دولت آمریکا از انستیتو فناوری ماساچوت خواسته است مدارک مربوط به تماس با دولتهای خارجی و کمکهای مالی آنها از جمله روسیه، چین و عربستان سعودی به این دانشگاه را به دولت تحویل دهد.
وزارت آموزش و پرورش آمریکا به طور مشخص از انستیتو فناوری ماساچوست (MIT) خواسته است مدارک مربوط به تماسهای این دانشگاه با يک شرکت تولید نرم افزار به نام «کاسپرسکی لب» و بنیاد اسکولووسکی که دفتر مرکزی آنها در مسکو است را به این وزارتخانه تحویل دهد.
انستیتو فناوری ماساچوست با بنیاد اسکولووسکی یک قرارداد چند میلیون دلاری دارد.
وزارت آموزش و پرورش آمریکا در نامهای به تاریخ ۲۶ سپتامبر که متن آن روز ۳۰ آبان در بولتن خبری دولت منتشر شد از دانشگاه مریلند نیز درخواست مشابهی کرده است.
در بخشی از این نامه گفته می شود «وزارت آموزش و پرورش مطمئن نیست که در گزارشهای شما تمامی صورت حسابها و قراردادها با طرفهای خارجی گنجانده شده باشد.»
مسئولان انستیتو فناوری ماساچوست و دانشگاه مریلند تاکنون در مورد این موضوع اظهار نظر نکرده اند و هنوز مشخص نیست که دلیل این تحقیقات دقیقا چیست؟
به نظر می رسد که دلیل تحقیق از انستیتو فناوری ماساچوست همکاریهای طولانی این دانشگاه با روسیه و به طور مشخص همکاری آن با یک میلیاردر روس است که با دولت روسیه ارتباط نزدیکی دارد.
دمیتری مدودف رییس جمهور روسیه در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ در زمینه تشویق علوم و فناوری در روسیه اقدامات فراوانی انجام داد.
آقای مدودف در راستای برنامههای خود برای پیشرفت و توسعه فناوریهای جدید در همکاری با ثروتمندان روسیه تلاش کرد مرکزی شبیه «سیلیکان ولی» (قطب فناوری رایانهای آمریکا) در حومه شهر مسکو ایجاد کند تا دانشمندان و پژوهشگران روسیه بتوانند با استفاده از جدیدترین فناوریها در این زمینه فعالیت کنند.
یکی از افراد موثر در این طرح که اسکولوکوف نام گرفت ویکتور وکسلبرگ، میلیاردر روس و صاحب صنایع فلزی بود. در سال ۲۰۱۱ ویکتور وکسلبرگ اعلام کرد که انستیتو فناوری ماساچوست به تاسیس یک دانشگاه پژوهشی مشابه در روسیه کمک خواهد کرد. انستیتو فناوری ماساچوست یکی از بهترین مراکز آموزش دانشگاهی و تحقیقات علمی جهان تلقی می شود.
انستیتو فناوری ماساچوست برای مشارکت در این طرح که به تاسیس انستیتو علوم و فناوری اسکولوکوف انجامید ۳۰۰ میلیون دلار دریافت کرده است.
اما در آمریکا در مورد اهداف واقعی این مرکز علمی تردیدهایی وجود داشت. اف بیآی در سال ۲۰۱۴ با اشاره به انستیتو اسکولوکوف در مورد استفاده دولتهای خارجی از موسسات خصوصی آمریکا برای دریافت فناوریهای حساس هشدار داد.
در سال ۲۰۱۵ و یک سال پس از الحاق ناحیه کریمه به خاک روسیه و همزمان با تیره شدن روابط واشنگتن و مسکو، ویکتور وکسلبرگ یک بار دیگر به عنوان عضو هیئت امنای انستیتو فناوری ماساچوست انتخاب شد.
در آوریل ۲۰۱۸ و به دنبال تصمیم وزارت خزانه داری آمریکا که ویکتور وکسلبرگ را در فهرست افراد و شرکتهای حامی اقدامات زیانبار دولت روسیه قرار داد او بدون سرو صدا از هیئت امنای انستیتو فناوری ماساچوست کنار گذاشته شد.
وزارت آموزش و پرورش آمریکا در نامههای خود به انستیتو فناوری ماساچوست و دانشگاه مریلند به طور مشخص مدارک مربوط به همکاری با چند شرکت چینی و سعودی و همینطور حکومتهای این دو کشور را نیز درخواست کرده است.
بر اساس آمارهایی که اخيرا يک نهاد حسابرسی در واشنگتن منتشر کرده دانشگاههای آمريکايی تاکنون از منابع سعودی صدها ميليون دلار کمک مالی دريافت کرده اند.
طبق اين بررسی انستيتو فناوری ماساچوست بين سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ حدود ۷۸ ميليون دلار از منابع سعودی کمک مالی گرفته است. بخش اعظم اين مبلغ را محمد عبداللطيف جاميل، تاجر سعودی و از فارغ التحصيلان اين دانشگاه و مابقی آن را آرامکو، شرکت دولتی نفت عربستان سعودی پرداخت کرده است.
پس از قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول که اکتبر سال گذشته روی داد حساسيت در مورد کمکهای مالی منابع سعودی افزايش يافته است.