عربستان سعودی روز پنجشنبه اعلام کرد چهار سرباز توسط خمپارههای شیعیان حوثی کشته شدهاند؛ سه سرباز عربستانی و یک سرباز اماراتی.
پیشتر، شورشیان حوثی نیز گفته بودند که روز سه شنبه در حملات هوایی عربستان، ۲۰ شهروند غیرنظامی کشته شدهاند.
شورشیان حوثی در یمن به رغم اینکه بیش از سه ماه است زیر بمباران یک ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان هستند، حملاتشان را در هفتههای اخیر افزایش دادهاند.
Your browser doesn’t support HTML5
شیعیان حوثی و متحدشان، ارتشیهای وفادار به علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری پیشین، کنترل بخش عمدهای از شرق یمن را در اختیار دارند. در مقابل، نیروهای وفادار به عبد الربه منصور هادی نیز در شرق با حمایت حملات هوایی نیروهای خارجی، کنترل مناطقی را حفظ کردهاند.
عربستان سعودی و متحدان عربش میخواهند که شیعیان حوثی و نیروهای علی عبدالله صالح، سلاح خود را زمین بگذارند و اجازه بدهند عبدالربه منصور هادی به کشور بازگردد و قدرت را به دست گیرد. او که از سوی سازمان ملل به عنوان رئیس جمهور قانونی یمن شناخته میشود، هم اکنون در ریاض، پایتخت عربستان سعودی به سر میبرد.
این میان نبرد برای کسب قدرت در یمن، تا امروز یک قربانی بزرگ داشته: مردم یمن. سازمان ملل میگوید، یمنیها تنها یک قدم با یک فاجعه بزرگ فاصله دارند.
اسماعیل اولاد شیخ احمد، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن روز چهارشنبه گفت که یمن در آستانه قحطی است و در حال حاضر، ۳۱ میلیون نفر از جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
وضعیتی که ناصر الروبیعی، روزنامهنگار و تحلیلگر ساکن صنعا نیز آن را چنین شرح میدهد:
«وضعیت در یمن فاجعهبار است. و هر دقیقه بدتر میشود. چرا که الان بیش از سه ماه است که یمن از زمین و دریا و هوا، محاصره شده. این یکی از عجیبترین جنگهای جهان است چون هنوز قدرتهای جهان نتوانستهاند سعودی را قانع کنند که برای رسیدن کمکهای بشردوستانه به یمن، مانع ایجاد نکند. در حالی که بر اساس قوانین بینالمللی، عربستان باید اجازه بدهد این کمکها به یمن برسد.»
روز چهارشنبه، آنتونی گرند، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ در یمن نیز گفت که کمکهایی مانند غذا یا ژنراتور برق، به شکل مستقیم میتواند بر زندگی دهها هزار نفر در یمن تاثیر بگذارد.
مردم عادی خواهان برداشته شدن محاصره اقتصادی هستند. اما آنها که در حال جنگند معتقدند که در حال مقاومت در برابر نیروهای عربستان سعودی هستند و حاضر نیستند از این مقاومت دست بکشند.ناصر الروبیعی، روزنامهنگار ساکن صنعا
ضمن اینکه اسماعیل اولاد شیخ احمد، در همین روز در یک جلسه شورای امنیت که پشت درهای بسته برگزار شد، گزارشی را از وضعیت یمن در اختیار اعضای این شورا قرار داد.
او بعد از این جلسه، در جمع خبرنگاران گفت که تمامی طرفهای درگیر در یمن در وضعیت پیشآمده برای مردم یمن مقصرند.
نماینده ویژه سازمان ملل در یمن همچنین از هر دو طرف درگیر خواست که دستکم به احترام ماه رمضان، آتش بس اعلام کنند.
آقای شیخ احمد، نقش میانجی را در مذاکرات صلحی برعهده دارد که تاکنون نتیجه روشنی نداشته.
آقای الروبیعی میگوید مردم عادی یمن قبل از هر چیز یک خواسته روشن دارند: «مردم عادی خواهان برداشته شدن محاصره اقتصادی هستند. اما آنها که در حال جنگند معتقدند که در حال مقاومت در برابر نیروهای عربستان سعودی هستند و حاضر نیستند از این مقاومت دست بکشند. من فکر نمیکنم آنها هرگز در برابر عربستان سعودی تسلیم شوند. چرا که برای آنها به یک جنگ حیثیتی تبدیل شده است.»
با این حال اسماعیل اولاد شیخ احمد که هفته گذشته در ژنو، میزبان مذاکرات صلح بود گفت که دو طرف به رغم اختلاف نظر عمیق، نشانههایی از داشتن اراده کافی برای حل مشکل از خود نشان دادهاند.
آقای شیخ احمد افزود که شکاف میان گروههای درگیر در یمن به قدری عمیق بود که فعلا هیچ توافقی بینشان شکل نگرفت.
حالا آنچه که امید فرستاده سازمان ملل برای آتش بس است، ماه رمضان و وضعیت خطرناک انسانی است، تا جایی که او خواستار آتش بس بشردوستانه نیز شد؛ خواستهای که هنوز هیچ یک از طرفین به آن پاسخ مثبت نداده است.