امانوئل مکرون روز سهشنبه ۲۸ شهریور در نخستین سخنرانی خود در مقام ریاستجمهوری فرانسه در مجمع عمومی سازمان ملل با دفاع از توافق هستهای بین شش قدرت جهانی با ایران گفته است، لغو برجام بدون جایگزینی مناسب، اشتباهی خطرناک خواهد بود.
وی که ساعتی پس از سخنرانی دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا صحبت میکرد، اظهار داشت: رد کردن (این توافق) بدون ارائه جایگزین، خطایی بزرگ خواهد بود و به آن احترام نگذاشتن نیز اقدامی غیر مسئولانه است.
وی افزود: این توافق، توافق خوبی است که برای صلح در این دوران اساسی است چرا که نمیتوان خطر انفجار (در منطقه) را نادیده گرفت.
رییسجمهوری فرانسه میگوید، در دیدار خود با دونالد ترامپ در روز دوشنبه موضع پاریس را در این زمینه به روشنی بیان کرده است.
دونالد ترامپ روز سهشنبه در نخستین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل با انتقاد از برجام، گفت این توافق «بدترین توافق» یک طرفهای است که آمریکا تاکنون امضاء کرده است، و آن را «مایه شرمساری آمریکا» خواند.
ایران و شش قدرت جهانی درتیرماه سال ۱۳۹۴ توافق «برنامه جامع اقدام مشترک»، برجام، را امضا کردند. طبق این توافق، ایران بخشی هایی از برنامه هسته ای خود را متوقف کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه این کشور تعلیق شد.
این در حالی است که امانوئل مکرون پیش از سخنرانی خود در مجمع عمومی در گفت وگو با «سی ان ان» هشدار داده است، خروج از برجام می تواند باعث شود تا ایران نیز راه کره شمالی را در پیش بگیرد.
رییس جمهوری فرانسه در این مصاحبه گفته است: اگر رییس جمهوری ترامپ فکر می کند این توافق کامل نیست، من با آن موافقم. اما این توافقی است که دست داریم.
وی اضافه کرده است: در نتیجه این توافق ما الان می توانیم از طریق آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران نظارت بکنیم و فکر می کنم این بهتر از هیچی است. اگر ما توافق هسته ای کنار بکشیم وارد شرایطی مشابه با کره شمالی می شویم.
رییس جمهوری فرانسه گفته است، کره شمالی مثال خوبی است در خصوص ایران.
وی اضافه کرده است: چرا؟ برای این که سال های سال است که ما همه روند ها در قبال کره شمالی را متوقف کرده ایم. ما همه نظارت ها و مذاکرت با آنها را متوقف کردیم، نتیجه چه شد؟ آنها به سلاح هسته ای دست خواهند یافت.
امانوئل مکرن تصریح کرده است: من نمی خواهم این وضعیت هم در قبال ایران تکرار شود.
هفته گذشته وزیر امور خارجه فرانسه پیشنهاد کرده بود، گفتوگوهایی برای تقویت توافق هستهای ایران پس از پایان دوره آن در سال ۲۰۲۵ صورت گیرد و هشدار داد که شکست این توافق میتواند همسایگان ایران را به سمت هستهای شدن سوق دهد.