تاجیکستان: تهران در جنگ داخلی دخالت داشت؛‌ ایران تکذیب کرد

تاجیکستان روز چهارشنبه ۱۸ مرداد با پخش فیلم مستندی از تلویزیون دولتی این کشور، ایران را متهم کرد که در دوران جنگ داخلی این کشور در دهه ۱۹۹۰، تعدادی آدم‌کش و خرابکار به تاجیکستان فرستاده است. بااین همه،‌سفارت ایران در دوشنبه، اتهام ها را تکذیب کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این مستند تلویزیونی با اعترافات سه تاجیک همراه است که می‌گویند در قتل شماری از سیاستمداران و دیگر چهره‌های شاخص تاجیکستان و حمله به پایگاه نظامی روسیه در این کشور نقش داشته‌اند، رخدادهایی که همگی به سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۰ باز می‌گردد.

آنها همچنین عنوان می‌کنند که از حمایت‌های مالی جمهوری اسلامی برخوردار بودند و این ایران بوده که آموزش‌شان داده است.

این نخستین بار است که ایران به طور علنی متهم به دخالت در جنگ داخلی تاجیکستان می‌شود، جنگی که در سال‌های ۱۹۹۲ تا ۹۷ این کشور تازه تاسیس را به صحنه هرج و مرج و آشوب تبدیل ساخت.

اما در همین حال خبرگزاری اینترفکس از دوشنبه گزارش داده که سفارت ایران چنین اتهاماتی را «دروغ» و «افترا» خوانده است. در بیانیه این سفارتخانه آمده: «سفیر ایران ‌هم‌اکنون خارج از تاحیکستان است، اما سفارتخانه به زودی ماجرا را دنبال می‌کند. ما می‌خواهیم بدانیم این دروغ‌ها و افتراها از کجا آمده و چه منشایی دارد».

روابط ایران و تاجیکستان از زمستان دو سال قبل که یکی از رهبران حزب اسلام‌گرای ممنوعه تاجیکستان در کنفرانسی در تهران شرکت کرد، رو به تیرگی گذاشت و این مسئله خشم دوشنبه را به دنبال داشت.

در گزارش رویترز به نقل از سخنگوی وزارت کشور تاجیکستان آمده که این وزارتخانه در ساخت مستند تلویزیونی مورد اشاره نقش داشته است. در این مستند عنوان می‌شود یکی از سه نفری که اعترافات‌شان پخش شده به جرم قتل، خرابکاری و مالکیت غیرقانونی سلاح به ۱۸ سال زندان محکوم شده است. دو نفر دیگر هنوز در انتظار حکم دادگاه هستند.

این سه خود را هوادار عبدالحلیم نظرزاده معاون پیشین وزیر دفاع تاجیکستان معرفی می‌کنند که دو سال قبل به دنبال یک کودتای نافرجام به دست نیروهای امنیتی این کشور کشته شد، اما مشخص نیست که آنها هم در کودتای نافرجام مشارکت داشته‌اند یا نه.

امامعلی رحمان، رییس‌جمهوری تاجیکستان، مخالفان سیاسی خود و حزب نهضت اسلامی تاجیکستان را متهم می‌کند که پشت این کودتا بوده‌اند.

محی‌الدین کبیری، رهبر حزب نهضت اسلامی تاجیکستان، در دیدار با آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران. این دیدار سال گذشته خشم دوشنبه را برانگیخت.

از این کشور گریخته است. وی اما در کنفرانس تهران حاضر شد که اعتراض دوشنبه را به دنبال داشت.