یک روز پس از آن که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از بازداشت دو «اروپایی» به اتهام تلاش برای ایجاد «آشوب» و «بیثباتسازی جامعه» خبر داد، پاریس تایید کرد که این دو شهروند فرانسه هستند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، روز چهارشنبه، ۲۱ اردیبهشت، در خبر خود به نقل از وزارت اطلاعات ادعا کرده بود که این دو نفر «بهدنبال سازماندهی آشوب، بینظمی اجتماعی و بیثباتسازی در کشور بودند».
در واکنش به این خبر، دولت فرانسه روز پنجشنبه تایید کرد که این دو نفر شهروند این کشور هستند و خواستار «آزادی فوری» آنها شد.
در بیانیه وزارت خارجه فرانسه همچنین «بازداشت بی پایه و اساس» این دو نفر محکوم شده است.
ساعتی پیش از انتشار این بیانیه رسمی که نسخهای از آن در اختیار رادیوفردا قرار گرفت، کریستوف لالاند، دبیرکل اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه، گفته بود که حدس میزند این دو نفر یک کارمند زن این اتحادیه و همسرش باشند.
Your browser doesn’t support HTML5
به گفته آقای لالاند، این دو نفر «برای تعطیلات» به ایران رفته بودند و قرار بود اوایل هفته جاری به فرانسه بازگردند. او همچنین تاکید کرده است که این کارمند زن برای کار در زمینه تخصص خود به ایران نرفته بود.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در بیانیه خود ادعا کرده بود که این دو نفر به گروهها و تشکلهایی در داخل کشور «خط عملیاتی» دادهاند. از جمله این تشکلها مشخصا به «شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان» ایران اشاره شده بود.
بیشتر در این باره: وزارت اطلاعات ایران از بازداشت دو «اروپایی» متهم به «بیثباتسازی جامعه» خبر دادشورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، وابسته به صنف معلمان، تشکلی است که در یک سال گذشته کار هماهنگی اعتراضات گسترده معلمان را انجام داده و در یکی از آخرین بیانیههای خود در روز ۱۷ اردیبهشت اخطار کرده بود که «اگر معلمان بازداشت شده طی دو هفته گذشته آزاد نشوند، تجمع سراسری برگزار خواهد شد».
خبر دستگیری این دو تبعه فرانسه نیز درست یک روز پیش از پایان ضربالاجل این شورا منتشر شد.
فریبا عادلخواه و بنجامین بریر دو شهروند فرانسوی دیگر هستند که حکومت جمهوری اسلامی در سالهای گذشته، آنها را به اتهامهای گوناگون از جمله «جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی و یا اقدام علیه نظام» بازداشت و تعدادی از آنها را با زندانیان وابسته به جمهوری اسلامی در خارج مبادله کرده است.
حکومت ایران به سبب همین گونه اقدامات در سالهای اخیر بارها به پیاده کردن خطمشی موسوم به «دیپلماسی گروگانگیری» متهم شده است.
تمام دوتابعیتیها یا خارجیهایی که تاکنون در ایران دستگیر شدهاند اتهامات، بهویژه اتهام جاسوسی، علیه خود را رد کردهاند.
دو شهروند فرانسوی جدید درست در زمانی دستگیر شدهاند که انریکه مورا، یکی از مقامات بلندپایه سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برای یافتن راه حلی برای بنبست برجام در تهران به سر میبرد.