بدنبال بازگشت پنج تن از مرزبانان ربودهشده میرجاوه به ایران، مدیر کل امور مرزی وزارت کشور از احتمال آزادی زودهنگام هفت نفر باقیمانده خبر داد.
گروه جیشالعدل اواخر مهرماه سال جاری اعلام کرد که به یک پایگاه مراقبتی در شهرستان میرجاوه حمله کرده و ۱۲ مرزبان ایرانی را به «اسارت» گرفته است.
فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم ۲۴ آبان ماه خبر داد که پنج تن از ۱۲ مرزبان ربودهشده ایران «آزاد» شدهاند و در «اختیار» دولت پاکستان قرار دارند.
اظهارات وی در حالی بیان شد که محمدنعیم امینیفرد، رئیس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، به تازگی گفته بود مرزبانان ربودهشده ایرانی به «منطقهای در نزدیکی» مرز پاکستان و افغانستان منتقل شدهاند و دولت مرکزی اسلامآباد «تسلطی به این مناطق ندارد».
با این حال روز پنجشنبه (اول آذر)، روابط عمومی نیروی زمینی سپاه پاسداران از آزادی و بازگشت پنج تن از مرزبانان ربوده شده ایرانی خبر داد.
بر اساس این بیانیه، آزادی این پنج نفر در پی «تلاشهای به عمل آمده و رایزنی و تعامل با طرف پاکستانی» صورت گرفته و «تلاش و رایزنی» برای آزادی سایر مرزبانان نیز ادامه دارد.
در این بیانیه هیچ اشارهای به اینکه جمهوری اسلامی با چه گروه یا گروههایی در این زمینه رایزنی کرده، نشده است.
نیروی زمینی سپاه، هویت این پنج مرزبان را «زبیر ریگی ،سعید نوتی زهی، رسول گمشادزهی، محمد معتمدی و مهرداد آبار» اعلام کرده و نوشته آنها چهارشنبه شب (۳۰ آبان) به کشور بازگشتند.
شهریار حیدری، مدیر کل امور مرزی وزارت کشور نیز گفته که آزادی این مرزبانان، نتبجه «همکاری و کار مشترک» بین دولت ایران و پاکستان و «تمامی دستگاهها مانند وزارت خارجه، کشور و نهادهای امنیتی» بود.
وی با بیان اینکه «هیچ معاملهای برای آزادسازی این مرزبانان صورت نگرفته و چیزی در ازای این آزادی ندادهایم» از احتمال آزادی زودهنگام هفت نفر باقیمانده خبر داده است.
قرارگاه قدس سپاه پاسداران پس از ربوده این ۱۲ مرزبان، در اطلاعیهای رسمی «خیانت عامل یا عوامل نفوذی» را علت این حادثه معرفی کرد.
پیش از اعلام خبر آزادی پنج تن از مرزبانان ایرانی، شهروز برزگر، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اعضای گروه جیشالعدل را «تروریستهایی» معرفی کرده بود که «جز زبان زور نمیفهمند».
وی به این گروه هشدار داده بود: «هرچه سریعتر اسلحه خود را زمین بگذارند و تسلیم شوند و توبهنامه خود را امضا کنند تا بتوانند مابقی عمر خود و خانوادهشان را تضمین کنند. وقتی که آنها اسلحه برداشتهاند و قصد مبارزه دارند نه تنها خودشان در امنیت نخواهند بود، بلکه خانوادههایشان هم در امنیت نخواهند بود.»
گروه جیشالعدل که تاکنون بارها با مربانان ایران در این استان درگیر شده و تعدادی از آنها را گروگان گرفته یا به قتل رسانده است، خود را مدافع «اهل سنت» در استان سیستان و بلوچستان میداند.
منابع: خبرگزاری صداوسیما، ایلنا و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن