ناکامی بریتانیا و فرانسه در لغو تحریم تسلیحاتی شورشیان سوریه

بریتانیا و فرانسه می‌گویند تنها با مسلح کردن شورشیان سوریه می‌توان بشار اسد را به انجام مذاکره برای پایان دادن به جنگ داخلی متقاعد کرد

دیپلمات‌های غربی روز جمعه، دوم فروردین ۱۳۹۲، خبر دادند که تلاش‌های فرانسه و بریتانیا برای متقاعد ساختن اتحادیه اروپا به لغو تحریم تسلیحاتی شورشیان سوریه بار دیگر به جایی نرسید.

به گزارش خبرگزاری رویترز، پاریس و لندن که خواستار معاف کردن مخالفان حکومت بشار اسد از تحریم‌های نظامی اتحادیه اروپا شده‌اند، در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو این اتحادیه، اقبالی برای پیش بردن طرح خود نداشتند و تنها توانستند حمایت اندک چند کشور را به دست بیاورند.

این در حالی است که نگرانی‌ها در مورد احتمال استفاده حکومت سوریه از سلاح‌های شیمیایی افزایش یافته است و بریتانیا و فرانسه هشدار می‌دهند که تنها با مسلح کردن شورشیان سوریه می‌توان بشار اسد را متقاعد به انجام مذاکره برای پایان دادن به جنگ داخلی دوساله در این کشور کرد.

لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، روز جمعه در جمع خبرنگاران با اشاره به نشست دابلین در ایرلند جنوبی اظهار داشت: «من اصرار داشتم که باید کاملا این احتمال را در نظر داشته باشیم که اسد از سلاح‌های شیمیایی استفاده کند... شواهدی وجود دارد دال بر این که او احتمالا این سلاح‌ها را به کار برده‌ است یا می‌تواند به کار ببرد.»

رسانه‌های جهانی روز سه‌شنبه، ۲۹ اسفند، از وقوع یک حمله شیمیایی ‌در شهرک خان‌العسل، نزدیکی حلب خبر دادند که به مرگ ۲۶ نفر انجامید.

حکومت سوریه و مخالفان آن به‌ طور متقابل این حمله را به یکدیگر نسبت می‌دهند، در حالی که نهادهای بین‌المللی مانند سازمان مبارزه با سلاح‌های شیمیایی و سازمان ملل متحد خواهان تحقیق درباره آن شده‌اند.

در همین حین وزرای امور خارجه کشورهای فرانسه و بریتانیا روز پنج‌شنبه، اول فروردین، با ارسال نامه‌ مشترکی به کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کردند که «به‌طور فزاینده‌ای نگران تمایل حکومت سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی» هستند.

اما علی‌رغم این هشدارها، کشورهایی نظیر آلمان و اتریش همچنان مخالف لغو تحریم تسلیحاتی شورشیان سوریه هستند.

رویترز می‌نویسد که اتحادیه اروپا نگران است در صورت لغو این تحریم‌ها، سلاح‌هایی که به سوریه ارسال می‌شود در نهایت به دست شبه‌نظامیان اسلام‌گرا بیفتد که این امر می‌تواند به تشدید جنگ داخلی در سوریه دامن بزند و ایران و روسیه را که متحدان اصلی بشار اسد هستند، ترغیب کند حمایت‌های نظامی خود از او را افزایش دهند.

گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، در همین زمینه اظهار داشت: «ما تمایلی به لغو تحریم‌ها نداریم. ما نباید اجازه دهیم اسلحه به دست افراد ناشایست بیفتد، مانند تروریست‌ها، جهادگرایان و افراطیونی که از آن می‌توانند سوءاستفاده کنند.»

اتحادیه اروپا ناگزیر است تا اول ماه ژوئن تصمیم بگیرد که می‌خواهد تحریم‌های سوریه از قبیل تحریم تسلیحاتی آن را تمدید کند یا اصلاحاتی در آن به وجود بیاورد. برای ایجاد هر گونه تغییری درباره تحریم‌ تسلیحاتی، تمام ۲۷ کشور اتحادیه اروپا باید با آن موافق باشند.