود».

ایران و روسیه دو متحد اصلی حکومت بشار اسد در سوریه محسوب می‌شوند که در جنگ داخلی این کشور دست به عملیات‌های متعددی علیه گروه «حکومت اسلامی» و برخی از مخالفان آقای اسد زده‌اند.

اما این اولین بار بوده که مسکو و تهران بر استفاده روسیه از یک پایگاه نظامی در ایران برای انجام عملیات در سوریه صحه می‌گذارند.

ایران از زمان جنگ جهانی دوم و اشغال خاک خود به دست قوای متفقین، تاکنون هیچ یک از پایگاه‌های نظامی خود را در اختیار کشوری خارجی قرار نداده بود.

آمریکا این اقدام جمهوری اسلامی را «تاسف‌بار» خوانده، اما تاکید داشته که «غیرمنتظره» نبوده است.