روز دوم در آلماتی؛ ناامیدی از پایان ثمربخش در مذاکره ایران و غرب

ایران و قدرت‌های جهانی روز شنبه، ۱۷ فروردین، در حالی وارد دومین روز از مذاکرات اتمی خود در شهر آلماتی قزاقستان شدند که از سخنان دیپلمات‌های غربی حاضر در نشست چنین برمی‌آید که دو طرف تاکنون به هیچ توافقی نرسیده‌اند.

در همین زمینه خبرگزاری رویترز همچنین نوشته است که با توجه به بسته پیشنهادی تازه ایران به گروه ۱+۵ که باعث «گیج شدن» دیپلمات‌های غربی شده است، احتمال اندکی می‌رود که روز دوم مذاکرات آلماتی نیز دستاوردی داشته باشد.

ایران طرح خود را در پاسخ به پیشنهاد گروه ۱+۵ مبنی بر کاهش تحریم‌ها ارائه کرده است، اما چنان‌چه نماینده روسیه در مذاکرات می‌گوید، این طرح بیش از آن که حاوی پاسخ‌های ایران به ابهامات موجود در رابطه با برنامه اتمی‌اش باشد، به پرسش‌های بیشتری دامن زده است.

به گفته سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، بسته پیشنهادی تهران نیاز به رفع ابهام دارد و در عین حال مسکو «مخالفت‌های قابل ملاحظه‌ای» با آن دارد.

یک دیپلمات غربی نیز درباره روز نخست مذاکرات آلماتی اظهار داشت: «ما به تبادل نظرات خود به شکلی گسترده پرداختیم. اما هنوز فاصله‌ای اساسی میان طرفین وجود دارد. به این فکر می‌کنیم که چگونه از این مرحله عبور کنیم.»

این در حالی است که علی باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، می‌گوید که پیشنهادات ایران «مورد توجه طرف مقابل قرار گرفته است».

به گفته آقای باقری، نمایندگان ایران همچنین دیدارهای «خوب و پرمحتوایی» با معاونان وزارت امور خارجه روسیه و چین داشته‌اند، دو کشوری که دیدگاه‌های نزدیک‌تری به ایران در مقایسه با دیگر اعضای گروه ۱+۵، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان دارند.

رویترز نوشته است، با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ایران که روز ۲۴ خرداد برگزار می‌شود، تهران امیدوار است که مذاکراتش با گروه ۱+۵ با موفقیت همراه باشد، اگرچه این موفقیت‌ها تاکنون اندک بوده است.

این خبرگزاری همچنین می‌نویسد ایران تا روز گذشته هیچ پاسخی مبنی بر رد یا پذیرش پیشنهاد غرب برای کاهش تحریم‌ها در ازای توقف برخی فعالیت‌های اتمی آن نداده است.