هشدار قانون‌گذاران آمریکا نسبت به «توافق ضعیف» هسته‌ای

با نزدیک شدن به مهلت تعیین‌شده برای دستیابی به توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی، شماری از اعضای کنگره آمریکا بار دیگر به دولت باراک اوباما نسبت به آن‌چه «توافق ضعیف» خوانده‌اند، هشدار دادند.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه، چهارم تیر در گزارشی از واکنش‌های قانون‌گذاران آمریکایی نسبت به مذاکرات هسته‌ای با ایران نوشت که چندین چهره بانفوذ کنگره تاکید کرده‌اند که تحریم‌ها علیه تهران تا زمانی که ایران به مفاد توافق احتمالی عمل نکند، نباید لغو شوند.

این قانون‌گذاران همچنین عنوان کرده‌اند که خواستار ساز و کاری سفت و سخت هستند که بازرسان بین‌المللی بر اساس آن بتوانند از تاسیسات ایران در هر زمان و مکانی بازدید کنند.

سناتور باب کورکر، رئیس جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی سنا از جمله این قانون‌گذاران است که روز چهارشنبه در یکی از جلسات سنا اظهار داشت: «نگرانی‌های من نسبت به سمت و سوی این مذاکرات و خطوط قرمز بالقوه‌ای که ممکن است از آنها عبور شود، بیشتر از قبل شده است.»

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته عنوان کرده بود که اعضای گروه ۱+۵ در مذاکرات خود با تهران بر مسئله ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران در زمان گذشته متمرکز نیست. اما قانون‌گذاران آمریکایی اصرار دارند که تهران باید این مسئله را شفاف کند، حتی اگر مربوط به زمان گذشته باشد.

گزارشگر رویترز همچنین به گروه‌های حامی اسرائیل در آمریکا می‌پردازد و می‌نویسد که آیپک، لابی پرنفوذ طرفدار اسرائیل، کمپینی را در کنگره به راه انداخته است که عنوان می‌کند هر توافقی می‌تواند «از اساس معیوب» باشد.

از سویی گروه‌های مختلف دیگر از جمله «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» میلیون‌ها دلار صرف تبلیغات کمپین‌هایی می‌کنند که از اعضای کنگره آمریکا می‌خواهند موضع سفت و سختی در این باره اتخاذ کنند.

در همین زمینه سناتور جان مک‌کین اظهار داشت: «شک و بدبینی فاحشی درباره این توافق وجود دارد... و برخی دموکرات‌هایی که به جمع‌های طرفدار اسرائیل تعلق دارند، روزهای دشواری را به این خاطر می‌گذرانند.»

هفته گذشته وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده بود که این کشور در مذاکرات اتمی با ایران امتیازی به آن نمی‌دهد. جان کری نیز اطمینان داده مسیری که آمریکا در مذاکرات با ایران در پیش گرفته است «از اسرائیل محافظت می‌کند و آمریکا توافقی را که به اسرائیل لطمه بزند امضا نخواهد کرد».